Luther Vandross overleden

Gestart door Martin, 02 juli 2005 - 13:07:21

« vorige - volgende »

Martin

De Amerikaanse soulzanger Luther Vandross is vrijdag op 54-jarige leeftijd overleden. Dat hebben Amerikaanse media gemeld op gezag van zijn woordvoerder Rob Cavenaugh. Vandross verkocht wereldwijd meer dan 25 miljoen platen.

Vandross liep midden jaren zeventig David Bowie in een studio tegen het lijf. Bowie vroeg hem daarna de achtergrondzang te verzorgen op zijn album Young Americans.

Vandross werkte in die periode ook samen met onder anderen Bette Midler en Barbra Streisand. Platenmaatschappijen wilden hem geen kans geven als solo-artiest. Hij maakte daarom in 1981 op eigen kosten zijn debuutalbum Never Too Much, waarvan 2 miljoen exemplaren werden verkocht.

In de jaren daarna scoorde hij hits met nummers als Any Love en Here and Now. Zijn grootste hit in Nederland had hij in september 1994 in een duet met Mariah Carey. Ze bereikten met Endless Love de vierde plaats in de top 40.

In april 2003 kreeg Vandross een beroerte. Sindsdien bleef hij gezondheidsproblemen houden. Hij leed onder meer aan diabetes en had een te hoge bloeddruk.