koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Preview: Formula 1 Grand Prix de Monaco 2017

Het laatste weekend van Mei is traditioneel één van de mooiste autosportweekends van het jaar. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de 24 uren van de Nürburgring, de Indianapolis 500 (met Fernando Alonso!) en uiteraard de Grand Prix van Monaco.

Helikoptervlucht door woonkamer
Het is tijd voor dé klassieker op de Formule 1 kalender. Monaco is wellicht het meest bekende circuit van het seizoen. Het lange lint aan vangrails door de haven van het prinsdom maken inhalen vrijwel onmogelijk, en daarmee wordt de Grand Prix ook dikwijls ‘de duurste optocht van het jaar’ genoemd.

Nelson Piquet wist een rondje rond het circuit van Monaco het meest treffend te omschrijven. Alsof je met een helikopter door je woonkamer vliegt. Het circuit in de wijk Monte Carlo is 3,3 kilometer lang, en daarmee ook meteen de kortste van het seizoen. Maarliefst achtenzeventig keer komen de coureurs langs.

Het ronderecord op het stratencircuit is in handen van Michael Schumachter in 1:14.439.

Vorig jaar
De Grand Prix van Monaco in 2016 werd gekenmerkt door regen. Een start achter de safety car was nodig, en Daniel Ricciardo kon daarmee de eerste pole position uit zijn carriére gemakkelijk verzilveren.

Gedurende de race droogt de baan op, met hier en daar wat verraderlijke natte plekken. Max Verstappen wordt slachtoffer van één van deze plekken en beland met zijn Red Bull in de vangrails ter hoogte van het casino.

De Safety Car fase die daarop volgt zorgt ervoor dat Red Bull snel moet schakelen met de pitstopstrategie van Daniel Ricciardo, die op dat moment nog steeds aan de leiding ligt. Helaas voor Red Bull staat de Australiër al in de pitstraat, terwijl het team nog de supersoft banden moet klaarzetten.

Hoewel Ricciardo een flinke voorsprong heeft op Lewis Hamilton, is het tijdsverlies groot genoeg om de leiding te verliezen. Ricciardo komt nog dichtbij, maar weet Hamilton door de smalle straten van Monaco niet meer te passeren. Sergio Perez is de verrassende derde man op het podium na een ijzersterke race.

Kan Red Bull dichterbij komen?
Traditiegetrouw zijn de wagens van Red Bull Racing sterk op bochtige circuits. Monaco kwalificeert daar prima voor, en dus zou de Grand Prix wel eens een buitenkansje kunnen zijn voor Max Verstappen en Daniel Ricciardo om dichterbij Ferrari en Mercedes te komen en wellicht een stuntje uit te halen. Mocht Verstappen in de punten eindigen, dan zijn het zijn eerste punten in Monaco. Zowel in 2015 als in 2016 crashte de Nederlander in het prinsdom.

Bij McLaren keert een bekend gezicht terug. Fernando Alonso is naar Amerika vertrokken om daar deel te nemen aan de Indianapolis 500, en dus mag Jenson Button voor dit weekend zijn racetenue weer uit de kast halen. De wereldkampioen van 2009 heeft echter al benadrukt dat het om een eenmalige terugkeer gaat, en dat er geen sprake is van een full time terugkeer in 2018 wanneer Alonso wellicht vertrekt bij het team uit Woking.

Vooraan gaat de strijd tussen Mercedes en Ferrari onverminderd verder. Beide teams lijken op gelijke hoogte te staan als het gaat om snelheid en betrouwbaarheid, en daarom zal de kwalificatie in Monaco zeer belangrijk zijn voor beide teams. Pole position op Monaco is namelijk een zeer belangrijke eerste stap naar de hoogste trede aan het einde van de race.

Donderdag 25 mei 2017
10:00 - 11:30 | Eerste vrije training
14:00 - 15:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 27 mei 2017
11:00 - 12:00 | Derde vrije training
14:00 - 15:00 | Kwalificatie

Zondag 28 mei 2017
14:00 | Race

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.