Ruimtevaart topic

Gestart door C.G. de Beaufort, 31 juli 2015 - 16:04:07

« vorige - volgende »

C.G. de Beaufort



De briljante flits van de schokgolf van een exploderende ster - wat astronomen noemen het 'shock breakout' - is vastgelegd voor de eerste keer in zichtbaar licht door NASA's planet-jager, de Kepler ruimtetelescoop. Astronomen hebben het voor het eerst gezien als een schokgolf gegenereerd door instortende kern van een ster. Het internationale team vond een supernova schokgolf - of shock breakout - alleen in de grotere supernova, een bevinding die hen zal helpen deze complexe explosies dat veel van de elementen die deel uitmaken van de mens, de aarde en het zonnestelsel leren te begrijpen. 'Het is net als de schokgolf van een atoombom, alleen veel groter, en niemand raakt gewond,' zei Dr Brad Tucker, van ANU Research School of Astronomy and Astrophysics. De ster gemodelleerd in de animatie hierboven staat bekend als KSN 2011d, een rode reus 500 keer groter dan onze zon en 1,2 miljard lichtjaar afstand. Supernovae als deze - ook bekend als Type II - beginnen wanneer de binnentemperatuur van de oven van een ster opraakt nucleaire brandstof waardoor zijn kern in te storten als de zwaartekracht overneemt.Supernova's zijn zo helder dat ze kunnen worden gezien in verre sterrenstelsels, die heeft bijgedragen astronomen leren veel over de grootschalige structuur van het heelal. Alleen onze zon heeft helaas niet genoeg massa, hij zal langzaam uitzetten tot mars en daarna krimpen tot een witte dwerg.

Groet,

C.G. de Beaufort

C.G. de Beaufort



Kepler heeft bijna 5 duizend planeten ontdekt, hier is het zoekgebied. En er zijn zo'n 200 miljard galactica's, waarvan de Melkweg maar een kleine is...

Groet,

C.G. de Beaufort

Jozef

Kepler is een prachtig stukje technologie. Maar jammer genoeg kunnen we nog geen planeten ontdekken met karakteristieken zoals de aarde (grootte van en afstand tot de ster, massa). Het leeuwendeel van de ontdekte planeten zijn kleintjes die erg dicht bij hun ster staan en een omlooptijd hebben van een paar dagen. Door die korte omlooptijd zijn ze gemakkelijker te detecteren. Maar het zijn wel planeetjes die eigenlijk niet zo interessant zijn om te onderzoeken omdat er toch geen leven zoals wij dat kennen mogelijk is.

Zulke brede afbeeldingen verpesten de forumlay-out wel een beetje. ;)

C.G. de Beaufort

Citaat van: Jozef op 28 maart 2016 - 12:41:06
Kepler is een prachtig stukje technologie. Maar jammer genoeg kunnen we nog geen planeten ontdekken met karakteristieken zoals de aarde (grootte van en afstand tot de ster, massa). Het leeuwendeel van de ontdekte planeten zijn kleintjes die erg dicht bij hun ster staan en een omlooptijd hebben van een paar dagen. Door die korte omlooptijd zijn ze gemakkelijker te detecteren. Maar het zijn wel planeetjes die eigenlijk niet zo interessant zijn om te onderzoeken omdat er toch geen leven zoals wij dat kennen mogelijk is.

Zulke brede afbeeldingen verpesten de forumlay-out wel een beetje. ;)

Ach, dit zijn maar beelden die op een 'korte' afstand zijn gemaakt en ze hebben een klein zoekgebied. De volgende zal een grotere afstand van de planeten en veel breder gebied kunnen onderzoeken.. Maar goed Jozef, weet jij misschien hoe de breedte kan verkleinen? Ik weet niet hoe ik dat moet doen. Ik heb van alles geprobeerd en ik wil ze niet op een aparte webpagina gaan maken.

Groet,

C.G. de Beaufort

C.G. de Beaufort

#49
Nieuwe dingen die uitgetest gaan worden

Space Kool



Astronauten hadden een groot succes dit jaar in het kweken van sla op het ISS (hierboven afgebeeld) en nu NASA's Veggie-programma is van plan om uit te breiden naar groeiruimte kool ook. Een ras genaamd Toyko Bekana kool was populair onder de smaak-testers op aarde, en wetenschappers denken dat het moet in staat zijn om te groeien in microzwaartekracht het ruimtestation's. Een deel van de ruimte kool wordt naar verwachting aan boord gegeten, terwijl de rest zal worden bevroren voor verdere analyse terug op aarde.'We zijn ook bezig met het verzenden van een aantal Ranch dressing, ook,' zei Gioia Massa, die is hoofd van het project van de NASA's Kennedy Space Center.De teelt van gewassen in de ruimte kan een belangrijke rol in het houden astronauten gezond op weg naar Mars te spelen, omdat sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, kunnen niet overleven gedurende een lange tijd in de ruimte.

BEAM Us Up



En natuurlijk, niemand kan stoppen over het praten van de opblaasbare leefomgeving die op het ruimtestation zal worden getest. Net als een pop-up tent, zal de Bigelow Expandable Activity Module vliegen naar het ISS, verdicht in de kofferbak van SpaceX Dragon capsule. Daar zal het tot 10 keer het oorspronkelijke volume uit te breiden. Het zal nog slechts ongeveer de grootte van een kleine slaapkamer, maar als het werkt, zal de technologie enorme gevolgen voor de toekomst van de menselijke verkenning van de ruimte hebben. De komende twee jaar zullen sensoren op de BEAM module effecten van vuil, alsmede straling en temperatuur in de module meten. Astronauten zullen betreden en verlaten van de module 4-6 keer per jaar, een verblijf van ongeveer 3 uur per keer. Met uitzondering van de eerste binnenkomst, moeten zij in staat om rond te hangen in er zonder ruimtepak of andere life-support apparatuur.De BEAM module is gepland om uit te breiden tot zijn volle omvang en beginnen met het nemen van metingen aan het einde van mei of begin juni. Als het werkt, kan het uiteindelijk de weg effenen voor particuliere ruimtestations in baan om de aarde, evenals lichtgewicht, opblaasbare habitats die naar de maan of Mars kon worden verzonden.

BEAM of Bigelow Expandable Activity Module

https://twitter.com/ISS_Research/status/714451380979834880

Samengesteld uit aluminium en vooral, zachte stof, is de stralingshoek ontworpen te verpakken in een relatief compacte 5.7 voet lang en 7,75 voet in diameter wanneer opgeborgen voor de vlucht in de ruimte. Door vervolgens gekoppeld aan de structuur van het station en opgeblazen met zuurstof tot 12 voet lang en 10,5 voet in diameter. Als alles werkt zoals gepland, zullen astronauten voor meerdere keren tijdens de twee jaar het installeren van sensoren en het testen van de levensvatbaarheid voor de toekomstige langdurige ruimtemissies.

Verder zijn er onderzoeken naar een ruimte fungus en bacterie, het verliezen van spieren en een DNA-kopie (PCR) machine.

Groet,

C.G. de Beaufort

Robbert65

Gaaf jonker! mooi fotowerk ook.
"We have to remember these days. There is no guarantee they will last forever. Enjoy them as long as they last." – Sebastian Vettel

C.G. de Beaufort

#51
Citaat van: C.G. de Beaufort
(..)Ach, dit zijn maar beelden die op een 'korte' afstand zijn gemaakt en ze hebben een klein zoekgebied.(..)

Bij deze :



In deze film zijn er tot op heden zo'n 3500 planeten die geïdentificeerd zijn door Kepler. De satelliet onderzocht in het verre zonnestelsel de max. de afstand van onze zon tot Jupiter. Ook hebben ze planeten gevonden die in de 'golden globe' dwz. de afstand van de Aarde tot de zon opereren. Sommige planeten verdienen een nadere beschouwing. De onderzoekers schatten dat 1 op 6 van de zonstelsel planeten hebben en dat onze Melkweg zo'n 17 miljard planeten omvat. De film duurt zowat 1 uur, je moet computerscherm op vol zetten.

Trouwens, over één jaar wordt de opvolger - de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) - gelanceerd.



Hierbij worden de massa, afmetingen, dichtheden, banen en sferen van kleine planeten bestudeerd. Deze TESS onderzoekt 4 sectoren in een oogopslag, dat 400x groter dan van Kepler...

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort



Aan de andere kant van Mars: Opportunity Rover (MER-B) tijdens de missie vangt een fantastisch beeld van het gebied de Dust Devil.

Wow...

Groet,

C.G. de Beaufort



C.G. de Beaufort



https://twitter.com/JeffBezos/status/716285758382809088

Bezos, het wordt normaal... Nu alleen nog wat klanten vinden...  :)

Groet,

C.G. de  Beaufort

C.G. de Beaufort



In de diepte staren : diep in het hart van ons eigen sterrenstelsel, blijkt dat de Hubble Telescope er een rijke schakering van meer dan een half miljoen sterren aanwezig zijn. Zie hierboven zie wat het onthult. Afgezien van een paar blauwe voorgrond sterren, zijn het bijna al van de sterren afgebeeld in een beeld die lid zijn van de Melkweg in de dichtste en meest massieve ster cluster, de zgn. nucleaire ster cluster. Verscholen in het centrum van deze cluster is resident superzwaar zwart gat van de Melkweg. Zie de documentatie hier beneden :



Het centrum van de Melkweg, 27.000 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Boogschutter is helaas een drukke plek. Dit gebied is zo dicht opeengepakt, dat het ongeveer gelijk aan het hebben van een miljoen sterren gepropt in het volume van de ruimte tussen ons en Alpha Centauri gevestigd 4,3 lichtjaar afstand. In het centrum van ons melkwegstelsel, is deze dichte sterrenhoop omringt nucleaire centrale supermassieve zwarte gat van de Melkweg, bekend als Sagittarius A*, die als enige is ongeveer vier miljoen keer de massa van de zon. Sagittarius A* is niet het enige mysterie op de loer in dit deel van de melkweg. Het drukke centrum bevat talrijke objecten die op zichtbare golflengten worden verborgen door dikke stofwolken in schijf van de Melkweg. Om dit echt te begrijpen, moeten de centrale deel van onze Melkweg gebruikt worden om de infrarode visie van de Hubble-Telescoop in beeld te krijgen.

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

#55


Héhé, eindelijk. SpaceX land nu op een 'stukje' in de oceaan.

Groet,

C.G. de Beaufort


[youtube nu]

C.G. de Beaufort

#56
Hoe bereiken wij naar Alpha Centauri in slechts 20 jaar, een nieuw initiatief..



Miljardair Russische investeerder Yuri Milner en Britse kosmoloog Stephen Hawking op dinsdag aangekondigd een ambitieus nieuwe ruimte initiatief voor een missie naar Alpha Centauri, de dichtstbijzijnde ster van de Melkweg. Milner en Hawking zijn toonaangevende te werken aan de gedurfde onderzoeksprogramma om een ​​vloot van super-compact, ultra-lichte ruimte ruimteschepen met een design van een nanocraft. 'Het doel is om het licht aangedreven mini ruimtevaartuigen sturen - elk niet groter dan een telefooncel en het gewicht van slechts een paar gram zijn- naar Alpha Centauri, dat is 4,37 lichtjaar van ons vandaan, of 25 triljard mijl, van de aarde. Zij schatten het zou ongeveer 20 jaar duren om de ster systeem bereiken vanaf het tijdstip van de start - plaats van 30.000 jaren zou duren met de huidige snelste ruimtevaartuig. 'Ruimtevaart zoals wij die kennen is traag. Hoe kunnen we sneller gaan en hoe we verder gaan? Hoe maken we dit grote sprong? ' Milner, die van plan is om in eerste instantie te plegen 100 miljoen dollar aan het project, vertelde een persconferentie in Manhattan. 'Voor het eerst in de geschiedenis, kunnen we meer dan alleen maar staren naar de sterren doen. We kunnen ze daadwerkelijk te bereiken,' voegde de 54-jarige Russische filantroop, wiens fortuin wordt geschat op $2.9 miljard door Forbes.'Het is tijd om de volgende grote sprong in de menselijke geschiedenis te lanceren.'

Interstellar zeilboot

Milner - een van de oorspronkelijke investeerders in Facebook - zei dat het team hoopte een super lichte robot ruimtevaartuig wegschietend door de ruimte te sturen naar 60.000 kilometer (sneller dan 37.000 mijl) per seconde - ongeveer 20 procent van de lichtsnelheid. Het initiatief zal werken door het creëren van een gigantische laser array om de mini-sondes voortbewegen - die micro-zeilen zou zetten. De  interstellaire zeilboot in de richting van een bepaalde ster, het creëren van wat Milner vergeleken met een 'Breakthrough Starchip'. Het concept is gebaseerd op de technologie ofwel reeds beschikbaar is of waarschijnlijk beschikbaar zijn in de nabije toekomst. Maar zoals bij elke moonshot, zijn er grote technische problemen op te lossen. Hawking merkte op: 'Ik geloof dat wat ons uniek transcendeert onze grenzen maakt. Milner zei dat hij zal bijdragen $100 miljoen uit eigen zak voor het project, dat zou kunnen kosten maar liefst $10 miljard voordat het volledig is gerealiseerd. 'Het is heel duidelijk dat het een non-profit initiatief,' grapte hij, erkent dat de kans op succes en de uiteindelijke kosten waren onduidelijk. Milner, Hawking en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zal aan boord van het project zitten.

Zoeken naar leven

Een team is al bezig met het streven naar een jaar, zei Milner. Initial onderzoeksresultaten geven aan dat de gigantische laser-array - de 'light beamer' - zou ongeveer 100 gigawatt, ruwweg de energie die nodig is om een ​​space shuttle te lanceren, zei Avi Loeb, een professor aan de Harvard University en een projectlid. 'Wanneer er een visie voor een groots project als deze, net als de visie dat JFK had in de jaren '60, tilt veel bouten', zei Loeb in een knipoog naar de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy, wiens visie was om een man op de maan te landen. Milner en Hawking hebben eerder samengewerkt. Afgelopen juli, Hawking lanceerde een massale zoektocht naar intelligent buitenaards leven in een $100 miljoen, 10-jaar durend project om de hemel gefinancierd door Milner. Milner zei op het moment dat de 'Breakthrough Starchip' het initiatief van de meest intensief wetenschappelijk onderzoek ooit uitgevoerd naar tekenen van buitenaardse beschaving zou zijn. Het project, zeiden ze, zouden enkele van de grootste telescopen op aarde te gebruiken, zoeken veel dieper in het heelal dan voorheen voor de radio en laser-signalen. Een van de doelstellingen van de missie naar Alpha Centauri is ook om te zoeken naar tekenen van buitenaards leven, zei Loeb. En wat zou die levende wezens zijn? 'Te oordelen naar de verkiezingscampagne, zeker niet zoals wij,' grapte Hawking - die rolstoel gebonden en maakt gebruik van een geautomatiseerd voice systeem om te communiceren - in verwijzing naar de drama-gevulde race voor het Witte Huis.

Prima, de meeste verkenningen worden gedaan in de Melkweg en dat blijft zo. Het wordt nu tijd op de volgende ster een voet te zetten. Met zo'n 20% van de lichtsnelheid en 100 miljoen van o.a. een filantroop is het een start. De Alpha Centauri is de dichtbijzijnde en ligt zo'n 2.37 lichtjaar van ons zonnestelsel. Maar ja, de beelden die ze maken doen er lang over (ong. 27 maanden) om ons te bereiken en we moeten maar afwachten hoe. B.v. gaan ze lichtsnelheid juist vertragen wanneer ze een interessante entiteit hebben ontdekt, etc.? Werken in de nano-tech gebied, de meeste van hen zijn we redelijk op schema voor ...alhoewel, de weinige die uit te steken als echte uitdagingen zijn de volgende :

- camera rotatie
- het houden van de laser afgesloten op zo'n klein doel voor de komende jaren aan een stuk.
- lightsail stabiliteit, c.q. structurele integriteit
- batterij, power management
- nauwkeurige bepaling van de exoplaneet (hoewel dit niet zo moeilijk als we ons richten op het zal zijn ... de meeste astrofysica is uitgeschakeld door een paar dozijn procent)
- terugwijzende zender naar de aarde

Zie verder : http://breakthroughinitiatives.org/Challenges/3

Groet,

C.G. de Beaufort

[Alpha Centauri = de dichtbijzijnde ster i.p.v. galactica]


Jozef

Heb je misschien ook een link naar de originele tekst? Ik vind het wel interessant maar dit is echt niet te lezen...

C.G. de Beaufort

#58
! No longer available

Hier legt Milner het uit. Daarna nog iets langer :

http://www.space.com/32548-20-percent-light-speed-to-alpha-centauri-nanocraft-concept-unveiled-video.html#ooid=ZxeG9yMjE6yaDQaJsR8rgarrIo6lHW70

Hieronder zijn de 9de dichtbijstaande sterren van ons zonnestelsel :



Groet,

C.G. de Beaufort





gloudiesaurus

Ongelofelijk die raket van SpaceX, exact landen op een platform in de oceaan waardoor deze hergebruikt kan worden.

SpaceX werkt aan bemande missies en heeft zelfs een project om op Mars te gaan landen.
GPPits.net: als Formule 1 een passie is