koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Twintig jaar de grootste F1-crash ooit

Natuurlijk vond de crash plaats op het favoriet van menig coureur, exclusief Lance Stroll dan, én in de regen.

Maar twintig jaar geleden liep het compleet fout. Liefst veertien wagens knalden in helse weersomstandigheden op elkaar. Het incident is nog steeds de grootste crash in de geschiedenis van de sport.

30 augustus 1998. Ondanks de zware regenval koos de organisatie voor een traditionele start en niet voor een veiliger vertrek achter de safety car. Toen de rode lichten werden gedoofd, stoof de meute van hun startplek.

Lang duurde de pret echter niet, twee bochten verder was de chaos met de grootste crash uit de Formule 1-geschiedenis immers compleet.

David Coulthard verloor na enkele honderden meters de controle over het stuur en vloog bijna in een rechte hoek van 90 graden de muur in.

Het grote probleem: zijn McLaren kaatste ongemeen hard terug de baanop, waardoor liefst veertien wagens werden ´meegenomen.

Onder meer Jarno Trulli, Rubens Barrichello en Eddie Irvine kregen een harde smak te verduren, de laatste twee werden zelfs met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De wedstrijd werd onmiddellijk onderbroken om alle puin te ruimen en de Formule 1-auto´s indien mogelijk op te lappen.

Een uur later volgde een herstart.

Ook tijdens die tweede poging vlogen de brokstukken in het rond.

Weer begon een McLaren te spinnen; Mika Häkkinen had een licht touché met Michael Schumacher, waarna Johnny Herbert vol op de Fin inreed.

Beiden coureurs konden gaan douchen. Nadien volgden nog enkele crashes met onder meer Wurz en Irvine.

Coulthard vs Schumacher

Was het een teamorder? Was het überhaupt intentioneel?

Michael Schumacher leek op de zege af te stevenen. Een gewenste overwinning, daar zijn grootste rivaal eerder was uitschakeld.

Tot hij de gedubbelde Coulthard niet voorbij kon. De Brit remde op een dusdanige manier dat de Duitser volledig werd verrast.

De Ferrari veranderde in een driewieler. Einde wedstrijd.

De Duitser was razend en stormde richting de pitbox van McLaren om verhaal te halen, maar werd met man en macht tegengehouden.

Uiteindelijk reden slechts acht coureurs de Grote Prijs van België 1998 uit.

Damon Hill won voor de laatste keer een Grand Prix. De man zou het jaar erop gedesillusioneerd met pensioen gaan…

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.