koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
F2 Monaco - Off Day voor Prema maakt de stand weer spannend

Charles Leclerc zal zich zijn thuisrace in Monaco wel iets anders hebben voorgesteld afgelopen weekend. De Monegask kwam thuis met een behoorlijke voorsprong, maar verliet het prinsdom weer met slechts een krappe leiding tov Oliver Rowland. Vreugde was er bij Nyck de Vries, die ondanks twee gridpenalties een sterk weekend met punten en een overwinning in de sprintrace bekroonde.

Kwali: De Groene Tafel slaat toe

Het begint onderhand wel een dingetje te worden tussen De Vries en Antonio Fuoco. De Fries en de Italiaan komen elkaar herhaaldelijk tegen: vorig jaar in een hilarische tweestrijd in de GP3 van Abu Dhabi, de vorige F2 races in Spanje waar beide heren crashten en nu weer in de kwali. De Groene Tafel oordeelde dat De Vries Fuoco had opgehouden in de kwalificatie en bovenop de 3 plaatsen straf die hij al had, kreeg hij er nog drie, waardoor hij van 8 naar 11 naar 14 duikelde in de startopstelling. Leclerc’s poletijd kwam ook even under investigation, omdat hij na te zijn stilgevallen in de pits meteen op gang geholpen werd en de pits uitreed, terwijl hij volgens de regelementen eigenlijk 60 tellen had moeten wachten. Het leverde Prema 500 euro boete op.

Race 1: van zonneschijn naar regen, van regen in de drup

Leclerc mocht zijn pole dus houden, en eigenlijk leek er geen wolkje aan de lucht Na een extra opwarmronde voor Fuoco en Gelael die stilvielen met een kapotte koppeling, moest Leclerczich even flink verdedigen tegen Alex Albon, die naast de Monegask kwam in de sprint naar St. Devote, maar hij bleef er voor en liep langzaam van de Britse Thai weg. Ook de eerste safetycar voor het stilvallen van Nicolas Latifi in de tunnel bracht niemand echt in paniek. Albon ging pitten voor nieuwe banden, de rest van de top5 ging door. Ook de Vries stopte voor nieuwe banden en plaatste in zijn jacht omhoog een mooie inhaalmanoeuvre op Louis Deletraz. Leclerc wist 6.1 sec weg te lopen, maar een tweede SC voor Robert Visoiú die De Vries na wilde doen en Deletraz probeerde te pakken bij Mirabeau gooide de zaak ondersteboven.

Deletraz kon na achteruit geduwd te zijn verder, Visoiú moest worden weggetakeld. Leclerc werd meteen door Prema binnengehaald, maar Rowland, Nobu Matsushita en Monaco-tovenaar Artem Markelov slaagden erin hun stop later te maken, maar toch voor de Monegask uit te komen, waardoor hij naar vier terugviel. Terwijl Rowland aan kop Markelov probeerde los te rijden, moest Leclerc opnieuw de pits opzoeken met een zwaar vibrerend voorwiel. Hij zou de pits niet meer uitkomen en scoorde dus nul punten.

Rowland wist Markelov iets minder dan een seconde achter zich te houden en beide heren joegen elkaar zo op dat de rest op grote achterstand werd gereden. Matsushita scoort toch weer een podium als derde, Albon en Luca Ghiotto werden 4e en 5e. Gustav Malja kwam als locomotief van een treintje auto’s als zesde binnen, met de Rapax-wagons De Vries en Johnny Ceccotto als 7e en 8e. Ceccotto kreeg met de 8e plaats ook pole voor race 2 met de Vries naast zich op rij 1. De beide MP auto’s scoorden als 9e en 10e toch nog punten. Opvallend moment: normaal hoor je een coureur wel eens bitchen tegen zijn engineer, nu werd de engineer van Sergio Sette Camara zijn gezeur over understeering zat: Stop crying and race, what can WE do.

Race 2: Fryslan boppe!

In race 2 dus de Rapax frontrow voor Malja en Ghiotto, Albon en Matsushita op rij 3. De Fries had een prima start, en nam de leiding meteen van de Venozolaan over. Na drie ronden was hij al 2 tellen weggelopen en de voorsprong liep iedere ronde een paar tienden op. Even leek hij alles kwijt te zijn toen de Campos van Ralph Boschung stilviel, maar hij kon in de tweede helft opnieuw weglopen en uiteindelijk moest Ceccotto loslaten, zodat De Vries een voorsprong van meer dan 8 seconden thuis kon brengen. Ceccotto werd 2e en maakte de Rapax 1-2 compleet. Malja kwam in het slot nog zwaar onder druk te staan en bracht een treintje auto’s over de finish als derde.

Ghiotto, Markelov, Matsushita, Albon en Jordan King haakten allen aan bij de Malja-trein en kwamen in die volgorde binnen. Eigenlijk hadden Rowland en Sergio Canamasas dat ook gedaan, maar Canama(crash)as vondt dat hij de laatste jaren wat té schoon had rondgereden en probeerde een onmogelijke inhaalmanoeuvre op de Brit, waardoor hij zijn vleugel eraf heeft en Rowland zijn auto beschadigde.

 

Rowland kwam als negende helaas puntloos binnen, maar ook Leclerc scoorde niet. Hij had bij de start al twee plekken verloren, knokte zich weer omhoog naar 17, maar ramde toen Norman Nato uit de race, waarvoor hij een tijdstraf kreeg, maar de Monegask stuurde uiteindelijk de pits binnen om uit te vallen.

Stand na 3 raceweekends
1 Charles Leclerc 77
2 Oliver Rowland 74
3 Artem Markelov 60
4 Luca Ghiotto 56
5 Nobuharu Matsushita 48
6 Alexander Albon 37
7 Jordan King 29
8 Nicholas Latifi 28
9 Gustav Malja 28
10 Nyck de Vries 27

Door dit gekke weekend staat Rowland nog slechts drie punten achter Leclerc, Markelov staat op 60pt, Ghiotto op 56. De Vries is door zijn overwinning en 7e plaats de top10 binnen gekomen met uitzicht op Malja Latifi en King. En de volgende race is in Baku, het Macau van Europa, met zijn gespiegelde versie van de haakse bocht Lisboa plus de lange rechte stukken die herstarts vorig jaar levensgevaarlijk maakten voor zowel coureurs als safetycar bestuurders.Alles weten over Formule 1 in 2017?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.