koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
F2 Hongarije: Toch Wilhelmus in Budapest dankzij De Vries

Voor Max Verstappen is de Formule 1 race helaas niet goed afgelopen, maar er viel evengoed nog iets te juichen in Budapest. Nyck de Vries versloeg op zaterdag in een rechtstreeks duel Lando Norris in de mainrace. George Russell blijft leider in de stand ondanks alweer problemen met de koppeling.


© Roel Poirters, GPPITS.net

Eén wisseling van de wacht in het veld. Nadat Santino Ferrucci zich in Silverstone redelijk onmogelijk maakte door zijn teamgenoot te rammen en te gaan zitten spelen met een telefoon in zijn auto, werd hij door Trident op non-actief gesteld en in Hongarije vervangen door Alessio Lorandi. Het ging in de aanloop naar de races weer over de startprocedures. Na de rolling starts die in Frankrijk en Engeland werden uitgevoerd beloofde Mechachrome beterschap, o.a. het koppelingshuis zou zijn vernieuwd. In proefstarts vielen er opnieuw auto’s stil, maar de organisatie hield het bij een staande start voor dit weekend. In de kwalificaties leek Jack Aitken lange tijd op pole koers te liggen, maar hij was door zijn banden heen op vijf minuten voor het einde en zag op het laatst nog Sergio Sette Camara onder zijn tijd doorduiken. Het verschil was slechts 0.03 seconden. De Vries zat er goed bij met een derde tijd op 0.231 van Sette Camara, Russell strandde op vier en was duidelijk over de radio Ik heb het verkloot geloof ik.

Main Race: clash of the juniors

Bij de start regende het en werd er eerst drie ronden achter de safetycar gereden, daarna ging alsnog het veld paraat staan voor een standing start. Iedereen behalve Russell, want al-weer begaf de koppeling in zijn auto het. De Brit startte nog wel, maar uiteindelijk zou hij de main race niet meer uitrijden. Norris was niet heel erg goed weg, maar toen zijn auto eenmaal op stoom kwam ging de Carlin als de brandweer. Sette Camara was van pole vertrokken en weg aan het rijden van De Vries en Antonio Fuoco. Norris kwam zich daar ook mee bemoeien na achter elkaar Luca Ghiotto, Aitken en De Vries te pakken en anderhalve ronde had hij ook zijn teamgenoot te pakken. Zolang het nat bleef was Norris niet te pakken, maar liefst 14 seconden reed hij weg.


© Roel Poirters, GPPITS.net

Maar daarmee was de strijd niet over. Carlin had de auto van Norris op een natweer setup staan, de Prema van de Vries had meer een droge setup. Dat bleek ook doordat de regenbui overdreef en halverwege de race wisselde De Vries naar slicks. Nadat ook Norris had gewisseld liep de Prema alle opgelopen achterstand weer in. De Fries aarzelde niet lang, ging Norris in bocht 10 voorbij en was met de noorderzon vertrokken. Zestien seconden kreeg De Vries weg van de Brit. Ook Sette Camara en Fuoco sloten weer aan, en Camara haalde Norris zelfs kort in, tot hij zelf wijd ging en onder druk twee plaatsen tegelijk verloor. Norris pakte 2 terug, Fuoco schoof op naar 3, tot Camara te ver ging en de Italiaan eraf tikte in een poging hem weer terug te pakken.

De Vries kreeg niet veel van de schermutselingen mee en pakte een heel dik verdiende zege in een main race F2, Gefeliciteerd! Norris werd op ruime afstand tweede, Fuoco werd als derde geklasseerd na een penalty voor Camara. Het leverde wel de gare situatie op dat Camara weer op de eerste rij stond voor de sprintrace, want als zevende mocht de Braziliaan van pole vertrekken achter Artem Markelov. De Vries startte als winnaar van plaats acht.

Clutch shooters

De koppelingsproblemen zorgde niet voor een stilvallende auto op de zondag, maar toch was de frontrow niet helemaal wakker. Markelov en Camara kwamen slecht weg en werden ingehaald door Ghiotto en Alex Albon. Door een VSC voor een akkefietje tussen Roy Nissany, Lorandi en Ralf Boschung viel er even een pauze over de race, toen die weer werd vrijgegeven was Fuoco te gretig en reed hard tegen Camara op.  Het kostte de Italiaan zijn voorvleugel en een goede klassering, want hij kwam op een ronde achterstand binnen als laatste. Camara kon zijn twee plaatsen verlies daarna niet meer goedmaken en kwam in een soort niemandsland terecht. Achter hem was Markelov met o.a. de Vries, Norris en Roberto Mehri aan het knokken. De Vries waagde een poging de Rus in te halen, maar toen dat niet lukte pakte Norris ineens beide kemphanen tegelijk in en schoof op naar vier.

Vooraan was Albon aangesloten bij Ghiotto en wist met een brutale zet in bocht 1 langs de Italiaan te komen. Hij gaf de leiding daarna niet meer uit handen en pakt de derde racezege dit seizoen. Ghiotto kwam op bijna 2 tellen als tweede binnen. Norris leek in het slot nog Camara te komen bedreigen, maar hij kwam 2.2 sec te kort op de Braziliaan. De Vries had een lastiger race. Na zijn demotie van vier naar vijf profiteerde ook Mehri van de situatie reed hij lang op zes rond. Markelov was intussen helemaal weggevallen, maar Nirei Fukuzumi nam zijn plek in en pakte op het laatste moment de Vries nog de zesde plek af, zodat er slechts een 7e plek en 2 punten resteerden. George Russell bekroonde een inhaalrace vanaf plek 20 uiteindelijk met een achtste plaats en één punt.

Stand na 8 raceweekends:
1 George Russell 171
2 Lando Norris 159
3 Alexander Albon 141
4 Artem Markelov 114
5 Nyck de Vries 114
6 Antonio Fuoco 112
7 Sérgio Sette Câmara 106
8 Luca Ghiotto 79
9 Louis Delétraz 62

Russell pakt slechts één punt, zodat Norris weer wat kan inlopen en nu 12 pt achterstand heeft, Albon staat op 30pt afstand derde. De Vries is nu naast Markelov gekomen met 114 pt, maar Fuoco zit er nog vlak achter met 112pt. Na de zomerstop is op Spa Francorchamps de hervatting van het F2 seizoen. Benieuwd of de Vries zijn vorm uit vooral de main race kan meenemen.Alles weten over Formule 1 in 2017?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.