koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Preview: Project CARS 2

Menig racesimulatorfanaat kijkt reikhalzend uit naar de release van de racegame Project CARS 2, dat op 22 september in de schappen komt te liggen. Project CARS 2 is één van de vele racegames die dit jaar verschijnen en daarmee ligt de lat erg hoog. Wij kijken alvast vooruit naar deze racesimulator waar veel van verwacht wordt.

Project Community Assisted Race Simulator
Gameontwikkelaar Slightly Mad Studios verraste in 2015 vriend en vijand door te komen met de racesim ‘Project CARS’. Project CARS was één van de eerste racesimulators dat verscheen op de consoles. Voor de bekende racesims als I-Racing en R-Factor was vooralsnog alleen het PC platform weggelegd. Het releasen van racesims voor de consoles was iets wat door de beperkingen aan grafische mogelijkheden niet veel gedaan werd, hoewel men met de Gran Turismo serie op de Playstation best aardig in de buurt kwam.

Hoewel Project CARS een toepasselijke naam voor het spel lijkt, schuilt er een interessant verhaal achter de naam. CARS staat in de spelnaam namelijk niet alleen voor de grote diversiteit aan voertuigen in het spel, maar voor ‘Community Assisted Race Simulator’. Het spel werd gefinancierd door een community aan racesim fanaten dat zelf ook deelnam aan de ontwikkeling van het spel. Zo kreeg de ontwikkelaar veel feedback vanuit de racesim community, en wist het één van de betere racesims neer te zetten.

Veelbelovend tweede deel
Na twee jaar vermaak aan het eerste deel van de serie, is het dus tijd geworden om vooruit te kijken naar het tweede deel. Waar wij vooral erg enthousiast van worden is het aanbod. Het aanbod was in het eerste deel al groot met diverse karting, open-wheel, GT en prototype races. In deze editie wordt dit uitgebreid met onder andere rallycross. Ook heeft de ontwikkelaar de licentie voor de Indycar Series weten te bemachtigen.

Ook merken die haar naam alleen verbinden aan de beste games zijn ditmaal van de partij. Het gaat dan om legendarische merken als Ferrari en Porsche. Merken die in het eerste deel van het spel jammer genoeg ontbraken. Daarmee telt Project CARS 2 meer dan honderdtachtig wagens en vijfendertig merken.

Op het gebied van circuits is er ook genoeg te beleven aan Project CARS 2. Er zijn in totaal zestig circuits beschikbaar, die samen in totaal in honderddertig layouts gereden kunnen worden. Onder die zestig circuits zitten dit jaar ook ovals als de Indianapolis Motor Speedway en de Texas Motor Speedway. Het is nu mogelijk om de Indianapolis 500 te simuleren. Liefhebbers kunnen dus net als Fernando Alonso jagen op de ‘Triple Crown’, want ook Le Mans en Monaco zijn in het spel aanwezig.

Project CARS 2 maakt tevens gebruik van het LiveTrack 3.0 systeem. Het systeem zorgt ervoor dat de omstandigheden op de baan op zeer realistische manier veranderen en dat het circuit gedurende een raceweekend evolueert. Zo kan het zijn dat er meer rubber op de baan komt te liggen waardoor er meer grip ontstaat, maar kunnen er ook dergelijk zware regenbuien vallen dat het circuit blank komt te staan. Slightly Mad Studios is zelfs zo ver gedaan dat het spel de condities op de baan simuleert aan de hand van de stand van de zon.

Bij weersomstandigheden zijn gedacht aan letterlijk alle seizoenen van het jaar. De circuits zullen dus niet alleen droog of nat zijn, maar weersinvloeden als sneeuw en ijs zijn ook niet ondenkbaar in Project CARS 2. In een aantal preview video’s van het spel zijn al spelers te zien die auto’s over een besneeuwde Nordschleife jagen, of zelfs Indycars over een besneeuwd Indianapolis Motor Speedway!

Nummer één E-Sports racegame
Het eerste deel van de Project CARS serie werd in 2016 uitgeroepen tot de nummer één Esports racegame. Online gamen was al populair, maar begint nu behoorlijk serieuze vormen aan te nemen. Zo worden van het bekende voetbalspel FIFA al online kampioenschappen live op TV uitgezonden. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ook de autosport deze tak van sport, want zo mag het zo langzamerhand genoemd worden, gaat omarmen.

Bij Project CARS 2 zet Slightly Mad Studios begrijpelijkerwijs zeer hoog in op het online platform. Zo maakt het spel gebruik van Competitive Racing License. Het spel deelt je op basis van een aantal voorwaarden automatisch in bij passende tegenstanders. Het systeem kan ook gebruikt worden om een minimum skill-level in te stellen bij races die je zelf online organiseert. Zo kun je voorkomen dat er deelnemers zijn die alleen maar uit zijn op het rammen van concurrenten. Dergelijke personen komen namelijk niet ver in de Competitive Racing Licence rangorde en worden dus bij elkaar ingedeeld, ver verwijderd van de serieuze speler. Ook is het Marshalling systeem aangepast, waardoor de regels van de autosport ook online beter nageleefd kunnen worden.

Regisseren, uitzenden en streamen
Naast het online spelen van racegames, wint ook het online bekijken van wedstrijden aan populariteit. Project CARS 2 speelt ook hier handig op in. Zo is er een regisseur-functie waarbij een speler die niet aan de race deelneemt het spektakel kan regisseren, én een broadcaster-functie die de beelden naar (bijvoorbeeld) Youtube kan streamen en daarbij het commentaar kan leveren.

Al met al genoeg redenen waarom Project CARS 2 niet het succes van haar voorganger zou kunnen evenaren. De plooien uit het al sterke eerste deel zijn gladgestreken en dat is een enorm solide basis voor een topgame. Project CARS 2 belooft ondanks de hevige concurrentie (Forza Motorsport, Gran Turismo, Assetto Corsa) dé racesim van 2017 te worden.

 

 

 

 

Deel dit met anderen
Meer over
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.