Ruimtevaart topic

Gestart door C.G. de Beaufort, 31 juli 2015 - 16:04:07

« vorige - volgende »

C.G. de Beaufort

China zet een maanlander op de achterkant van de maan



China's Chang'e-4(1) lander en rover ruimtevaartuig is met succes in een baan van de maan gegaan na een vlucht van ong. 4,5 dag vanaf de Aarde. Het ruimtevaartuig kwam in een ​​ellipsvormige baan van de maan op ong. 100 km. Chang'e-4's stuwraket is afgevuurd toen het ruimtevaartuig zo'n 130 km boven het oppervlak van de maan was. Bestaand uit een lander en een rover, zal het ruimtevaartuig 2019 proberen de allereerste zachte landing aan de andere kant van de maan in de Von Kármán(2) krater. De lander en rover zijn uitgerust met camera's en wetenschappelijke ladingen die de geologie en subsurface, zonnewindinteracties te analyseren en laagfrequente radiowaarnemingen uit te voeren.

Groet,

C.G. de Beaufort

(1) Chang'e-4  : https://en.wikipedia.org/wiki/Chang%27e_4
(2) Von Kármán : https://en.wikipedia.org/wiki/Von_K%C3%A1rm%C3%A1n_(lunar_crater)



C.G. de Beaufort

Virgin Galactic bereikt voor de 1e keer de ruimte

http://youtu.be/D-fjHQV4E64

Virgin Galactic(*) kwam tot 80 km boven de Aarde, wat als ruimte wordt beschouwd.

Groet,

C.G. de Beaufort

(*) https://www.virgingalactic.com/



C.G. de Beaufort

NASA gaat een Gateway-station bouwen om de maan



NASA bruist van opwinding over zijn ambitieuze nieuwe missie om terug te keren naar de maan - deze keer om er te blijven. Het bureau heeft een agressief tijdschema opgesteld om het Gateway-ruimtestation(*) in een baan om de maan rond 2024 te laten draaien en vervolgens astronauten te laten opstijgen vanaf het station naar het maanoppervlak ergens na 2026.



Het ontwerp voor het 55-tons station bestaat uit verschillende componenten: een kracht- en voortstuwingseenheid, een habitatmodule voor astronauten, een luchtsluisgedeelte waar ruimtevaartuigen zullen aanleggen en een enorme robotarm. De eerste sectie die NASA wil afronden, is het kracht- en voortstuwingselement, dat volgens planning in 2022 moet worden geïmplementeerd.

Alleen al het behalen van het doel van 2024 vergt grote technische hoogstandjes en een hoop geld. Tot nu toe hebben de regering en het Congres van Trump het geld gestroomd, met 19,5 miljard dollar in 2018 en 19,9 miljard dollar voor 2019. Gateway zal ook dienen als buitenpost voor deep space science en verkenning, inclusief een bemande missie naar Mars in de jaren 2030, volgens de NASA.

Groet,

C.G. de Beaufort

* https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Orbital_Platform-Gateway



C.G. de Beaufort

Hubble : een na grootste afbeelding



Zoom : zie (*1)

Hubble heeft zojuist de op een na grootste afbeelding uitgebracht: de Triangulum Galaxy en het is een knaller. Terwijl Andromeda de toppositie bekleedde sinds hij in 2015 werd verbeeld, is dit zoombare compositie van ongeveer 665 miljoen pixels. De Triangulum Galaxy, ook bekend als Messier33 vormt de 40 miljard sterren een spiraalvormig gedaante, die vaag zichtbaar is met het blote oog met als een kleine vlek in het sterrenbeeld Triangulum (de driehoek, zie *2)



Dit beeld omvat 14.500 lichtjaar, samengesteld van opnamen gemaakt tussen februari 2017 en 2018 door de advanced camera van de beroemde ruimtetelescoop. Het Triangulum-sterrenstelsel is klein volgens kosmische normen, op ongeveer de helft van de diameter van de Melkweg en een kwart van de diameter van het Andromeda-stelsel. Toch schatten de astronomen dat er ergens tussen de 10 en 15 miljoen sterren in dit beeld zijn. Het ding zit vol met sterren.

Groet,

C.G. de Beaufort

*1 : https://www.spacetelescope.org/images/heic1901a/zoomable/
*2 : https://en.wikipedia.org/wiki/Triangulum



C.G. de Beaufort

China : de eerste stappen van Yutu-2 en voor het eerst is katoenzaadje ontsproten

http://youtu.be/OvS-XL1emn0

Yutu-2

Maanlander Chang'e-4 heeft een eigen 18 cm hoge, 3 kilo zware biosphere aan boord met grond waarin katoenzaadjes, aardappelzaadjes, gist en fruitvliegeitjes leven. Nu is een katoenzaadje ontsproten. Het is de eerste die ergens op een andere planeet groeit, niet op de Aarde. Professor Xie Gengxin, moestuin-chef, licht toe: 'We hebben aandacht besteed aan de toekomstige overleving in de ruimte. Als we leren over de groei van deze planten in een omgeving met een lage zwaartekracht dan kunnen we de basis leggen voor onze toekomstige vestiging van de ruimte. Het katoen kan gebruikt worden voor kleding, terwijl de aardappelen als een voedselbron dient voor astronauten en de koolzaad voor olie'

http://youtu.be/g9yfWlzq5uU

Katoenspruit

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

#230
De nieuwste en beste weergave van Ultima Thule



Ultima Thule

24 januari 2019, Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

De wonderen - en mysteries - van Kuiper Belt-object 2014 MU69 blijven zich vermenigvuldigen naarmate New Horizons-ruimtevaartuig nieuwe beelden heeft opgeslagen op Nieuwjaarsdag 2019.

Dit beeld, genomen tijdens de historische fly-bye, is de duidelijkste weergave tot nu toe van dit opmerkelijke, oude object in de verre uithoeken van het zonnestelsel - ooit verkend door een ruimtevaartuig.

Verkregen met het groothoekobject Multicolor Visible Imaging Camera (MVIC) van het Ralph-instrument van New Horizons, werd deze opname gemaakt toen het object 6700 kilometer van het ruimtevaartuig was, om 05:26 uur (12:26 uur) ben EST) op 1 januari - slechts zeven minuten vóór de dichtstbijzijnde benadering. Met een originele resolutie van 135 meter per pixel werd het beeld opgeslagen in het gegevensgeheugen van het ruimtevaartuig en op 18 en 19 januari naar de aarde verzonden. Wetenschappers scherpen vervolgens het beeld om fijne details te verbeteren.

De schuine belichting van dit beeld onthult nieuwe topografische details langs de dag-nachtgrens aan de bovenkant. Deze details omvatten talrijke kleine putjes met een diameter tot ongeveer 0,7 kilometer. Het grote cirkelvormige kenmerk, ongeveer 7 kilometer aan de overkant, op de kleinste van de twee lobben, lijken een diepe inslagkraters te zijn.

Beide lobben tonen ook veel intrigerende licht- en donkerpatronen van onbekende oorsprong, die aanwijzingen kunnen onthullen over hoe dit lichaam werd samengesteld tijdens de vorming van het zonnestelsel 4,5 miljard jaar geleden. Een van de meest opvallende hiervan is de heldere 'kraag' die de twee lobben scheidt.

'Deze nieuwe afbeelding toont verschillen in het geologische karakter van de twee lobben van Ultima Thule en biedt ons ook nieuwe mysteries', zei hoofdonderzoeker Alan Stern van het Southwest Research Institute in Colorado. 'In de loop van de volgende maand zullen er betere kleuren en beelden met een betere resolutie zijn, waarvan we hopen dat ze de vele mysteries van Ultima Thule helpt te ontrafelen.'

New Horizons is ongeveer 6,64 miljard kilometer van de aarde, opereert normaal en snelt weg van de zon op meer dan 50.700 km/u. Op die afstand bereikt een radiosignaal zes uur en negen minuten na het verlaten van het ruimtevaartuig de aarde.

Groet,

C.G. de Beaufort



C.G. de Beaufort

Aarde op de grootste afstand genomen...



Hier zie de Aarde op de grootste afstand(*) van 6 miljard km. Je ziet een faalachtige blauwachtig-witte vlek rechts op de bruine band en de helft van deze foto. Foto is gemaakt met Voyager-1 in 1980.

Groet,

C.G. de Beaufort

* https://en.wikipedia.org/wiki/Pale_Blue_Dot






Breaktest

Ik kan deze inspanningen van Carel wel waarderen. Het bracht mij op de vraag of er planeten (of eigenlijk: maantjes) zijn met zo weinig zwaartekracht dat je wel 10 meter hoog kunt springen. Na klein beetje research, het antwoord is ja. bijvoorbeeld Ceres, een dwergplaneet die ergens in de astroïdengordel tussen Mars en Jupiter om de zon draait.
Ceres is ongeveer 1000 km in doorsnede (3,5 keer minder dan de maan) en de zwaartekracht is 2,8% die van de aarde. Op aarde kom ik hooguit 30 cm van de grond. Een rekensommetje leert dat dat op Ceres 10,7 meter is. Zonder ruimtepak, dat dan weer wel.

Gebrek aan kennis heeft me nooit weerhouden van een grote mond

C.G. de Beaufort

Maanrover van Toyota

http://youtu.be/1kd2nFHAAtU

Toyota gaat naar de maan. Het Japanese Aerospace Exploration Agency(JAXA *) heeft samen met de autofabrikant een onderdruk staande zelfrijdende rover gebouwd die op het maanoppervlak zal landen in 2029. De zeswielige transporter kan twee mensen vervoeren over een afstand van 10.000 kilometer bij gebruik van zonne-energie en Toyota 's brandstofceltechnologie. De rover zal ongeveer zo groot zijn als twee minibussen, met 13 vierkante meter bewoonbare ruimte en de astronauten aan boord zullen m.b.v. hun pakken de verkenning gaan uitvoeren. Het zal op de maan landen eer de menselijke expeditie arriveert en zelfstandig reizen om hen te ontmoeten.De aankondiging komt op een actieve tijd in de ruimte-exploratie. Minder dan een week geleden heeft SpaceX een ruimteschip in het internationale ruimtestation aangemeerd, terwijl China zijn eigen ruimteambities bedrijven, onlangs een wereldprimeur realiseerde door aan de andere kant van de maan te landen en plannen openbaarde voor een zon-energiecentrale in ruimte. Bijzonder aan de JAXA/Toyota-aankondiging is echter dat het erop gericht is om de astronauten aan boord van het voertuig veel vrijheid te bieden, dus dit soort technologie onder druk brengt het eens zo futuristische idee van steeds dichterbij leven op de maan.

Groet,

C.G. de Beaufort

* http://global.jaxa.jp/press/2019/03/20190312a.html


C.G. de Beaufort

http://youtu.be/qQ-AwFxdJX0

Hamilton bezoekt NASA. Hij droomde ervan in z'n jeugdige jaren en dat geeft'm een plus.

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

Sagittarius A*

http://youtu.be/DRCD-zx5QFA

Zooming in op de Sagittarius A, een ongelooflijke afstand. Hier in het in midden van de Melkweg - breedte ca. 110000 lichtjaren - zijn er veel zwarte gaten, met al de laatste Sagittarius A* (*). Nieuwe waarnemingen tonen gasmassa's die ronddraaien met ongeveer 30% van de snelheid van het licht op een cirkelvormige baan net buiten het enorme zwart gat van Sagittarius A* - vier miljoen keer zon-massa's - en het is de eerste keer dat er geen materiaal terugkeer is waargenomen.

Groet,

C.G. de Beaufort

* https://en.wikipedia.org/wiki/Sagittarius_A*


C.G. de Beaufort

#236
Eerste foto van een zwarte gat

http://youtu.be/_IsfOR7YDqI

Algemeen verhaal van Messier 87 + foto



En hier is het zwarte gat

De Event Horizon Telescope (EHT) - een array op planeetschaal van acht radiotelescopen op de grond, gesmeed door internationale samenwerking - was ontworpen om beelden van een zwart gat te vangen. Vandaag, in gecoördineerde persconferenties over de hele wereld, onthullen EHT-onderzoekers dat ze erin geslaagd zijn, het eerste directe visuele bewijs van een superzwaar zwart gat en zijn schaduw onthullen. Deze doorbraak werd vandaag aangekondigd in een reeks van zes artikelen gepubliceerd in een speciale uitgave van The Astrophysical Journal Letters. Het beeld onthult het zwarte gat in het midden van Messier 87(*), een massieve melkweg in het nabije Virgo-sterrencluster. Dit zwarte gat bevindt zich 55 miljoen lichtjaar van de aarde en heeft een massa van 6,5 miljard keer die van de zon.

"Als we ons onderdompelen in een helder gebied, zoals een schijf gloeiend gas, verwachten we dat een zwart gat een donker gebied creëert dat lijkt op een schaduw - iets dat wordt voorspeld door de algemene relativiteitstheorie van Einstein die we nog nooit eerder hebben gezien" verklaarde de voorzitter van de EHT Wetenschapsraad Heino Falcke van de Radboud Universiteit. Deze schaduw, veroorzaakt door de gravitationele buiging en invanging van licht door de gebeurtenishorizon, onthult veel over de aard van deze fascinerende objecten en heeft ons in staat gesteld om de enorme massa van het zwarte gat van de M87 te meten". "Toen we er zeker van waren dat we de schaduw hadden afgebeeld, konden we onze waarnemingen vergelijken met uitgebreide computermodellen die de fysica van kromgetrokken ruimte, oververhitte materie en sterke magnetische velden omvatten. Veel van de kenmerken van het waargenomen beeld komen verrassend goed overeen met ons theoretisch inzicht" merkt Paul TP Ho, EHT bestuurslid en directeur van de Oost-Aziatische sterrenwacht op. "Dit geeft ons vertrouwen in de interpretatie van onze waarnemingen, inclusief onze inschatting van de massa van het zwarte gat"

"De confrontatie van theorie met observaties is altijd een dramatisch moment voor een theoreticus.Het was een opluchting en een bron van trots om te beseffen dat de waarnemingen zo goed overeenkwamen met onze voorspellingen " zo verklaarde ETR bestuurslid Luciano Rezzolla van Goethe Universität in Duitsland.

Hier is de data die  een zwarte gat bepalen :

http://youtu.be/zUyH3XhpLTo

Groet,

C.G. de Beaufort

* https://nl.wikipedia.org/wiki/Messier_87



Mickey

Fake news. Heb al vaker foto's van zwarte gaten gezien.

C.G. de Beaufort

Aarde - ISS

https://twitter.com/ZonePhysics/status/1136261036905025536

De Aarde, gezien vanaf de ISS (408 km).

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

Eerste landing op de maan

https://apolloinrealtime.org/11/

Alle dingen die toen zijn gebeurd op de Apollo 11, film missie-controle, alle boord TV-fragmenten, etc. die nooit zijn getoond.

Groet,

C.G. de Beaufort