koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
F2 Hongarije: Dubbel podium voor De Vries, Leclerc verliest wat terrein

Oliver Rowland maakt in de jacht op de F2 titel wat terrein goed met een overwinning en een tweede plaats in Hongarije. Charles Leclerc had vooral een weekend van damage control nadat zijn auto was afgekeurd en hij zich van achteren weer naar voren moest rijden. Nyck de Vries bekroonde zijn recente vorm met een dubbel podium: 3e in beide races.

Het begon heel goed voor Leclerc, hij zette overal de snelste tijden en scoorde wederom een pole position. Maar bij de keuring volgde de ontnuchtering toen zijn auto werd afgekeurd wegens illegale vulringen in het differentieel. Daardoor zou Leclerc voordeel van betere tractie kunnen hebben. In ieder geval werd hij teruggezet naar de laatste plaats, maar daar leek de Monegask weinig mee te zitten: Het onderdeel is een vulring van een ander materiaal dan voorgeschreven (koper ipv staal), maar ik heb er “performance wise” geen voordeel mee. Ik vind het niet erg om achteraan te starten, vroeger vond ik het leuk om van achteruit alles in te halen en dat gaan we dus doen

De pole ging na de shuffle naar Oliver Rowland, die met Artem Markelov de eerste rij vormde, op drie startte Leclerc’s teamgenoot Antonio Fuoco. De Vries begon het weekend nog met een crash in de trainingen, maar hij wist een herstelde auto op plaats zeven te kwalificeren.

Race 1: Cursus inhalen voor gevorderden

In de F1 is het helaas meestal zo dat inhalen in Hongarije erg lastig is, maar de opstapklassen bleken daar hoegenaamd geen last van te hebben afgelopen weekend. Markelov had een prima start en ondanks druk van Rowland in de eerste ronde kon de Rus die plek vasthouden. Beide Rapax auto’s wistten zich op hun kenmerkende manieren te onderscheiden. De Vries met een paar aanvallende acties bij de start en op King later in de race, en Canamasas toen hij opnieuw Leclerc in zijn spiegel zag opduiken. De Prema had een rustige run naar de eerste bocht, maar iedereen koos de binnenkant, waardoor Leclerc buitenom ineens vijf man pakte en een paar bochten later als 11e doorkwam. Even leek Canamasas de opmars van Leclerc te stuiten, maar Rapax riep de Spanjaard vroeg binnen.

Te vroeg zo bleek, want de rest van het veld reed 2 rondes langer door waardoor Canamasas wel erg veel terrein moest goedmaken. Rowland en Markelov ging in resp. ronde 10 en 11 hun softs wisselen voor mediums, waardoor Latifi kort aan de leiding reed met De Vries achter zich. Voor Fuoco blijft Murphy’s Law van kracht, alles wat fout kan gaan, zal fout gaan. De pitstop van de Italiaan was niet goed en bij het wegrijden sloeg de auto af. Weer geen punten voor het Italiaanse Ferrari-talent die compleet verbleekt bij wat er aan de andere kant van de garage gebeurt. Ook De Vries en Latifi waren binnengekomen waarna de Canadees stukje bij beetje van de Fries wegreed.

Maar alle verschillen werden tot nul teruggebracht toen het in bocht 1 foutging. Canamasas was op jacht naar P8 voor de pole van de sprintrace, maar dook veel te woest de eerste bocht in, waardoor hij Robert Visoiu mee de baan afveegde. De safetycar kwam er uit en na de opruimingen ging het nog eens los voor een heftige slotfase. Leclerc wist nog een paar plaatsen goed te maken als vijfde en De Vries leek met een vierde plaats de eerste af te sluiten toen dít gebeurde:

Markelov probeerde extreem laat nog Rowland te pakken op de straight, die verdedigt zich waardoor Markelov moet uitwijken, op het gras alle grip verliest en er af gaat. De commentatoren werden gek, het publiek werd gek, Russian Time werd gek, de enige die echt kalm bleef was Latifi die nog even probeerde buitenom te gaan bij Rowland, maar dat lukte niet. De safetycar kwam opnieuw uit, de race werd geneutraliseerd. Rowland mocht na een korte investigation gewoon naar het podium, Latifi werd 2e en De Vries schoof zo door naar het podium. Leclerc doet aan maximaal schadebeperken met een vierde plaats, de pole voor race 2 ging naar Alex Albon

Race 2: De Vries op herhaling

De hele eerste rij - Alex Albon en Norman Nato -  leek erg slecht wakker geworden vanmorgen, of misschien was rij 2 beter uitgeslapen Nobu Matsuhita flitste met een goede start ineens naar de leiding en ook Luca Ghiotto ging mee en lag na een paar bochten tweede. Albon en Nato werden opgevreten door het pak en na een wat hectische eerste bocht kwamen De Vries en Rowland als derde en vierde voorbij. Leclerc had zijn buitenom-strategie uit race 1 weer geprobeerd, maar werd van de weg gedrukt en moest op vijf aansluiten.

Matsushita kon makkelijk bij Ghiotto weglopen, maar een klein foutje liet m even van de baan schieten. De Italiaan probeerde de Japanner daarna in te lopen, maar hij kwam niet dichtbij genoeg en vergde teveel van zijn banden om in het tweede deel van de race zijn plaats te kunnen verdedigen. Zo rond ronde 18 zaten De Vries, Rowland en Leclerc in zijn wiel. Rowland was te snel voor De Vries om lang op te houden, dus glipte hij ineens in bocht 2 langs de Italiaan in de hoop dat die de mannen achter hem kon ophouden. Helaas kwam er toch weer een SC

 

Zowel Ronald van Dam als Alex Jacques riepen het bij verschillende uitzendingen: het zat er aan te komen dat Visoiu en Canamasas elkaar weer tegen gingen komen en dat het niet goed ging aflopen. De Roemeen probeerde precies datgene wat de Spanjaard in Race 1 deed aan de binnenkant bij bocht 1, en ook hij laat zien dat het niet kan. Verremd, gecrasht en uitgevallen. Een virtuele safetycar werd afgekondigd en Markelov probeerde nog een keer iets aparts met een pitstop. Helaas duurde het te kort om er nog voordeel uit te halen, na de VSC klom de Rus op naar 9, nét buiten de punten.

De Vries knokte nog even met Rowland om de tweede plaats, maar de Brit had zijn bandenmanagement beter op orde, passeerde de Fries en liep nog een paar tellen weg. Het gat naar P4 was echter groot genoeg, want Leclerc had inmiddels problemen met de versnellingsbak gekregen en moest in zijn drie rijdend de race uitrijden. Ondanks dat Nato wat aandrong werd de Monegask nog als vierde afgevlagd. Matushita haalde een dikverdiende overwinning op, Rowland werd 2e, De Vries opnieuw keurig 3e.

Stand na zeven raceweekends:

1 Charles Leclerc 208
2 Oliver Rowland 158
3 Artem Markelov 123
4 Nicholas Latifi 115
5 Luca Ghiotto 95
6 Nobuharu Matsushita 91
7 Norman Nato 79
8 Nyck de Vries 72
9 Alexander Albon 65
10 Jordan King 49

Het volgende raceweekend is na de zomerstop in Spa Francorchamps. Leclerc verliest dan wel 20 punten tov Rowland, maar met 50pt voorsprong heeft ie niet echt veel om wakker over te liggen. Markelov scoort niet, dus ook Rowland heeft nog een aardige buffer. De Vries jaagt over een maand op plaats zeven in België, jammer dat Matsushita net nu de race wint, anders was de Fries twee plaatsen gestegen.Alles weten over Formule 1 in 2017?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.