koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
F2 Bahrein: Norris imponeert, Markelov is de smaakmaker

Lando Norris heeft een prima indruk achtergelaten in zijn Formula 2 debuut. De Brit won de eerste race en werd vierde in de tweede ondanks een nukkige auto. De Rus Artem Markelov werd na een mooie inhaalrace derde in de mainrace achter Norris en won de sprintrace. Nyck de Vries kwam in Sakhir niet helemaal uit de verf met een zesde en een vijfde plaats.


© fiaformula2

De kwalificatie op vrijdag was een mooi duel tussen George Russell en Norris, die elkaar uiteindelijk maar 6 honderdsten toegaven. Norris mocht van pole starten, Russell als tweede. Ook Alex Albon kwam heel dichtbij met 8 hondersten achterstand op Norris. De Vries gaf 0,119sec toe als vierde. Het zag er op dat moment nog heel slecht uit voor Markelov, wiens auto protesteerde waardoor hij maar een 17e tijd kon zetten, 1 seconde achter Norris.

Up and away

Het werd bij de start van de mainrace nog erger toen Markelov zijn auto liet afslaan bij het begin van de opwarmronde, waardoor hij als laatste uit de pits moest vertrekken. Norris had een prima start en sloeg een klein gaatje naar Sergio Cette Camara en De Vries, die profiteerden van een slechte start voor Albon en Russell. Camara kon daarna weglopen van de Vries, die tot de stops derde lag, maar toen in de pits door zowel Russell als Albon voorbij werd gestoken. Het werd nog erger toen Sean Gelael zijn teamgenoot ook nog voorbijstak, waarna de Vries alle moeite moest doen om eerst Max Gunther achter zich te houden en daarna Gelael alsnog voorbij te steken, wat hem uiteindelijk de zesde plaats opleverde, want Russell verdedigde zich succesvol op vijf.

Smaakmaker in de race werd Markelov. De Rus reed veel langer door dan de concurrenten en spoelde zo helemaal naar voren in het veld. Toen hij zelf stopte gingen de softs eronder en sneed Markelov weer door het veld heen richting top4. Russell moest er als eerste aan geloven en ook Albon was gemakkelijk ingerekend. Maar Camara bleek een heel harde noot om te kraken, zelfs een divebomb-actie in de laatste ronde bracht de Braziliaan niet van zijn stuk. Aangezien Norris inmiddels al over de finish was, scoorde Carlin dankzij zijn sterke verdediging een mooie 1-2 in hun F2-debuut. Markelov haalde met een derde plek het maximaal haalbare op, voor Albon op vier. Pole voor de sprintrace ging naar Gunther, die de twee Prema Theodore auto’s achter zich kreeg op de grid.

De Vries probeert een “Leclerc”

Bij de start van race 2 ging het meteen verkeerd voor een aantal rijders: Gelael, Russell en Santino Ferrucci vielen stil in de opwarmronde, Albon en Jack Aitken overkwam hetzelfde bij de echte start. De Vries had een goede start en was meteen langs Gunther, achter hem sloten Markelov en de twee Carlin-rijders aan, maar de Duitser vormde een mooi blok zodat de Fries rustig weg kon rijden.

Aangezien Prema eigenlijk altijd last heeft van de hoge bandenslijtage in Sakhir, probeerde het team de Leclerc-tactiek van vorig jaar te kopieëren. Op een voorsprong van 3 tellen riep het team De Vries binnen, in de hoop dat hij snel weer door het veld heen kon snijden terwijl de rest moest compenseren met medium banden die op de rand zaten. Er waren er meer die die tactiek probeerden: Roberto Mehri en Louis Deletraz waagden ook een gok. De eerste ronden leek het ook op te gaan, want De Vries reed bijna 4 seconden sneller dan Gunther die met lockups en de aandringende Markelov te maken kreeg. De Duitser moest de Rus langslaten, maar kon de Carlin auto’s wel achter zich houden. Norris kreeg een misfire in de motor, zodat Camara zijn plek in kon pikken, maar de Braziliaan kwam ondanks aandringen niet voorbij Gunther. De Vries scoorde intussen 2 bonuspunten met de snelste ronde.


© fiaformula2

De opmars van De Vries stokte echter rond plaats vijf. Hij reed een gat dicht naar Ralf Boschung en passeerde na een paar mooie snelle rondjes ook Luca Ghiotto, maar daarna gingen de tijden omhoog en reed De Vries op soft ongeveer even snel als Norris op sterker gebruikte mediums. Markelov was twee tellen weggelopen en pakte een mooie overwinning, Gunther hield na alle strapatsen de tweede plaats vast en Camara scoorde een dubbel podium met zijn derde plek. Misschien heeft RBR hem toch iets te snel weggestuurd? Norris werd vierde en de Vries kwam als vijfde binnen. Het lijkt nu een flater om die stop te maken, maar wat als De Vries was doorgereden en iedereen hem vanwege de hogere slijtage bij Prema had ingelopen, dan was hij misschien helemaal buiten de punten gekomen. Beter acht punten op de rekening dan niets.

Stand F2 na één raceweekend
1 Lando Norris 39
2 Artem Markelov 30
3 Sérgio Sette Câmara 28
4 Maximilian Günther 16
5 Nyck de Vries 16
6 Alexander Albon 12
7 George Russell 10
8 Sean Gelael 6
9 Luca Ghiotto 4
10 Ralph Boschung 3

Na één weekend lijkt Carlin een zeer geduchte uitdager voor de F2 titel te worden. Het talent van Norris versus de ervaring van Markelov zou zomaar tot een leuke tweestrijd kunnen leiden dit jaar. Ook BWT Arden heeft er lekker de vaart in met Gunther, Prema heeft nog wat huiswerk voor Baku. Hopelijk kan De Vries zich daar herpakken, anders dreigt de titel al uit zicht te raken voor de races goed en wel onderweg zijn.Alles weten over Formule 1 in 2017?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.