koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
GP Mexico - PREVIEW

De Grand Prix van Austin is nog maar net gepasseerd, of we mogen alweer zuidwaarts trekken richting Mexico voor de op twee na laatste grand prix van het jaar. Nico Rosberg ligt goed op koers voor de wereldtitel, maar voelt toch nog de druk van achteren uit van teamgenoot Hamilton.

Hamilton had zonder de virtual safety car-periode in Austin nog dichter kunnen staan aangezien bij die fase Rosberg zijn tweede pitstop perfect kon timen en zo Daniel Ricciardo kon passeren voor de tweede plaats. Rosberg heeft echter wel de kans om de titel te pakken in Mexico-Stad, maar die situatie heeft hij zelf niet in de hand. Met 26 punten voorsprong in de stand na Austin is de enige manier waarop Rosberg de titel kan pakken door zelf te winnen en Hamilton die niet hoger mag eindigen dan de elfde plaats.

Het is dus onwaarschijnlijk dat Rosberg Mexico zal verlaten met de wereldtitel op zak, maar zeg nooit nooit. Het kan snel misgaan zoals we hebben gezien in Maleisië bij Hamilton, toen zijn motor explodeerde.

Verder willen uiteraard thuisrijders Sergio Perèz en Esteban Gutièrrez zich bewijzen voor eigen volk. Force India gaat tegenwoordig goed, en het circuit zou de wagen goed moeten liggen, zodat Perèz in staat moet zijn om zijn achtste plaats van vorig jaar (aanzienlijk) te verbeteren. Gutièrrez wacht een moeilijker weekend met de Haas bolide, al lijkt die tegenwoordig weer iets beter voor de dag te komen.

Wat we ook kunnen verwachten is betrouwbaarheidsproblemen. Vanwege de hoge ligging van het circuit (ca. 2300 meter) is de lucht een stuk ijler, wat de efficiëntie van de verbrandingsmotoren ten slechte komt. Daarnaast is ook de luchtkoeling hierdoor veel minder efficiënt, wat tal van koelingsproblemen kan veroorzaken bij de motoren, versnellingsbak, remmen, etc. Door de verlaagde luchtweerstand op die hoogte zullen de topsnelheden echter wel een pak hoger liggen, met Felipe Massa als perfecte voorbeeld vorig jaar. De Braziliaan haalde in zijn Williams maar liefst 364 km/u.

Autódromo Hermanos Rodríguez

Het Autódromo Hermanos Rodríguez is een circuit gelegen in Mexico-Stad. Het circuit werd genoemd naar de Mexicaanse broers en Formule 1-coureurs Ricardo en Pedro Rodríguez.

Het Magdalena Mixhuca-circuit, zoals het oorspronkelijk genoemd was, was ongeveer vijf kilometer lang en ligt in een stedelijk sportpark. In de beginjaren waren er vaak problemen met het hobbelige wegdek, dat ervoor zorgde dat vele wagens de finish niet haalden met gebroken ophangingen. Een ander probleem was dus de hoogte, die voor veel oververhittingsproblemen zorgde. Thuisrijder Ricardo Rodríguez verongelukte er in 1962 tijdens de kwalificaties en in 1970 raakte Mexico de Grand Prix kwijt.

De Formule 1 kwam zestien jaar later terug en het circuit was herdoopt in het Circuito Hermanos Ricardo y Pedro Rodriguez. Het werd wel ingekort en was nog 4,438 km lang. Na zeven edities werd de grand prix echter weer van de kalender gehaald voordat het zijn terugkeer maakte in uiteindelijk 2015. Ook NASCAR, Formula E en het WEC houden er nu officiële races.

Jim Clark, Alain Prost en Nigel Mansell wonnen de Mexicaanse grand prix als enige piloten meer dan eenmaal, met twee stuks. Rosberg zal proberen zich aan dit groepje rijders toe te voegen, nadat hij de editie vorig jaar won.

Wat gebeurde er vorig jaar?

Met het wereldkampioenschap beslist leek Lewis Hamilton het wat moeilijk te hebben zich nog op te laden voor de laatste races van het seizoen. De Grand Prix van Mexico werd het decor van de eerste van drie dominante zeges van teamgenoot Rosberg in dat seizoenseinde. Rosberg was eindelijk de druk kwijt van het kampioenschap en liet in Mexico eindelijk weer zien waartoe hij in staat is. Hij reed een dominante race waar niemand iets op kon afdingen.

Valtteri Bottas won een prestigeduel met landgenoot Räikkönen om de derde plaats, waarbij de twee in contact kwamen in de chicane binnen het stadion en de Ferrari-rijder zichzelf uitschakelde. Een late safetycar als gevolg van een crash van Vettel hielp Bottas nog voorbij de Red Bulls van Kvyat en Ricciardo, waardoor hij het podium mocht beklimmen. Het was overigens een van de slechtste races ooit van Vettel, die tijdens de Grand Prix meermaals in de fout ging. Thuisrijder Perez werd achtste voor Force India, terwijl Nasr en Alonso uitvielen met technische problemen.

Verder was ook de ongelooflijke sfeer waarvoor de Mexicanen zorgden ongezien. Nooit eerder in de moderne tijd van deze sport leek de Formule 1 zo te leven als tijdens die grand prix vorig jaar. Wie weet wat de Mexicanen deze keer brengen nu ze twee rijders hebben in de paddock.

Hier een kort overzicht van de race van vorig jaar:

 

Het weer

Er worden wisselvallige omstandigheden verwacht. Het weekend zal allicht droog starten op vrijdag, maar de kans op regen neemt met de dag toe, met het hoogtepunt op zondag, wanneer er op moment van publicatie zo’n 50 procent kans is op regen tijdens de race. Er is ook kans op laaghangende bewolking die mogelijk het zicht kan beperken door de zeer zwakke wind die zal waaien.
Maximumtemperaturen liggen elke dag rond de 23 graden.

Timing

Vrijdag 28 oktober:
Vrije training 1: 17:00-18:30
Vrije training 2: 21:00-22:30

Zaterdag 29 oktober:
Vrije training 3: 17:00-18:00
Kwalificatie: 20:00-21:00

Zondag 30 oktober:
Race: 20:00

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.