koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
GP RUSLAND: Bottas verslaat Ferrari’s in Sotsji

Valtteri Bottas heeft in Rusland zijn eerste Grand Prix overwinning geboekt. De Finse Mercedes coureur pakte bij de start de leiding en stond deze alleen bij de pitstops nog af. Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen completeerden het podium. Max Verstappen reed een eenzame race en finishte als vijfde.

Eerste overwinning voor Bottas
Man of the match was zonder enige twijfel Valtteri Bottas. De Mercedes coureur pakte bij de start meteen de leiding, nadat hij als derde was vertrokken. Nog voor het eerste rempunt zat de Fin voor de Ferrari’s, en afgezien van de pitstops stond Bottas de leiding niet meer af. Bottas is met zijn overwinning de vijfde Fin in de geschiedenis van de sport die een Grand Prix zege boekt. Landgenoten Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen en Heikki Kovalainen gingen hem voor.

Toch was het geen eitje voor de nu enkelvoudig Grand Prix winnaar. Sebastian Vettel reed langer door op zijn Ultrasoft banden, en kwam op het eind van de race op versere banden nog gevaarlijk dichtbij. In de laatste ronde leek het erop dat Vettel een aanval kon plaatsen, maar de Ferrari coureur kwam halverwege de ronde Felipe Massa tegen, die op een ronde achterstand lag. Het passeren van de Braziliaan duurde voor Vettel echter lang genoeg om geen aanval meer te kunnen plaatsen voor de overwinning.

Eenzame race voor Hamilton en Verstappen
Lewis Hamilton kwam in Sotsji niet in aanmerking voor de podiumplekken. De als vierde gestarte Mercedes coureur had de gehele race problemen met de temperatuur van zijn bolide, en kon zich zodoende niet mengen in de strijd om de podiumplekken. De oud-wereldkampioen finishte op een zeldzaam grote achterstand van Kimi Räikkönen, vijfentwintig seconden. Ook achter Hamilton was het niet heel spannend, want Max Verstappen moest op zijn beurt vierentwintig seconden toegeven. Het is voor het eerst sinds de Grand Prix van Maleisië in 2016 dat Hamilton de race niet op het podium weet te finishen.

Ook Max Verstappen reed een eenzame race in Rusland. De Nederlander had vanaf de zevende positie een prima start, en kwam de eerste ronde door op de vijfde positie. Vanaf dat punt was het ook wel gebeurd met de actie die Verstappen de rest van de race had. Naar eigen zeggen had de Red Bull coureur zelfs tijd om op de schermen te kijken, en te melden dat er rommel op het circuit lag. Een saaie middag dus voor de normaal gesproken kleurrijk rijdende Nederlander. Teamgenoot Daniel Ricciardo viel al vroeg in de race uit met remproblemen.

Korte race voor Alonso, Palmer en Grosjean
Vier man kwamen er in Sotsji niet aan de finish. Drie daarvan waren we al na de eerste ronde kwijt. Fernando Alonso kwam niet eens aan de start van de Grand Prix. De McLaren coureur had al voor de start van de opwarmronde problemen, en ondanks verwoede pogingen van het team zijn die niet opgelost voor de start. De McLaren viel aan het einde van de opwarmronde stil, wat ervoor zorgde dat er een extra opwarmronde wordt gereden, en de race met één ronde gekort werd. Komende week reist Alonso af naar Indianapolis om aldaar de eerste tests af te werken voorafgaand aan zijn Indy 500 debuut, een welkome afleiding voor de geplaagde tweevoudig wereldkampioen.

Als de wagen van Alonso dan is verwijderd, en de tweede opwarmronde erop zit, zijn het Jolyon Palmer en Romain Grosjean die niet erg ver komen na de start. Beide coureurs strandden in de tweede bocht nadat ze met elkaar in aanraking waren gekomen. Palmer probeert Grosjean binnendoor in te halen, maar Grosjean kan op zijn beurt niet uitwijken omdat er een Sauber naast hem zit aan de buitenkant van de bocht. De stewards gaan na de race kijken of er een schuldige aan te wijzen valt, maar vooralsnog lijkt het een ongelukkig racing incident te zijn.

Terug naar Europa
Een bijzondere Grand Prix van Rusland dus, ondanks dat er welgeteld nul inhaalacties plaatsvonden tijdens de race. De volgende Grand Prix staat gepland op 14 mei in het Spaanse Barcelona. Vorig jaar won Max Verstappen de race op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Voor dit jaar zien de kansen voor Verstappen er wat minder rooskleurig uit, hoewel Red Bull net als andere teams een grote update op het programma heeft. Na de overzeese races is duidelijk geworden dat Mercedes en Ferrari de lakens uitdelen.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.