koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Preview: Grand Prix van Australië

Autosportfans kunnen weer opgelucht ademhalen, aankomend weekend ontwaakt de Formule 1 namelijk definitief uit haar winterslaap. Februari en begin maart stonden al in het teken van teampresentaties en de wintertests, maar komend weekend gaat het spektakel echt beginnen. Het eerste treffen van het seizoen 2017 staat op het programma in Melbourne, Australië.

Het Albert Park Street Circuit in Melbourne, Australië
Traditioneel is het Albert Park-circuit in Melbourne de locatie van de eerste Formule 1-race van het seizoen. Dit jaar zal de eerste race wel iets interessanter zijn dan andere jaren. De Formule 1 heeft namelijk grote reglementswijzigingen doorgevoerd, en het is bovendien het eerste seizoen onder de vlag van de nieuwe eigenaar, Liberty Media.

De Formule 1 is sinds 1996 te gast in Melbourne. Aan het circuit Albert Park is, behalve wat veiligheidsaanpassingen vanwege de hogere snelheden van de bolides niets veranderd. Het circuit is nog steeds 5,3 kilometer lang. De race op het stratencircuit telt achtenvijftig ronden, en dat maakt een totaalafstand van driehonderdzeven en een halve kilometer.

Verder is er nog het vraagstuk omtrent het ronderecord (1:24.125) van Michael Schumacher uit 2004. Dankzij de nieuwe reglementen zou het zomaar kunnen dat de snelste rondetijd ooit op het Albert Park circuit gaat sneuvelen tijdens de race.

Naast het ronderecord heeft Michael Schumacher ook de meeste overwinningen behaald op Albert Park. Viermaal stond hij op de hoogste trede van het podium.

Rangorde
De grootste vraag van deze winter was natuurlijk, of de nieuwe reglementen de rangorde door de war zouden schoppen. Voor wat het waard is, uit de testsessies op het circuit de Barcelona-Catalunya kunnen we voorlopig concluderen dat dit niet het geval is als bij de vorige grote reglementswijzigingen in 2009. Wel lijken de verhoudingen te zijn veranderd.

Mercedes was zoals gebruikelijk snel, maar maakte met name indruk op het gebied van betrouwbaarheid. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas legden namelijk veruit de meeste ronden af in Barcelona. Maar insiders weten te vertellen dat Mercedes bij lange na niet het achterste van de tong heeft laten zien.

Ferrari verraste aangenaam tijdens de testsessies. Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel wisten namelijk de snelste tijden op de klokken te zetten en volgens ooggetuigen langs het circuit waren de mannen nog lang niet op het niveau, van wat de auto moet kunnen.

Als Nederlanders zijn we dan uiteraard ook geïnteresseerd in de verrichtingen van Red Bull Racing tijdens de winter. Ondanks het feit, dat het team van Max Verstappen meer opstartproblemen kende dan concurrenten Ferrari en Mercedes, is er nog geen reden tot paniek in het team van Christian Horner. Red Bull Racing was nooit een winnaar in de winter., reageerde de teambaas koeltjes.

Achter de drie topteams wordt het in het middenveld dringen geblazen. Force India, McLaren, Renault, Williams, Haas en Toro Rosso kunnen naar verwachting allemaal meedoen om de punten. Dan blijft alleen Sauber over als kandidaat hekkensluiter, maar ook dit team heeft de middelen om de aansluiting met het middenveld te vinden.

Met het wegvallen van Manor houdt dat in dat er in 2017 wel eens sprake kan zijn van een situatie waarin er geen uitgesproken rode lantaarndrager is, en dat maakt met name het eerste deel van de kwalificatie een stuk interessanter kan worden.

Vroeg opstaan!
Wie niets wil missen van de actie in Melbourne, moet dit weekend vroeg uit de veren. De sessies staan als volgt op het programma:

Vrijdag 24 maart
02:00 - 03:30 Eerste vrije training
06:00 - 07:30 Tweede vrije training

Zaterdag 25 maart
04:00 - 05:00 Derde vrije training
07:00 - 08:00 Kwalificatie

Zondag 26 maart (let op het ingaan van de zomertijd!)
07:00 - 08:00 Race

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.