koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Preview: 2017 Formula 1 VTB Russian Grand Prix

Vanuit de woestijn van Bahrein trekt het Formule 1 circus naar de kust van het Russische Sotsji. Kan Sebastian Vettel zijn derde zege van het jaar bijschrijven, of is het toch weer Mercedes dat de toon zet?

Sochi Autodrom
Het minst populaire circuit van de kalender. Het Sochi Autodrom kon op weinig bijval rekenen toen de redactie van GPPits.net aan haar forumleden vroeg om de huidige Formule 1 circuits te ranken. ‘Inspiratieloos en saai’ waren de woorden waarmee het circuit omschreven werd.

Laten we eerlijk zijn, het Sochi Autodrom heeft nog geen krakers van races geproduceerd. Het circuit staat sinds 2014 op de kalender, en Mercedes is het enige team dat er ooit met de zege aan de haal ging. Met het ‘betonnen’ uiterlijk doet de omloop door het voormalig Olympisch Park denken aan het Valencia Street Circuit, ook geen parel uit de geschiedenis van de sport.

Deugt er dan helemaal niets aan het circuit? Jawel! Bocht drie is een joekel van een doordraaier, en wordt door de coureurs zeer gewaardeerd. Aan de buitenkant van de bocht is aan de auto’s goed te zien wat er aan krachten vrijkomt. Bijkomend voordeel is dat de auto’s dit jaar een stuk harder door de bocht gaan, en dat kan van bocht drie een leuke scherprechter maken! Tel daarbij op dat het uitkomen van de bocht een goede inhaalmogelijkheid biedt voor de volgende bocht.

Door naar de cijfers dan. Het circuit is relatief lang, met 5,8 kilometer lengte komen de coureurs slechts drieënvijftig keer langs, een totaalafstand van driehonderdnegen kilometer.

Machtsstrijd
Het seizoen 2017 heeft tot nu toe iets waar veel mensen al lang op wachten. Strijd tussen twee teams. Mercedes en Ferrari, of beter gezegd, Hamilton en Vettel leggen elkaar al drie races lang het vuur aan de schenen, en voor wat betreft pure cijfers heeft Ferrari zelfs de overhand. Voor een vergelijk, Ferrari won twee uit drie races, vorig jaar verloor Mercedes uit eenentwintig races er slechts twee aan Red Bull Racing. Het is dus aan Mercedes om in Sotsji aan gelijkstand te komen.

Achter Hamilton en Vettel volgen de secondanten op gepaste afstand. Ze zijn de ideale buffer tussen de (mogen we het al zeggen?) titelkandidaten en de dreigende Red Bulls. Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen zijn tot op heden in de races geen partij voor hun teamgenoten, en dus zullen beide heren alles op alles zetten om dat beeld te doen vergeten. Vooral voor Kimi Raikkonen moet de druk hoog zijn. De laatste zege van de zwijgzame Fin dateert alweer uit 2013. De kritiek van Ferrari-baas Sergio Marchionne zal het allemaal niet makkelijker maken voor de man die de laatste rijderstitel naar Maranello bracht.

Wie ook uit is op eerherstel is Max Verstappen. De Nederlander schoot er in Bahrein ogenschijnlijk knullig af. Buiten zijn schuld, want de Red Bull had last van een te warm geworden setje achterremmen. Vorig jaar was Verstappen goed onderweg in Sotsji. Even lag hij zelfs tweede in de Toro Rosso, maar een ploffende Ferrari power-unit betekende dat het sterke optreden niet beloond werd. Het zou zijn laatste wapenfeit voor Toro Rosso worden.

Vrijdag 28 april 2016
10:00 - 11:30 | Eerste vrije training
14:00 - 15:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 29 april 2016
11:00 - 12:00 | Derde vrije training
14:00 - 15:00 | Kwalificatie

Zondag 30 april 2016
14:00 | Race

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.