koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
GP AUSTRALIË: Vettel profiteert optimaal en slaat eerste slag

Sebastian Vettel heeft zondag de grand prix van Australië gewonnen. De Ferrari coureur profiteerde optimaal van een Virtual Safety Car situatie en wist zo de leiding en de overwinning naar zich toe te trekken. Lewis Hamilton finishte als tweede, voor Kimi Räikkönen. Max Verstappen had een moeilijke wedstrijd en kwam niet verder dan de zesde positie.

Virtual Safety Car schenkt Ferrari zege
Na de start van het Formule 1 seizoen 2018 is het Lewis Hamilton die met weinig tegenstand aan de kop van de wedstrijd ligt. Beide Ferrari’s hebben op dat moment hun tweede en derde startplekken ook geconsolideerd en kunnen Hamilton op een kleine achterstand volgen. Wanneer Hamilton en Kimi Räikkönen hun (enige) pitstops hebben gemaakt wordt de race op zijn kop gezet. De gestrande Haas F1 bolide van Romain Grosjean (daarover later meer) zorgt ervoor dat er een Virtual Safety Car situatie wordt uitgeroepen. Het uitgelezen moment voor Sebastian Vettel om zijn pitstop te maken.

Door de lagere snelheid van de concurrentie komt hij nipt voor Hamilton terug op de baan. Hoewel Hamilton de Duitse Ferrari coureur prima kan volgen, komt er geen mogelijkheid om de leiding terug te pakken. Daarmee gaat Vettel net als vorig jaar aan de haal met de eerste vijfentwintig punten van het seizoen.

Problemen kosten Max Verstappen hoge klassering
Max Verstappen had een moeilijke wedstrijd in Australië. De Red Bull Racing coureur heeft in eerste instantie een goede start, maar moet de eerste bocht te scherp aansnijden waardoor Kevin Magnussen langszij kan komen. Vervolgens loopt Verstappen rond de vierde of vijfde ronde schade op, waardoor hij te maken krijgt met een hoop overstuur. In ronde elf wordt het probleem zelfs zo erg dat Verstappen een spin meemaakt en drie plekken verliest. In de slotfase van de race maakt hij nog aanstalten om Fernando Alonso te passeren voor de vijfde plek, maar die kans krijgt Verstappen niet meer. De Nederlander moet in Australië genoegen nemen met acht punten voor het wereldkampioenschap.

Pitstopdrama voor Haas F1
Haas F1 werd voor aanvang van het seizoen getipt als underdog voor de ‘best of the rest’ positie achter Mercedes, Ferrari en Red Bull. Wonderwel wist het Ferrari klantenteam de verwachtingen waar te maken door als vijfde en zesde op de startopstelling terecht te komen. Door het wegvallen van Verstappen reden beide wagens van het team zelfs kort op de vierde en vijfde positie rond.

Lang hadden de Amerikanen geen plezier van de prima vorm waarin hun auto’s verkeren. Kevin Magnussen moest zijn bolide naast de kant van de baan parkeren nadat zijn rechter achterwiel bij de pitstop niet goed vast zat. Twee ronden later moest ook Romain Grosjean na zijn pitstop de wagen parkeren. Ditmaal was het het linkervoorwiel dat niet goed gemonteerd was, tot grote frustratie van de monteurs van het geplaagde team. Een zure wedstrijd voor het team dat op weg was om de grootste puntenscore uit haar geschiedenis te behalen.

Licht aan de horizon voor McLaren
McLaren was een klein beetje het lachertje van de wintertests. Het team had eind 2017 afscheid genomen van haar vermeende achilleshiel Honda, maar de betrouwbaarheid was in de winter nog steeds ver te zoeken. Ironisch genoeg ging Toro Rosso met de Honda motoren als de brandweer in Barcelona.

In Australië waren de rollen echter omgedraaid. McLaren was het gehele weekend in het middenveld te vinden, en ook technische problemen waren er in slechts kleine mate. Tijdens de race maakt het team voor Fernando Alonso dezelfde tactische keuze als Ferrari dat voor Vettel deed, door hem tijdens de Virtual Safety Car binnen te halen. Het bracht de Spanjaard de vijfde positie. Stoffel Vandoorne reed tevens een solide race en haalde met de negende positie twee punten op.

Geen stunt voor de debutanten
Charles Leclerc en Sergey Sirotkin stonden in Melbourne aan de start van hun allereerste Formule 1 race. Voor Sirotkin zat zijn debuutrace er vrij snel op. De Rus moest zijn wagen al in de vierde ronde parkeren met vermoedelijk een remprobleem. De exacte reden van het uivallen heeft Williams nog niet bekend gemaakt. Een gemiste kans voor het team om meters te kunnen maken met de onervaren Sirotkin.

Charles Leclerc had een beter debuut, en verschalkte in een mindere wagen zelfs Lance Stroll en Brendon Hartley. Met de dertiende plaats aan de finish scoort Leclerc geen punten, maar weet in tegenstelling van tot zijn teamgenoot Marcus Ericsson wel zijn wagen aan de finish te brengen.

Volgende race
Over twee weken gaat het Formule 1 seizoen verder met de Grand Prix van Bahrein. In de woestijn zal de strijd tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull onder het kunstlicht verder losbarsten.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.