koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Review: GRID Autosport

Tegenwoordig is de populariteit van racegames tanende. Ook ik speel liever andere games zoals ‘The Walking Dead S2’ of online pokerspellen, dan dat ik een scherpere tijd op een virtuele racebaan tracht te zetten.

Dan heb ik het over games als Forza 4 van Microsoft Studio’s en F1 2013 van Codemasters….of zoals ze zich tegenwoordig lijken te noemen ‘Codemasters Racing’. Dat laatste impliceert dat ze ‘verstand van racen’ hebben. Dat blijkt dus niet, maar dat zal u later wel duidelijk worden.

Eerst maar eens beginnen over de opzet van deze racegame. GRID Autosport is opgezet uit een vijftal disciplines:

• Touring Cars
• Endurance Events
• Open Wheel
• Tuner Class
• Street Races

Er wordt dus veel diversiteit geboden, maar het vervelende is dat je met iedere discipline moet rijden om meer mogelijkheden vrij te spelen. De volgorde hiervan kun je zelf bepalen, maar het doel is altijd hetzelfde: je opwerken door betere contracten te vergaren en daarmee ook weer plaatsnemen in betere auto’s.

Mede omdat een verhaallijn ontbreekt, geeft de game je een puur gevoel.

Het draait echt om de speler die zichzelf naar grote hoogtes dient te stuwen. Je zult je kwaliteiten moeten verbeteren om steeds weer een stapje hogerop te doen en meer XP te verdienen. Je doet dit door een team te kiezen en te voldoen aan de gestelde doelen, maar dit is niet de enige manier om je XP te vergroten. Naast de doelstellingen van je team zijn er ook nog doelen van sponsoren, denk aan het voltooien van een race zonder botsingen of het neerzetten van de snelste lap.

Het zorgt ervoor dat je niet alleen maar bezig bent met het bereiken van een eerste positie, hoewel dit natuurlijk wel altijd het einddoel van je werk is.

Het bovenstaande is natuurlijk leuk en aardig, maar werkt enkel als de game te besturen is. Gelukkig is er op dit gebied een redelijke mix gevonden tussen arcade en simulatie.

Hoewel je [vooral bij achterwielaandrijvers] moeite moet doen om je wagen op de baan te houden, is er enige vergeeflijkheid en zal niet ieder klein stuurfoutje genadeloos worden afgestraft. Maar daarvoor zul je even met je [beperkte] afstelling moeten stoeien.

En de computer te vriend houden. Als je dacht dat de stewarts van de FIA lastig waren…De tracklimits worden niet echt helder gehanteerd. Ik heb een behoorlijk ruwe rijstijl waarbij ik zeer agressief gebruik maak van de kerbs. De ene keer is er niets aan de hand, maar de volgende keer opeens wel? Of je moet een tegenstander ontwijken dan wordt je vertraagd wegens het overschrijden van een één of andere ‘witte lijn’?!

Het uitdelen van een beuk aan een tegenstander wordt toegestaan, doch loopt je zeker in de Open Wheel-klasse makkelijk tegen schade aan.

Overigens wordt er in de monoposto’s veel netter gereden dan in de toerwagens, waar er vaker een spiegel of bumper zal sneuvelen. Virtuele tegenstanders hebben gedragingen die realistisch zijn, hetgeen ook resulteert in fouten van hun kant. Je hebt hierdoor niet het gevoel tegen een stel perfecte racers te rijden en dat is toch wel een leuk en positief puntje.

Wel ergerde ik mij rot aan de starts.

Hoe je ook gas geeft, je verliest altijd een of twee positie’s bij de start, waardoor je al vroeg moet gaan blokken. Gaat dat fout, dan vlieg je al de hekken in. Irritant!

Auto’s reageren min of meer zoals je zou verwachten, waarbij het aanhouden van een ideale lijn een must is en kan worden aangeleerd in de trainingssessies en kwalificaties. Met de Speed Wheel is het prima om netjes te rijden, waar je met een controller veel te hoekig de bocht om gaat.

De feedback die doorgegeven wordt aan de Speed Wheel is meer dan uitstekend. Je voelt door middel van vibraties prima wanneer je grip dreigt te verliezen. Top! Het geluid? Helemaal prima, en het draagt wel bij aan het snelheidsgevoel.

Tot zo ver de positieve noten want verder was er veel mis met de game, die het debacle van GRID 2 moet laten vervagen.

Met name de circuits waarop wordt gereden. In totaal zijn het er 22 die meerdere variaties kennen, waardoor het totaal aantal banen boven de honderd komt te liggen.

Dit klinkt als een enorm aanbod, maar zelf een oudere racegame als Racepro van Simbin slaagde erin om een hoop authentieke circuits voor te schotelen, in plaats van alweer een overkill van ‘fantasie-baantjes’ door Codemasters. Paris? Autosport-raceway? Chicago?

Dan rij je opeens door een onmogelijk ‘stratencircuit’ wat dan in Dubai zou moeten staan. Dan had ik liever een bestaand stratencircuit gezien.

Verder zijn er wel echte circuits opgenomen, doch wilde Codemasters een goedkoop trucje toepassen om het aantal circuits te verhogen. Dat er enkele circuits zijn opgeknipt in korte baantjes, is geen bezwaar. Maar men dacht slim te zijn om sommige races in de tegengestelde richting te laten rijden.

Op de enkeling na werkte het niet. Sterker, het zorgde bij mij voor veel ergernis.

Wat Codemasters namelijk vergat, was dat er veel denkwerk is uitgegaan in het neerzetten van een racebaan. Dus zomaar de boel in de tegenovergestelde richting laten rijden, duidt niet echt van kennis en verstand van de sport.

Zo voelde het aansnijden van de bochten op bijvoorbeeld Brands Hatch in de tegenovergestelde richt behoorlijk onlogisch, omdat je ze op een vrijwel onmogelijke manier in moet sturen.

En dan zijn er nog de ‘disciplines’. Ik heb alleen de Open Wheel en Touringcars gereden. De Endurance was een rare ervaring, omdat je in cockpit-view het gevoel hebt alsof je in een brievenbus zit en door een smalle strook naar buiten kijkt.

De Streetracers vond ik geen waardevolle aanvulling, daar er te vaak op fantasie-circuits moest worden gereden en over de Tuners met dat –in mijn ogen- totaal waardeloze drift-gedoe ga ik het niet eens hebben!

En over de cockpit-view gesproken. Het dasboard is –in de Xbox 360 versie- flink geblurred? Vooral als je in een auto met dak rijdt, zit je aardig in het donker. Was dan om rekenkracht te winnen? En waar hebben ze dat rekenkracht voor gebruikt?

Niet voor de replay-mogelijkheden, want je kunt een mooie strijd niet vastleggen. Tenminste, als je geen Youtube-account hebt dat je via je Xbox 360 kunt bereiken.

Dit soort ‘opdringerige zaken’ helpen GRID Autosport niet om uit het dal te geraken.

Wat ook raar is, is dat je geen pitstop kunt maken. Je wordt dus gedwongen om met een zwaar beschadigde auto de race uit te rijden of om het maar op te geven.

En het menu is blijkbaar in een middagje gemaakt? Zo zijn de mogelijkheden totaal verkeerd ingedeeld. Wie niet oplet drukt meteen op ‘race’, terwijl je eerst nog een kwalificatie zou willen doen. Wil je trainingen dat moet je juist scrollen naar rechts?!

De indeling is dus: Race – Qualify – Practice. Dat zou moeten zijn: Practice – Qualify – Race.

In totaal zijn er 78 auto’s in de game opgenomen. Hoewel dit misschien minder indrukwekkend is dan andere racegames, is er voldoende variatie binnen de verschillende disciplines met merken als Audi, McLaren en Nissan. Omdat je in deze disciplines ook steeds weer met andere auto’s zult rijden slaat de verveling niet snel toe.

Maar het is wel jammer dat je per sé aan een driftsessie moet deelnemen om andere modi vrij te kunnen spelen. Ikzelf heb mij prima vermaakt met de Open Wheel-auto’s, te weten een Formule 3, A1GP en Indycars.

Mocht er toch enig moment zijn dat je iets anders wilt, dan kun je altijd nog online terecht.

Alle bekende modi zijn aanwezig, inclusief de toevoeging van Party Play. Natuurlijk is de Demolition Derby een van de leukste en populairste klasses, die men met vrienden, rivalen of zelfs AI racers kan rijden wanneer het spelveld niet genoeg gevuld is.

GRID Autosport heeft voor mij de vervelende smaak van GRID 2 niet echt doen wegspoelen. Er zijn mijn gewoon teveel punten die beter hadden gemoeten.

Het was heel erg te merken dat het spel in relatief korte tijd uit de grond is gestampt: visueel mist het de nodige afwerking en het was aardig geweest als in careermode je wederom je eigen team liet opbouwen.

Pro/Contra

Wie dit leest zal merken dat GRID Autosport meer nadelen lijkt te hebben, dan voordelen. Toch moet ik zeggen dat de opzet van de game uitstekend is, omdat het puur op het rijden met raceauto’s is gericht.

Maar het blijft wringen dat het veel beter had kunnen zijn. Weer een overkill van fantasie-circuits en dan men op een goedkope wijze bestaande, echte circuits dacht te kunnen ‘hergebruiken’.

Als je zoiets doet, noem jezelf dan geen Codemasters Racing, alstublieft! Juist van een gerenommeerde ontwikkelstudio als Codemasters zou je beter verwachten…

Pro:
• Puur race, zonder storende ‘verhaallijn’
• Lekker vechten met de AI
• Sterk verbeterde weggedrag en goede feedback met de Speed Wheel
• Prachtige racegeluiden
• Duurzaamheid online racing
• Racen met een F3 en A1GP
• Grote diversiteit aan takken van autosport voor wie het kan waarderen

Contra:
• Overkill aan fantasie-circuits zonder een vloeiende lijn c.q. ritme
• Races in de tegengestelde richting op bestaande circuits
• Tracklimiet wappert alle kanten op
• Starten zonder posities te verliezen is onmogelijk
• Teamgenoot is doorgaans waardeloos
• Verplicht andere klasses rijden om meer opties vrij te spelen
• Driften?!
• Geen mogelijkheid om een race te saven
• Menu indeling niet goed. Te makkelijk om per ongeluk te beginnen met racen in plaats van eerst trainen en kwalificeren
• Visueel niet top.
• Pitstop niet mogelijk?!

GRID Autosport. Getest: XBox360, met Speed Wheel-controller

Bevat: Singleplayer, Multiplayer en Online
Ook voor: PC en PS3

Bron foto’s Codemasters en frankyremtlaaaat.wordpress.com

Artikel verscheen eerder door dezelfde auteur in frankyremtlaaaat.wordpress.com

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.