koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
COLUMN: Formule 1 en de reguliere pers (die er weinig van snapt)

Het Verstappeneffect

Sinds Max Verstappen zijn entree heeft gemaakt in de Formule 1 heeft de Nederlandse reguliere pers ineens de aandacht gekregen voor de sport. Tot voor zijn debuut was een klein bericht op de sportpagina met een raceverslagje zo ongeveer het enige leesvoer in de nationale dagbladen over de koningsklasse van de autosport.

Nu schrijft iedere krant en elke nieuwssite inmiddels zo’n beetje dagelijks over Formule 1. En dat is op zichzelf prima. Want er zijn vast heel veel mensen die willen lezen over de nieuwe liefde, het appartement in Monaco of de pitspoes van de vader van “Max”.

Iedereen heeft het ook over “Max”. We hebben ineens allemaal kennelijk in de klas gezeten bij de nieuwe, iconische sportheld van de oranjefans. Deze fans zijn overigens ook verantwoordelijk voor de inmiddels traditionele dip in de Nederlandse kijkcijfers bij iedere grand prix waarin Verstappen uitvalt. Want als “Max” niet meer meedoet is er niks an… Alsof de sportiviteit en de strijd ophouden bij afwezigheid van één rijder.

Er was een tijd dat je op internet de weg moest weten om aan nieuws over Formule 1 te komen. Je zocht je de blubber af en toe, al waren er natuurlijk wel buitenlandse sites waar je je dagelijkse nieuws kon halen.

Nu de hype in Nederland een feit is pakken alle media hun graantje mee en gebruiken ze iedere gelegenheid om van elk feitje over “Max” een click bait te pennen. Op kwaliteit wordt niet gelet, gewoonlijk wordt elk bericht massaal aangeklikt en gelezen.

Zo kwam NOS vandaag nog met het nieuws dat RBR de presentatie op de 19de van deze maand zal houden. Terloops meldt de Studio-Sportredactie ook nog dat Williams hetzelfde doet op de 15de.

En dan eindigt men met de zin: Grote technische veranderingen zijn er deze winter niet doorgevoerd. Het meest in het oog springende nieuwtje is de zogeheten halo, de beugel om de cockpit die extra hoofdbescherming moet bieden aan de coureurs.

Dan breekt mijn klomp. De halo is een “nieuwtje” en er worden geen “grote veranderingen doorgevoerd”.

Op GPPits zou je zoiets toch niet lezen. De halo is een zeer controversiële verandering in de sport die de gemoederen al anderhalf jaar heftig bezig houdt op ons forum. De halo is een enstige inbreuk op de designintegriteit van de Formule 1, een radicale verandering van het principe van open racen.

De halo kent voor- en tegenstanders, maar het merendeel van de echte racers en fans is toch heus radicaal tegen dat lelijke ding. Natuurlijk gaan de designers straks applaus krijgen voor de wijze waarop ze hebben voorkomen dat alle auto’s gedrochten zullen worden. Maar je kunt de halo niet afdoen als een “nieuwtje”. Dan snap je de ballen van Formule 1.

 

 

 Alles weten over Formule 1 in 2017?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.