koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Preview: Formula 1 Gran Premio Heineken D’Italia 2017

Na een zee van oranjefans op Spa Francorchamps zijn aankomend weekend de tribunes overwegend rood gekleurd. De Formule 1 zakt af naar het zuiden van Europa voor de Italiaanse Grand Prix, en daar is het Ferrari dat de toon slaat.

Autodromo Nazionale Monza
De Grand Prix van Italië wordt zoals altijd verreden op het Autodromo Nazionale Monza. Het 5,7 lange circuit met overwegend lange rechte stukken en snelle bochten wordt niet voor niets de ‘Temple of Speed’ genoemd. Het is het snelste circuit dat de Formule 1 aandoet, en daarmee staat er een korte race op het programma. Nico Rosberg was vorig jaar in één uur en zeventien minuten aan de finish, en wanneer er niets geks gebeurt is het niet ondenkbaar dat de coureurs dit jaar nog sneller over de streep komen.

Het Autodromo Nazionale Monza staat sinds 1950 op de Formule 1 kalender, en ontbrak slechts één keer, in 1980. De lay-out van het circuit is over de jaren nauwelijks veranderd en dat is voor een historisch Formule 1 circuit bijzonder. De laatste aanpassing aan het circuit dateert uit het jaar 2000. Het is echter maar de vraag hoe lang het circuit onaangeroerd blijft, want men spreekt al enkele jaren over een aanpassing aan de Rettifilo chicane en Curva Grande.

Het circuit is gelegen in het park van Monza, en dat geeft de omloop een natuurlijk karakter. GPPits.net bracht in 2014 een bezoek aan Monza. Een fotoreportage en verslag van dit bezoek kunt u hier vinden.

Italië is het land van Ferrari, en de Scuderia wordt op Monza dan ook altijd hartstochtelijk gesteund. Fernando Alonso is de laatste coureur die een Ferrari naar de overwinning reed op Monza in 2010. Sindsdien heeft Ferrari weinig grote successen gekend op het circuit. Sebastian Vettel stond in 2015 en 2016 wel op het podium voor Ferrari, maar de Italianen komen natuurlijk om hun wagens te zien winnen.

Een naam die de harten van de tifosi nog steeds sneller doen kloppen is die van Michael Schumacher. Onderstaand een ronde onboard met de grootmeester in de Ferrari F2005 met V10 motor uit het seizoen 2005. Vergeet niet om je geluid goed hard aan te zetten.

Gespannen sfeertje
In België leek Lewis Hamilton het gehele weekend marginaal de overhand te hebben op Sebastian Vettel. Het hele weekend keek Vettel tegen de achterkant van Hamilton’s auto aan, maar nooit verloor hij hem uit het oog. Dat de Mercedes motor goed is op circuits waar veel topsnelheid en vermogen vereist is, mag geen geheim meer heten. Daarom hebben Hamilton en Valtteri Bottas op Monza grote kans om in te lopen op Sebastian Vettel, en om Mercedes verder uit te laten lopen in de stand om het constructeurskampioenschap.

Ondertussen zijn Red Bull Racing en Renault druk in de weer om Max Verstappen tevreden te houden. De Nederlander viel in België wederom uit. Het weekend in Monza begint wederom met een tegenslag voor Red Bull en Verstappen. De Nederlander gaat gridstraffen oplopen omdat het team verschillende onderdelen van zijn powerunit gaat vervangen. Het is een tactische keuze van het team, want op Monza is zoals gezegd vermogen en topsnelheid nodig, en dat is net iets dat Red Bull niet genoeg heeft, waardoor de kansen op succes dit weekend niet bijzonder groot zijn.

Alle ogen zullen dit weekend gericht zijn op het team van Force India. Het team staat vierde in het constructeurskampioenschap, en kan misschien dit weekend dankzij de Mercedes aandrijflijn Red Bull aanvallen. Maar dat is niet de enige reden waarom Force India een interessant team is in Monza. Esteban Ocon en Sergio Perez staan namelijk beide op scherp door de teamleiding. De heren raakten elkaar dit seizoen meerdere malen, en de teamleiding is nu op het punt aanbeland dat men één van de twee coureurs gaat schorsen bij een volgende aanrijding, een gevaarlijk dreigement wat ongetwijfeld vuurwerk gaat opleveren tussen beide coureurs.

Vrijdag 1 september 2017
10:00 - 11:30 | Eerste vrije training
14:00 - 15:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 2 september 2017
11:00 - 12:00 | Derde vrije training
14:00 - 15:00 | Kwalificatie

Zondag 3 september 2017
14:00 | Race (53 ronden)

 

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.