Ruimtevaart topic

Gestart door C.G. de Beaufort, 31 juli 2015 - 16:04:07

« vorige - volgende »

C.G. de Beaufort

60 jaar voor 'grapefruit-satelliet' - het oudste menselijke object in de ruimte



Zestig jaar geleden werd een aluminiumbol met een grapefruitformaat met zes antennes en enkele kleine zonnecellen in de baan van de aarde gelanceerd. De Vanguard 1-satelliet(*) bevindt zich er nog steeds en is nu het oudste door mensen gemaakte object in de ruimte. Het een stukje van ruimtearcheologie... Andere vroege satellieten zoals Spoetnik 1 - de eerste satelliet die de aarde in 1957 verlaat en Explorer 1, de eerste Amerikaanse satelliet - zijn al lang terug in de atmosfeer en zijn opgebrand. Vanguard 1 erfenis is - terwijl we op het ogenblik het zevende decennium van ruimtevaart betreden - dat het een nieuwe generatie van kleine satellieten heeft voortgebracht.

Groet,

C.G. de Beaufort

(*) https://www.nasa.gov/content/vanguard-satellite-1958


C.G. de Beaufort

Vergelijking : de Aarde t.o.v. de zon-vlammen



Wat zijn wij nietig...

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

Hubble wijst ons naar een ster die 9 miljard lichtjaren ver weg is. Het is de verste ster tot op heden

http://youtu.be/GrSHzdE5zbQ

In een studie die onlangs in Nature Astronomy is gepubliceerd, kondigde een internationaal team van onderzoekers de ontdekking aan van de meest verre ster ooit waargenomen. Het team ontdekte de blauwe superreus ster(*) - die de zonnestralen van het universum met slechts een derde van z'n huidige leeftijd bevatte - met behulp van zowel de Hubble-ruimtetelescoop als een waarnemingsverschijnsel dat bekend staat als de zwaartekrachtlens. "Dit is de eerste keer dat we een uitvergrote individuele ster zien", zegt Patrick Kelly, astrofysicus en hoofdauteur van de nieuwe studie. "Je kunt daar individuele sterrenstelsels zien, maar deze ster is minstens 100 keer verder weg dan de volgende individuele ster die we kunnen bestuderen, except natuurlijk voor de supernova-explosies." De unieke ontdekking biedt astronomen niet alleen inzicht in de vorming en evolutie van sterren in het vroege universum, maar ook de samenstelling van sterrenstelsels en zelfs de aard van de donkere materie zelf. Het licht van de record brekende ster, die het team de bijnaam Icarus heeft gekregen, werd slechts 4,4 miljard jaar na de oerknal gevuld. Hoewel de ster ongetwijfeld helder was, zou het op een grote afstand zijn onmogelijk gemaakt om het te bekijken, zelfs met onze meest krachtige telescopen. Gelukkig is "de ster helder genoeg om zichtbaar te zijn voor Hubble dankzij een proces dat zwaartekrachtlens wordt genoemd", zei co-auteur Jose Diego. Zwaartekrachtlens-vorming is een effect dat wordt voorspeld door Einsteins algemene theorie. Het treedt op wanneer divergerende lichtstralen van een object op afstand naar binnen worden gebogen of lensvormig worden gemaakt, terwijl ze door een extreem massief object b.v. een cluster van sterrenstelsels passeren. Stel je een zwak sterrenstelsel voor, dat we niet kunnen detecteren met gewone telescopen. Maar als je nu hetzelfde sterrenstelsel toevallig in de gezichtslijn van een melkwegcluster ligt, is het toch zichtbaar. Op basis van de locatie en afstand van de 'lens' kan een vage achtergrondmelkweg meerdere malen worden vergroot, waardoor het minimale licht ons eindelijk kan bereiken. Het is gebruikelijk dat astrofysici in dit veld grote objecten bestuderen, zoals vage blauwe sterrenstelsels bij roodverschuivingen van 2-3 die worden vergroot door nabijgelegen sterrenstelsels, wat niet mogelijk zou zijn geweest.

Groet,

C.G. de Beaufort

* zie post nr. 133, nr. 8 : Superreus ster



C.G. de Beaufort

TESS opgestegen

Een nieuwe orbiter TESS - d.w.z.Transiting Exoplanet Survey Satelitte - is gisternacht gelanceerd om Kepler te vervangen. Kepler heeft tot nu toe zo'n 3700 planeten in de Melkweg om een zon vastgesteld. Uiteindelijk willen ze er met een soort van leven zoals de Aarde o.i.d. De TESS zal 400x groter zijn dan Kepler. Hieronder de lancering en een beeld van'm :

http://youtu.be/y3niFzo5VLI


http://youtu.be/xiBqpsedsHE

Groet,

C.G. de Beaufort




C.G. de Beaufort

Melkweg bezit... 1,7 miljard sterren



Dankzij van GAIA weten we nu dat zich zo'n 1,7 miljard sterren zich in de Melkweg bevinden. De eerste release van Gaia- gegevens , die plaatsvond in september 2016, bevatte de afstanden en bewegingen van meer dan twee miljoen sterren.

http://youtu.be/R-OWufLMlsY

Eerste data van GAIA

Maar de tweede data publicatie, die op 25 april 2018 plaatsvond, is nog indrukwekkender. Inbegrepen in de release zijn de posities, afstandsindicatoren en bewegingen van meer dan een miljard sterren, asteroïden in ons zonnestelsel en zelfs sterren voorbij de Melkweg. Terwijl de eerste datapublicatie gebaseerd was op iets meer dan een jaar aan waarnemingen, bestrijkt de nieuwe datapublicatie een periode van ongeveer 22 maanden - die liep van 25 juli 2014 tot 23 mei 2016. Voorlopige analyse van deze gegevens heeft aangetoond dat het goed is details over 1,7 miljard sterren in de Melkweg en hoe ze bewegen, wat essentieel is om te begrijpen hoe ons Melkweg stelsel zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.

Een fantastische ontwikkeling

http://youtu.be/VINs-JcNmKs

Vergelijking van de data GAIA 1 en 2 :

http://youtu.be/648xGDdNz_g

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

NASA stuurt een helikopter naar Mars in 2020

De Mars-helikopter, een klein, autonoom girovliegtuig, zal reizen met de Mars 2020 rover-missie(*), die op dit moment gepland staat te starten in juli 2020 om de uitvoerbaarheid en het potentieel van zwaardere voertuigen op Mars te demonstreren. 'NASA is de eerste', zegt NASA-beheerder Jim Bridenstine. 'Het idee van een helikopter die de lucht van een andere planeet bestuurt, is opwindend. De Mars-helikopter biedt veel belofte voor onze toekomstige wetenschap-, ontdekkings- en verkenningsmissies naar Mars'

http://youtu.be/oOMQOqKRWjU

De helikopter bevat ook ingebouwde functies die nodig zijn voor de werking op Mars, inclusief zonnecellen om zijn lithium-ionbatterijen op te laden, en een verwarmingsmechanisme om het warm te houden tijdens de koude Marsavonden. Het zal dit bevestigd aan het onderste gedeelte van de Mars 2020 rover. 'Het hoogterecord van een helikopter die hier op aarde vliegt, is ongeveer 12 km. De atmosfeer van Mars is slechts één procent van die van de aarde, dus wanneer onze helikopter op het oppervlak van Mars staat, bevindt deze zich al op het aardse equivalent van 30 km omhoog, 'zei Mimi Aung, projectmanager helicopter bij JPL. 'Om het te laten vliegen met die lage atmosferische dichtheid, moesten we alles kritisch bekijken, het zo licht mogelijk maken en tegelijkertijd zo sterk en krachtig mogelijk zijn'. Zodra de rover op het marsoppervlak is, moet een geschikte locatie zal worden gevonden om de helikopter neer te zetten. De rover wordt dan weggereden van de helikopter naar een veilige afstand vanwaar hij de opdrachten zal krijgen. Nadat de batterijen zijn opgeladen en een groot aantal tests zijn uitgevoerd, zullen controllers op aarde de Mars-helikopter opdracht geven om zijn eerste autonome vlucht te wagen. 'We hebben geen piloot en de aarde zal enkele minuten van de aarde verwijderd zijn, dus deze missie kan niet in realtime bestuurd worden', zei Aung. 'In plaats daarvan hebben wij een autonoom ontwikkelt in de helicopter die opdrachten van de grond kan ontvangen, deze interpreteren en die vervolgens de missie zelfstandig zal uitvoeren'. De volledige 30-daagse test-campagne omvat maximaal vijf vluchten met elke een stap verder, gezien de vluchtafstanden tot een paar honderd meter en langere duur van 90 seconden. Tijdens zijn eerste vlucht zal de helikopter een korte verticale klim maken naar 3 meter, waar het ongeveer 30 seconden zal zweven.

Groet,

C.G. de Beaufort

* o.a. zie post 95


C.G. de Beaufort

Astronomen ontdekken het snelst groeiende zwarte gat



Het tweede Gaia(*1) resultaat. Astronomen bij ANU hebben het snelst groeiende zwarte gat gevonden dat bekend is in het heelal. Het superzware zwarte gat dat naar schatting de massa heeft van 20 miljard keer v/d zon in ons stelsel. De astronomen hebben ong. 12 miljard jaar terug gekeken en het zwarte gat groeit met ongeveer één procent per miljoen jaar. Dit betekent dat het monster dat elke twee dagen een massa opslokt die equivalent is aan onze zon. "Dit zwarte gat groeit zo snel dat het duizenden keren helderder schijnt dan een hele melkweg, dankzij alle gassen die het dagelijks naar binnen zuigt dat veel wrijving en hitte veroorzaakt," zei Wolf. "Als we dit monster in het centrum van ons Melkwegstelsel zouden hebben, zou het tien keer helderder dan een volle maan verschijnen. Het zou verschijnen als een ongelooflijk heldere ster met puntige punt die bijna alle sterren aan de hemel zou wegspoelen." Wolf zei dat de energie die werd uitgestoten door dit onlangs ontdekte superzware zwarte gat, ook bekend als een quasar - i.e. ultraviolet licht -  maar ook röntgenstraling zou uitstralen. "Nogmaals, als dit monster in het centrum(*2) van de Melkweg zou zijn, zou het het leven op Aarde waarschijnlijk onmogelijk maken met de enorme hoeveelheden röntgenstraling die daaruit voortkomen" 

Groet.

C.G. de Beaufort

*1 zie post 214
*2 o.a. zie post 54, 90, 151, 184, 201

C.G. de Beaufort

NASA foto onthult massale groep zwarte gaten in het midden van onze Melkweg

Een verdwaalde planetoïde die zo nu en dan langs de Aarde zweeft, lijkt ons kleine hoekje van de Melkweg eigenlijk behoorlijk vredig. Maar in werkelijkheid wordt onze galactische buurt bijeen gehouden door een leger van de meest destructieve en mysterieuze wezens in het universum nl. de zwarte gaten. Nu heeft NASA voor het eerst deze angstaanjagende groep in een levende kleur gepresenteerd. In een Nature-artikel schatte ze dat het centrum van de Melkweg de thuisbasis is van tienduizenden zwarte gaten. Chuck Hailey, de co-directeur van het Columbia Astrophysics Laboratory, legt uit dat deze menigte zwarte gaten slechts drie lichtjaren verwijderd is van het supermassieve zwarte gat dat zich ook in het centrum van onze melkweg bevindt nl. de Sagittarius A*(*). Dankzij NASA hoeven we ons niet langer voor te stellen hoe de gapende kaken in de kern van de Melkweg eruit zien. Afgelopen donderdag publiceerde het ruimteagentschap een afbeelding van het cluster met zwart gat dat het de gegevens die door de Chandra X-ray observatory zijn verzameld. Alle zwarte gaten zijn volledig onzichtbaar voor ons omdat ze geen licht uitstralen of reflecteren. Gelukkig wordt het hierboven getoonde gebied ook bewoond door tonnen sterren, gas, stof voor de zwarte gaten om zich te voeden. Terwijl het puin van nabijgelegen sterren in het zwart gat gezogen werd, vormen ze een aanhechtingschijf, die een roterende schijf is van oververhitte deeltjes.



Zwarte gaten, voorgesteld door de helderwitte vlekken

Het puin in deze schijven warmt op tot miljoenen graden en stoot krachtige röntgenstralen uit voordat ze verdwijnen in het zwarte gat. Telescopen zoals Chandra kunnen juist die verre röntgenstralen oppikken die worden gerepresenteerd door de helderwitte vlekken in het beeld. Hoewel dit beeld, met zijn vele witte vlekken, misschien meer surrealistisch dan informatief lijken, kunnen astronomen de relatieve grootte van sommige van de zwarte gaten vertellen door hun aanhechtingsschijven te vergelijken. Dit biedt ook inzicht in hoe deze monolithisch destructieve krachten die de kern van onze melkweg transformeren. Het is een ontnuchterende gedachte: als je je ooit gestresst of verdrietig voelt door kleine aardse dingen, bedenk dan ook dat ons bestaan ​​in de balans wordt gehouden door 10.000 tot 20.000 zwarte gaten of... juist niet.

Groet,

C.G. de Beaufort

* zie post 54, 90, 151, 184, 201


C.G. de Beaufort

#218
Universe en de 5 feiten over de Andromeda galaxy en de botsing

Ons universe bevat ca. 120 miljard galaxyies(*1) op het ogenblik. En dat kan later méér worden. Astronomen denken dat dit maar 10% is...

http://youtu.be/N_Yn8yq9EQY

Universe : hoeveel galaxyies

De dichtbijzijnde galaxy, is de Andromeda(*2), heeft zo'n 1 triljard sterren (Melkweg 200-400 miljard) de omvang is 220000 lichtjaren (Melkweg 200000(*3)) en voorts een aantal planeten die je met het aantal sterren kan vermenigvuldigen. Over 3,7 miljard jaar zal de galaxy op de Melkweg botsen (ong. 110 km p/s) en een nieuwe galaxy vormen. Hieronder zie de belangrijkste feiten over de Andromeda :

http://youtu.be/8eoap9harRk

Andromeda galaxy

Over ong. 4 miljard jaren, zal er een botsing ontstaan tussen de Andromeda en de Melkweg :

http://youtu.be/_P1xKh_kZFU

Botsing, het einde van de Melkweg

Groet,

C.G. de Beaufort

*1 https://www.space.com/25303-how-many-galaxies-are-in-the-universe.html
*2 https://en.wikipedia.org/wiki/Andromeda_Galaxy
*3 http://www.astronomy.com/news/2018/06/supersize-me



C.G. de Beaufort

Mars, helderder dan ooit



Op dit moment is Mars dichterbij en helderder dan het is sinds 2003. Het is zo helder dat het een reflectie op de oceaan werpt als het opkomt op Rhode Island...

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

#220
Hayabusa2 sonde legt eerste close-upbeeld vast van Ryugu-asteroïde



Ryugu, een 1 km lange asteroïde, die rondcirkelt tussen de Aarde en Mars

Eerder vandaag kwam het Japanse ruimteschip Hayabusa2 verleidelijk dicht bij Ryugu en bood een ongekend beeld van het met keien bezaaide oppervlak van de asteroïde.



Ryugu's oppervlak gezien vanaf een afstand van ongeveer 1 km

Twee weken geleden kwam Hayabusa2 binnen zes kilometer van Ryugu, maar de afdaling van vandaag - de derde gedurende de missie - zal de sonde op minder dan 851 meter van de asteroïde komen. Missie-planners bereiden zich voor op een procedure waar bij de sonde monsters zal verzamelen van steen en stof van Ryugu's-oppervlak. De afdaling van vandaag is gedaan om de zwakke zwaartekrachtsuitrekking te meten die wordt uitgeoefend door de kilometerbrede asteroïde. 



Ryugu's oppervlak vanaf een hoogte van ongeveer 1000 meter

Dit zou binnen een paar maanden moeten gebeuren, waarbij de sonde eind 2020 terugkomt naar de aarde met zijn monsters. Maar zoals deze nieuwe foto's laten zien, is het oppervlak van Ryugu complex en verraderlijk. Het kiezen van een ideale landingsplaats zal niet eenvoudig zijn...

Groet,

C.G. de Beaufort

* https://en.wikipedia.org/wiki/162173_Ryugu


C.G. de Beaufort

Op weg naar de zon

http://youtu.be/AlyuSwRSVHU

NASA's Parker Solar Probe-missie is gelanceerd. De missie zal als eerste rechtstreeks door de corona van de zon vliegen, het gevaarlijke gebied van intense hitte en zonnestraling in de atmosfeer van de zon dat zichtbaar is tijdens een eclips. Het verzamelt gegevens die kunnen helpen bij het beantwoorden van vragen over zonnefysica die wetenschappers al tientallen jaren in verwarring brengen. Het verzamelen van informatie over fundamentele processen in de buurt van de zon kan helpen ons inzicht te verbeteren in de manier waarop de ster van ons zonnestelsel de ruimtevaart verandert, waar ruimteweer astronauten kan beïnvloeden, satellietbanen kan verstoren of ruimtecomparadorautica kan beschadigen. Het is de zwaarste raket - de Delta IV Heavy(*) - voor het eerste keer succesvol gelanceerd in 2007. Het is de 10e, de eerste keer was mislukt.

http://youtu.be/AzDa9bJykBY

Groet,

C.G. de Beaufort

* https://en.wikipedia.org/wiki/Delta_IV_Heavy



C.G. de Beaufort

Beelden van Ryugu





Ryugu

De foto's laten opheldering zien in het ruige, met rotsen bezaaide landschap van deze asteroïde.

Groet,

C.G. de Beaufort

https://www.bbc.com/news/science-environment-45667350
https://www.space.com/41973-hayabusa2-best-photo-asteroid-ryugu.html



C.G. de Beaufort

#223
Is Oumuamua een buitenaardse sonde?



Volgens Harvard - niet de onbelangrijkste universiteit - is 'Oumuamua'  een buitenaardse ruimte-sonde. Er zijn ook universiteiten & media die het er niet mee eens zijn. 

http://youtu.be/WApxsw1gELo

Groet,

C.G. de Beaufort

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/ʻOumuamua



C.G. de Beaufort

Nasa kondigt aan : naar de maan

Nasa kondigt aan, we gaan terug naar de maan, om daar te blijven...

http://youtu.be/WeA7edXsU40

Groet,

C.G. de Beaufort