Vandaag in de F1-geschiedenis....

Gestart door 0634, 05 augustus 2011 - 09:06:36

« vorige - volgende »

0634

De F1 zit vol historische gebeurtenissen en daarom is het misschien wel leuk om historische gebeurtenissen aan te halen van de dag van vandaag...

Ik trap meteen maar af:

Vandaag 5 augustus werd in 1930 Richie Ginther geboren in California. De Amerikaan zou het tot de Formule 1 schoppen en in 1965 de Mexicaanse GP winnen in zijn Honda. Ginther zou uiteindelijk 54 GP's rijden en 14 podia halen. Hij stierf aan een hartaanval in 1989 op 59-jarige leeftijd.




Overigens werd ook Esteban Gutierrez, Sauber-reserve coureur, op 5 augustus geboren maar dan in 1991.


Kootje

Leuk idee Jeroen.
Daar gaan we eens wat research voor plegen.

gloudiesaurus

Gutierrez, die gaat er nog wel komen denk ik...
GPPits.net: als Formule 1 een passie is

Kootje

#3
2007
Lewis Hamilton pakt zijn derde overwinning en 10e podiumplaats van het seizoen tijdens de Hongaarse Grand Prix. McLaren teamgenoot Fernando Alonso eindigde als tweede en de Ferrari van Kimi Raikkonen voltooide de top drie. Tijdens de kwalificatiesessie zaterdag was er nog een controversieel incident toen Alonso opzettelijk wachtte in de pitbox om zo Hamilton te hinderen z'n banden te wisselen en nog 'n laatste snelle ronde in Q3 te zetten ,waardoor hem de kans op pole position werdt ontnomen. Maar Hamilton lacht het laatst als Alonso een vijf-plaats gridpenalty krijgt en zo alsnog de pole krijgt.

2004
Williams kondigde de ondertekening van een twee-jarig contract met Jenson Button aan voor de 05' and 06 'seizoenen. Zijn toenmalige team BAR-Honda beweerde dat dit in strijd was met zijn contract. De zaak ging naar de Formula One Contract Recognition Board en de beslissing viel in het voordeel van BAR-Honda en Jenson bleef bij het team. Een jaar later beweerd Williams dat Jenson gecontracteerd is voor het '06 seizoen terwijl Button nu ineens wilde blijven bij BAR. Zo'n 20 miljoen pond werd betaald door Button aan Williams om hem te bevrijden van het contract.

1995
Michael Schumacher trouwde met Corinna Betsch. Het echtpaar heeft sindsdien twee kinderen en blijven intens beschermend over hun prive-leven.

1984
Alain Prost wint de Duitse Grand Prix op Hockenheim met een McLaren-TAG/Porsche, Niki Lauda maakt er een dubbelzege van. Renault-rijder Derek Warwick vervolledigt het podium. Het zal voor Warwick, die nog tot en met 1993 in de Formule 1 zal rijden, opmerkelijk genoeg zijn allerlaatste podiumplaats worden.


1973
Jackie Stewart wint in z'n Tyrrel- Ford op de Nürburgring. Francois Cevert en Jacky Ickx volgen op gepaste afstand en maken het podium compleet.

1962
Dan Gurney scoorde Porsche's enige pole position in de Duitse Grand Prix van 1962. De race werd gewonnen door Graham Hill in z'n BRM ,Surtees wordt tweede en Gurney stuurt z'n Porsche naar de laatste podiumplek.

1956
Juan Manuel Fangio wint vanaf pole position en verzekerd zich van de snelste rondetijd op de Nürburgring voor de 1956 Duitse Grand Prix. Fangio eindigt in z'n Lancia-Ferrari met maar liefst 46,6 seconden voorsprong op Stirling Moss in de Maserati ,Jean Behra completeerd het podium.

0634

Vandaag 6 augustus in 2006 won Jenson Button zijn allereerste Grand Prix. Hij zegevierde in een verregende race op de Hungaroring.



gloudiesaurus

Die spectaculaire race in Hongarije, ik herinner het me nog goed.. Jezus wat gaat de tijd snel, alweer 5 jaar geleden...
GPPits.net: als Formule 1 een passie is

Kootje

2002
Jim Crawford, voormalig Formule 1 en Indy 500 coureur overlijd op de leeftijd van 54. Crawford nam slechts deel aan twee Formule 1 races in 1975 voor Lotus voordat hij naar de Verenigde Staten ging om Champ Cars te rijden in de jaren 1980. Crawford deed oa mee in de 1988 Indianapolis 500, waarin hij acht ronden aan de leiding ging voordat hij  uiteindelijk als zesde afgevlagd werd.

1980
HRT coureur Vitantonio Liuzzi wordt geboren in Locorotondo, Italië.

Kootje

1988
Ayrton Senna en Alain Prost geven het McLaren-Honda team hun tiende 1-2 finish van het seizoen tijdens de Hongaarse Grand Prix. McLaren zal de constructeurstitel winnen met 199 punten. De tweede plaats is voor Ferrari met 65 punten.

1966
Als gevolg van een beperkte hoeveelheid auto's op de Formule 1 grid wordt door de organisatoren besloten om ook de F2 auto's te laten rijden tijdens de Duitse Grand Prix. Tijdens de race maakt Jim Clark een zeldzame fout met 'n crash als gevolg. Waardoor het Jack Brabham lukt zijn vierde opeenvolgende zege te pakken. F2 racers Jacky Ickx en John Taylor botsten in de eerste ronde, waardoor Taylor over de kop sloeg en in vlammen uitbarstte. Taylor leed ernstige brandwonden en overleed een maand later aan zijn verwondingen.

Kootje

#8
8 Augustus  (oke .... ik weet 't .... dat was gisteren ;))

2001
Heinz-Harald Frentzen wordt halverwege het seizoen ontslagen door het team van Eddie Jordan . Frentzen wordt al snel vervangen door Jean Alesi, die rijdt tot aan het einde van het seizoen met een zesde plek als zijn beste race-resultaat voor het team.

1989
John Brian Taylor, de voormalige Britse autocoureur, overlijdt op deze dag in 1989. Taylor streedt in zeven Formule 1 races, maar in slechts 2 daarvan zou hij (als 13e) aan de finish komen.

1982
De enige Chileense Formule 1 coureur tot nu toe is Eliseo Salazar, en op deze dag in 1982 was hij betrokken bij een dramatisch incident met Nelson Piquet op de Duitse Grand Prix in Hockenheim. Piquet leidde de race en passeerde de achterligger Salazar, maar bij de volgende bocht vergat Salazar  te vertragen en crashte in de achterkant van Piquet en beiden lagen uit de race. Een woedende Piquet sprong uit zijn auto en viel de Chileen aan.

Niet langer commentaar leverend op de race riep Murray Walker "And take that" als commentaar op hoe Piquet zijn woede uitte. Patrick Tambay pakt de winst ,Rene Arnoux werd 2e (10e podiumplaats uit zijn carrière) en Keke Rosberg completeerde het podium.

1953
Nigel Mansell wordt geboren in Upton-upon-Severn, Worcestershire. De WK van 1992 zou in 187 races 31 overwinningen en 59 podiumplaatsen scoren. Mansell is na de F1 nog betrokken geweest bij diverse race-serie waaronder DTM en FIA GT Championship. In 2010 nam Mansell deel aan de 24 uur van Le Mans samen met zijn twee zonen Greg en Leo, maar Nigel crashte na slechts vijf ronden met een lekke band.


SDG

Citaat van: Kootje op 09 augustus 2011 - 12:57:39
8 Augustus  (oke .... ik weet 't .... dat was gisteren ;))

1982
De enige Chileense Formule 1 coureur tot nu toe is Eliseo Salazar, en op deze dag in 1982 was hij betrokken bij een dramatisch incident met Nelson Piquet op de Duitse Grand Prix in Hockenheim. Piquet leidde de race en passeerde de achterligger Salazar, maar bij de volgende bocht vergat Salazar  te vertragen en crashte in de achterkant van Piquet en beiden lagen uit de race. Een woedende Piquet sprong uit zijn auto en viel de Chileen aan en probeerde hem te schoppen. Niet langer commentaar leverend op de race riep Murray Walker "And take that" als commentaar op hoe Piquet zijn woede uitte. Rene Arnoux kreeg de overwinning ,en dat werd de 10e podiumplaats uit zijn carrière.

*kuch*

De GP van Duitsland in 1982 werd gewonnen door Ferrari-coureur Patrick Tambay (zijn eerste zege), één dag nadat zijn teamgenoot Didier Pironi zeer ernstig gewond raakte bij een trainingsongeluk.

Kootje

Citaat van: SDG op 09 augustus 2011 - 15:01:06
*kuch*

De GP van Duitsland in 1982 werd gewonnen door Ferrari-coureur Patrick Tambay (zijn eerste zege), één dag nadat zijn teamgenoot Didier Pironi zeer ernstig gewond raakte bij een trainingsongeluk.

Mijn excuses.
Heb het ondertussen aangepast.

Kootje

#11
Vandaag 11 augustus in 1916 werd in Londen Belgisch eerste F1 coureur Johnny Claes geboren.


Claes ,hierboven in actie tijdens de 1950 GP van Monaco ,zou tussen 1950-1953, 1955
uitkomen voor: Écurie Belge, Gordini, HWM, Maserati, Ecurie Nationale Belge
Hij deed mee aan 25 Formule 1-races waarvan hij er in 23 startte.  In 1950 won hij de officieuze GP des Frontières

Ook wist hij in '53 de Luik-Rome-Luik rally te winnen en met Porsche in '54 'n klasseoverwinning (12e overall) in de 24 uur van Le Mans te behalen.
Zijn laatste succes dateert uit '55 waar hij op Le Mans 3e wordt.

Eén jaar later ,op 3-2-'56 ,overlijdt hij aan TBC.

SDG

#12
12 augustus 1990

Thierry Boutsen wint de Grote Prijs van Hongarije door van op de pole te vertrekken en vervolgens van start tot finish aan de leiding te rijden. Het is zijn eerste en enige polepositie in de Formule 1 en het zal tevens zijn derde en laatste zege worden. Boutsen weet op dat moment immers nog niet dat zijn werkgever Williams de dag ervoor besloten heeft zijn contract niet te verlengen voor 1991; in zijn plaats zal Nigel Mansell na twee jaar bij Ferrari terugkeren naar het team. Wanneer de Belgische rijder dolblij terugkeert naar zijn pitbox na de podiumceremonie, is Frank Williams alweer naar huis vertrokken...


SDG

#13
13 augustus 1978: Ronnie Peterson wint in een Lotus de Grote Prijs van Oostenrijk op Zeltweg. De wedstrijd wordt in twee gedeeltes verreden, nadat na zeven ronden de rode vlag uitgaat omwille van de regen. WK-koploper Mario Andretti is er dan al niet meer bij wegens een crash in de eerste ronde en de normaal gezien aan teamorders gebonden Peterson profiteert van het uitvallen van zijn kopman om zijn tiende en laatste zege in de Formule 1 te behalen, voor Patrick Depailler (Tyrrell) en Gilles Villeneuve (Ferrari), die hierdoor zijn alleerste podiumplaats pakt. Vier weken later zal Peterson de dood vinden na een zware startcrash in de GP van Italië. De Zweed sterft de nacht na de race in het ziekenhuis als gevolg van complicaties opgetreden na een spoedoperatie.


SDG

#14
14 augustus 1977: Alan Jones wint in een Shadow de Grote Prijs van Oostenrijk. Op een langzaam opdrogende baan en geholpen door het uitvallen van Hunt tien ronden voor het einde toont de Australiër zich de beste van het veld, voor Niki Lauda (Ferrari) en Hans-Joachim Stuck (Brabham-Alfa). Voor zowel Jones als Shadow is het de eerste overwinning in de Formule 1. Voor Shadow zal het bij deze ene zege blijven, voor Jones is het de eerste in een lange reeks, met de wereldtitel in 1980 als bekroning.