koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Voor u gelezen: Zo werkt de Formule 1 (Olav Mol)

GPPits sprak vandaag met Olav Mol over zijn nieuwe boek “Zo werkt de Formule 1”.
Een must read voor de nieuwe fan, een must have voor de die hard.

Vandaag sprak GPPits met Olav Mol over zijn nieuwe boek: “Zo werkt de Formule 1”

Waarom dit boek Olav?
Olav: Wij kwamen erachter, dat er eigenlijk geen goed recent naslagwerk is over de moderne Formule 1. En omdat er steeds meer kinderen aan ons vragen of we ze kunnen helpen voor een spreekbeurt over Formule 1 dachten wij er goed aan te doen dit boek te maken.

Dit boek vermeldt nadrukkelijk twee co-auteurs, Erik Houben en Mike Mulder. Vertel eens iets over die mannen?
Olav: Erik is de textwriter, hij maakt de uren achter de laptop, smeedt van alle stukkies een geheel. Hij zorgde ervoor, dat alles wat aangeleverd werd in dezelfde stijl in het boek kwam. Hij was van het begin af aan betrokken bij de organisatie Van de City Race Rotterdam. Daarna is hij met mij en Mike gaan werken aan Grand Prix Radio en heeft er drie jaar lang de website verzorgd. Nu doen anderen dat en is hij vooral schrijver.

Mike Mulder is onze researcher gaat Mol verder. Het was ongelofelijk veel werk om de teams en anderen te laten begrijpen wat we aan het doen waren en waarom ze moesten meewerken. Ik ben daarom heel erg trots op die prachtige foto op bladzijde 44 en 45, waar alle medewerkers van Mercedes in Brackley op staan. Ik heb dan het voordeel, dat als Mike stukloopt op een muur bij zo’n team, dat ik op zondag even langs kan lopen bij het team en dan gaan er toch weer deuren open. Mike komt van BNR en heeft een mooie staat van dienst, die kan wel wat hoor…

Als we het boek doorbladeren, zien we bij de credits onder de foto’s vooral, dat er gebruik gemaakt is van beeldmateriaal van de teams zelf. Vroeger was er een hechte samenwerking tussen Olav Mol en Frits van Eldik, samen maakten zij in de jaren negentig en in het begin van deze eeuw het magazine Race Report.
Olav: Ja, op een gegeven moment heeft Frits -want die regelde dat allemaal- Race Report verkocht aan Sanoma, of in ieder geval is dat opgegaan in Formule 1 Magazine. Ja, Frits is nog steeds een heel goede fotograaf natuurlijk, maar als je foto’s koopt is dat veel duurder. Het boek zou een veel hogere prijs moeten krijgen als we alle foto’s op de oude manier zouden hebben ingekocht. Nu, met die content pools van de teams gaat dat een stuk gemakkelijker en goedkoper en daar profiteren de lezers dus ook weer van. We hebben wel gretig gebruik gemaakt van het werk van Greg Scarborough. Die tekeningen zijn mooi en simpel. Ze helpen ook niet technische mensen en kinderen om het basisverhaal te begrijpen.

Wat ons nogal opvalt in het hoofdstuk over financiën is het lijstje van de FOM fees voor de organisatoren. Dat Abu Dhabi zestig miljoen opstrijkt en Spa Francorchamps maar dertien miljoen. Wat vind jij daarvan Olav?
Ja, dat soort cijfers zijn niet openbaar, dus het is een beetje oppassen daarmee, we hebben ons gebaseerd op de gegevens van een Engelse site die research heeft gedaan op basis van een reeks bronnen. Maar als we er even vanuit gaan dat die bedragen kloppen, dan is het inderdaad raar. Je moet ervan uitgaan, dat overal waar die bedragen relatief laag liggen de invloed van Bernie (Ecclestone) nogal groot is geweest. We kunnen wel verwachten dat in de komende tijd de nieuwe eigenaren van Formule 1 dat hier en daar langzaam gaan aanpassen en dat de toegangsprijzen daardoor ook omlaag zullen gaan.

In hoofdstuk 6 behandelen jullie het racen in detail. In hoeverre heeft jouw eigen race-ervaring daarbij geholpen?
Dat heeft heel veel geholpen, zegt Olav Mol. Ik ben ooit eens ingestapt in de Saxo cup omdat Jeroen van Inkel toen zelf niet kon en een vervanger zocht. Daarna heb ik een tijd in de Clio Cup gereden en op uitnodiging een keer in de Ferrari Challenge en in de Porsche Supercup op Spa Francorchamps. Ik zie dat ik daar echt wat aan gehad heb, als ik bijvoorbeeld afgelopen zondag dat ongeluk met Grosjean en Sainz zie. Dan wordt er vanuit de paddock geroepen, dat Grosjean daar Sainz uitschakelde, maar vanuit het helikoptershot concludeerde ik al, dat het gewoon Sainz was die daar de boel verprutste. Als ik dan later van de wedstrijdleiding hetzelfde geluid hoor, dan denk ik, ja, dat race-inzicht heb ik toen opgedaan in die races die ik zelf heb gereden.

Over Sainz gesproken: Waar zit die volgend jaar?
Olav: Sainz volgend jaar? Ja dat weet ik niet…. Sainz doet het iets minder sinds Max weg is bij STR. Hij zal in mijn ogen moeten breken met Red Bull, want Max Verstappen gaat daar zeker niet weg. Die moet gewoon blijven zitten waar hij zit, net zolang tot hij wereldkamioen wordt met Red Bull. Die Renaultmotor is heus zo gek nog niet hoor. Kijk maar naar het lijstje van topsnelheden en dat soort dingen. Maar Sainz heeft vind ik last van de druk de laatste tijd. Hij is krampachtig en voelt ook druk van zijn vader denk ik, die loopt overal in de paddock met iedereen te praten en te doen. En dan is er heel veel druk van de Spaanse pers. Ik hoop voor Carlos, dat hij naar Renault kan. Renault denkt over Perez, maar Sainz is een beter idee. En anders heb je bij Renault straks de line-up van Force India van vorig jaar. Toen reed Perez Hulkenberg aan stukken, terwijl Hulkenberg nu duidelijk de betere is bij Renault ten opzichte van Palmer.

Mis je Nico Rosberg?
Nee. Dat niet. zegt hij eerlijk. Nou! Ik mis ‘m niet als persoon maar ik mis de wereldkampioen van vorig jaar, die mis ik wel. Dat hij zijn titel niet verdedigd vind ik erg jammer. Ben je nou drie keer wereldkampioen Formule 1 en je zegt dan, het is mooi geweest, oké, dan mag je wel stoppen.

Het boek, dat sinds vandaag in de winkel ligt is voor alle Formule 1 fans een goede aanschaf. Het is voor nieuwelingen verhelderend en leuk, maar ook voor die-hard Formule 1-watchers is het een zeer nuttig bezit. Al is het maar om als illustratie te gebruiken als je je vrouw en kinderen uit moet leggen waarom Formule 1 meer is, dan autootjes die tuttig achter elkaar aan rondjes over een baantje rijden.Alles weten over Formule 1 in 2017?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.