koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Update: Sergio Marchionne overleden

Vanmorgen is bekend geworden dat Sergio Marchionne, de CEO van Ferrari en Fiat-Crysler is overleden.

Marchionne onderging recent een operatie aan zijn schouder waarbij een tumor moest worden verwijderd. Tijdens de ingreep ontstond een bloedprop die de bloedtoevoer naar zijn hoofd blokkeerde, waardoor hij ernstige complicaties opliep.

CEO Fiat Groep

Sergio Marchionne werd in 2004 CEO van de Fiat groep. Dat jaar maakte Fiat (met Alfa Romeo, Lancia, Venturi Motors, Maserati en Ferrari als dochtermerken) een miljardenverlies.

Marchionne bleek al snel de juiste man voor Fiat. Hij onderhandelde 2 miljard op tafel van GM om de schade voor Fiat te vergoeden ten gevolge van het afblazen van de voorgenomen fusie tussen de twee giganten. Daarmee was hij in staat om het management van de Fiatorganisatie te saneren en reorganiseren, waardoor er twee jaar na zijn aantreden alweer twee miljard USD winst werd geboekt door de Fiatgroep.

Chrysler Corporation

Als in 2009 de Amerikaanse autoindustrie op sterven na dood is weet hij Crysler Corporation te redden van een faillisement door een overname. Marchionne ziet een goede wereldwijde businesscase voor Jeep en op de lokale markt voor Dodge, met zijn trucks. RAM wordt een apart merk en de Jeeps zijn binnen de kortte tijd inderdaad niet aan te slepen.

Europese merken en Formule 1

In Europa gaat hij aan de slag met Ferrari en Alfa Romeo. Maserati wordt onderdeel van Ferrari en er worden veel nieuwe modellen ontwikkeld. In 2014 gaat Ferrari naar de beurs en daarmee is zoveel geld opgehaald dat Fiat voorlopig veilig is. Maserati wordt ondergebracht bij Alfa, dat in de tussentijd weer een merk werd om serieus te nemen met de 8C, een prachtige sportwagen in 2 oplages van 500 stuks (Spider en Coupé) en daarna de 4C, een Porsche Boxter concurrent. Ook de mainstreamproducten van Alfa gaan weer goed lopen, de Guilia en de Guilietta blijken kwalitatief goede auto’s die bij het Alfa-publiek goed in de smaak vallen.

Van Lancia wordt voor export afscheid genomen. In Italië worden Chryslers verkocht onder merknaam Lancia en daarmee is dat roemruchte merk in sluimertoestand gebracht.

Als Ferrari in 2014 zelfstandig wordt, wordt Marchionne aangesteld als CEO en hij is daarmee ook direct betrokken geraakt bij het Formule 1 team van Ferrari. Hij nam zelf deel aan de vergaderingen van de stuurgroep die de motorreglementen voor de toekomst bespreekt.

Sergio Marchionne zou over enkele maanden met pensioen gaan als CEO van de Fiat Chrysler Organisation. De aandeelhouders hebben hem destijds gezegd dat hij wel CEO zou blijven van Ferrari, zolang als hij kon en wilde. Dat is hem nu niet gegund.

Een autofiele bedrijvendokter is niet meer, wij zullen hem nooit vergeten.

Dat hij ruste in vrede.

 

 Alles weten over Formule 1 in 2017?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.