koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
GP BAHREIN: Vettel heerst in woestijn, Verstappen uitgevallen

Sebastian Vettel heeft zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt in Bahrein. De Ferrari-rijder wist Lewis Hamilton voor te blijven met 6.6 seconden. De vanop pole gestarte Valtteri Bottas eindigde als derde. Stoffel Vandoorne startte de race niet door een motorprobleem en Max Verstappen viel na een sterke start uit met het falen van de remmen.

Nog voor de start was het al einde verhaal voor Stoffel Vandoorne. De snelle Belg kon niet van start gaan wegens een probleem met de motor.

De start verliep zonder al teveel problemen, maar positiewisselingen waren er voldoende. Sebastian Vettel haalde nog voor de eerste bocht Lewis Hamilton in en Max Verstappen kende een sublieme start vanaf de zesde plek om zo Raikkonen en teamgenoot Ricciardo in te halen. Massa ging ook nog voorbij Raikkonen. Achteraan liet vooral Daniil Kvyat zich negatief opmerken door meermaals de baan af te schieten na enkele wanhoop inhaalpogingen buitenom, waarna hij laatste kwam te liggen.

Vooraan bleef voor het eerst in jaren alles bij elkaar. Bottas stond in de openingsfase onder constante druk van Vettel, die echter geen gaatje vond om te passeren, terwijl Hamilton, Verstappen en Ricciardo niets moesten toegeven. Na tien ronden hing de top vijf nog binnen 2.7 seconden.

Op het einde van ronde 11 ging Vettel dan als het eerste van de leiders vers rubber halen. De Duitser koos opnieuw voor de super zachte band en moet daarom dus zeker nog eens een stop maken. Vettel kwam echter wel vol in het verkeer weer de baan op en verloor kostbare tijd achter Perez en Sainz. Verstappen maakte een ronde later ook zijn eerste stop en ook hij koos voor de super zachte band. Verstappen kwam net achter Perez weer de baan op, maar de race was kort daarna over voor de Nederlander nadat zijn remmen het compleet begaven bij het ingaan van bocht drie. Balen voor Max, want hij was bezig aan een erg sterke race.

Kort daarop lagen ook Sainz en Stroll uit de race na contact tussen de twee in bocht 1. Sainz kwam net de pits uit en probeerde een wel erg laat manoeuvre bij de Canadees, dat onhoudbaar bleek. Het voorval wordt na de race onderzocht door de stewards. De safety car kwam vervolgens de baan op, waarna al de overige leiders hun stop maakten. Vettel ging zo voorbij Bottas en ook Ricciardo wist voorbij Hamilton te gaan omdat de Brit moest aansluiten bij zijn teamgenoot in de pits.

Hamilton kwam daarna onder toezicht van de stewards te staan omdat hij Ricciardo hinderde bij het inrijden van de pitstraat. De Brit ging onnodig traag en Ricciardo moest een paar keer stevig in de remmen om geen contact te maken met Hamilton. Hamilton kreeg voor dit vooral een tijdstraf van vijf seconden, die hij moet uitvoeren bij zijn volgende pitstop.

Bij de herstart gingen beide Mercedes rijders meteen in het offensief. Hamilton ging meteen voorbij Ricciardo en ook Bottas probeerde onmiddelijk Vettel te verschalken in bocht drie, wat net niet lukte. Ricciardo ging op zijn zachte banden meteen achteruit en hing één ronde na het binnenkomen van de safety car al zesde, nadat ook Massa en Raikkonen hem passeerden.

Achteraan kon Fernando Alonso een zeldzaam inhaalmanoeuvre plaatsen op Jolyon Palmer, al ging het maar om de twaalfde plek. Niet veel later ging de Spanjaard ook voorbij Ericsson en kwam hij dus op één plek van een punt te zitten.

Vettel begon ondertussen een voorsprong uit te bouwen vooraan en de Duitser reed elke ronde enkele tienden weg van Bottas. Raikkonen bleef op de vijfde plaats klem zitten achter Massa, die nochtans met de zachte band op een harder type stond dan de Fin. In ronde 24 wist hij er dan eindelijk toch voorbij te gaan.

Palmer en Kvyat wisten Alonso opnieuw te passeren, maar de Rus maakt het zichzelf voortdurend moeilijk door de uitloopstroken te blijven opzoeken en zo kon Alonso dichtblijven. De Spanjaard liet zijn team in ronde 25 over de radio weten dat hij zijn motor maar niets vind. Palmer verloor na een mislukte inhaalpoging van Kvyat een stukje van zijn voorvleugel nadat hij het achterwiel van de Rus toucheerde, waarna de Brit Kvyat wel weer wist in te halen. Kvyat blijft solliciteren naar een zitje in de rally en kon Alonso maar net van zich afhouden nadat hij nog maar eens van de baan ging. Uiteindelijk slaagde de Rus er dan toch in de Brit te passeren, en niet veel later ging ook Alonso voorbij Palmer. Leuke strijd tussen die drie.

In ronde 27 wist Hamilton dan eindelijk zijn teamgenoot te passeren, ook al stond de Brit op een hardere band. Het gat naar Vettel bedroeg op dat moment echter al 6.5 seconden en met de tijdstraf die Hamilton kreeg was het maar de vraag of hij het de Duitser nog moeilijk kon maken voor de zege.

Ricciardo kwam geen meter vooruit op de zachte band en kwam pas na 29 ronden aansluiten bij Massa, terwijl de overige leiders al een heel stuk verder voorop lagen. Met een laat remmanoeuvre ging de Australiër wel meteen voorbij de Braziliaan in bocht 1.

Bottas was niet tevreden over de balans in zijn wagen en kwam al snel in de problemen met zijn banden. Na dertig ronden was hij de eerste van de leiders om zijn tweede stop te maken. Vettel kwam drie ronden later binnen voor de zachte band, waarna Hamilton dus leider werd in de race. Vettel kwam net voor Ricciardo als derde weer de baan op, achter teamgenoot Raikkonen. De Fin maakte het zijn teamgenoot niet moeilijk enkele ronden later en liet hem passeren.

Sebastian Vettel liet er geen gras over groeien en begon grote happen te eten uit de voorsprong van Lewis Hamilton. Even leek het er op dat Hamilton de race zou uitrijden op zijn banden, maar met nog 16 ronden te gaan kwam de Brit dan toch nog binnen voor een stel nieuwe zachte banden. Hij verloor nog vijf extra seconden door zijn tijdstraf en zo kwam Hamilton als derde weer de baan op, negentien seconden achter leider Vettel en tien seconden achter teamgenoot Bottas.

Vettel bleef gestaag wegrijden van Bottas, maar daarachter was het vooral Hamilton die als een gek tekeer ging en het gat naar zijn teamgenoot was na zes ronden al gedicht. De Brit postte in die ronden meermaals de snelste tijd van de race. Bottas legde zijn teamgenoot niks in de weg en Hamilton ging met nog tien ronden te gaan op jacht naar Vettel en de zege. Het gat bedroeg echter nog twaalf seconden en makkelijk ging het dus niet worden.

Hamilton bleef echter als een gek tekeer gaan en reed de eerste paar ronden tussen de anderhalve en twee seconden dicht op de Duitser. Hamilton kon dit tempo echter niet aanhouden en met vijf ronden te gaan was het gat nog steeds 7.5 seconden. Nadat Vettel echter werd opgehouden door het treintje Wehrlein-Alonso-Kvyat slonk het gaat al snel tot 5.8 seconden. Het maakte echter niet meer uit. Ook Hamilton moest dat trio nog passeren en er was simpelweg geen tijd meer, waarna Hamilton wat van het gas ging. Vettel kwam als eerste de finishlijn over met een voorsprong van 6.6 seconden. Wie weet wat voor een leuk gevecht het nog had geworden zonder de domme tijdstraf van Hamilton. Valtteri Bottas werd geïsoleerd derde, voor Raikkonen, Ricciardo, Massa, Perez, Grosjean, Hülkenberg en Ocon. Fernando Alonso moest na een sterke race in extremis toch nog opgeven op twee ronden van het einde met een motorprobleem.

Afspraak over twee weken voor de Grand Prix van Rusland!

Uitslag

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.