Ruimtevaart topic

Gestart door C.G. de Beaufort, 31 juli 2015 - 16:04:07

« vorige - volgende »

C.G. de Beaufort



De nieuwe Orion is d.d 3 februari j.l. aangekomen op het Kennedy Space Center. Er kunnen 2-6 mensen in en is dan een stuk groter CM Columbia die naar de maan ging. De Orion ruimtevaartuig zal astronauten verder voeren in de ruimte dan ooit tevoren met behulp van een module op basis van Europa's Automated Transfer Vehicles (ATV). De onderscheidende vier-vleugel zonnepaneel ATV's is herkenbaar in dit concept. De ATV-afgeleide dienst module, zitten direct onder Orion crew capsule, zal voortstuwing, macht, thermische controle, evenals de levering van water en gas leveren aan de astronauten in de bewoonbare module. Deze zijn nog niet zichtbaar in de Orion.

Groet,

C.G. de Beaufort

Jozef

Ik denk dat het fijner leest als je gewoon de Engelse tekst kopieert ipv dit Google Translate-taaltje. ;)

Wel interessant allemaal! Ik wist niet dat Orion al zo ver gevorderd was.

C.G. de Beaufort

Het grootste ooit ruimtetelescoop is nu een belangrijke stap dichter bij de voltooiing. Op woensdag (3 februari), technici installeerde de 18e en laatste primaire spiegel segment op NASA's James Webb Space Telescope (JWST, zie pagina 1 van dit topic). Het is een  observatorium ($8,8 miljard) dat is gepland voor lancering in 2018 om een aantal van de grootste vragen in de astronomie te onderzoeken. 'Wetenschappers en ingenieurs hebben onvermoeibaar gewerkt om deze ongelooflijke, bijna perfect spiegels die het licht zal zich richten van eerder verborgen gebieden van planetaire atmosferen, stervormingsgebieden en het prille begin van het heelal te installeren,' dit zei John Grunsfeld.



Een zeldzame weergave toont alle 18 spiegels aan de James Webb Space Telescope structuur geïnstalleerd in NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland. Credit: NASA / Chris Gunn

'Met de spiegels eindelijk compleet, we zijn een stap dichter bij de gedurfde opmerkingen dat de mysteries van het universum zal ontrafelen,' volgens Grunsfeld. JWST wordt aangekondigd als de opvolger van NASA's iconische Hubble Space Telescope. De nieuwe observatorium heeft een veel grotere licht-collecting oppervlak dan Hubble; met de 18 segmenten geïnstalleerd, primaire spiegel JWST is 6,5 meter breed, in vergelijking met 2,4 meter voor de Hubble...

Er komt dus wat aan in 2018!

Groet,

C.G. de Beaufort


gloudiesaurus

GPPits.net: als Formule 1 een passie is

C.G. de Beaufort

#34
http://youtu.be/Rg6XbykJDbs

Een nieuwe telescoop heeft ontdekt dat zo'n honderden galactica's, die voorheen verduisterd waren in het grootste deel van de onze galactica de Melkweg. Wetenschappers gebruikten een Australische radiotelescoop - die bekend om te helpen bij de maanlandingen door te turen door het gas en stof - en ondekte 883 galactica's verborgen in de  Melkweg, waarvan een derde die nog nooit eerder werd waargenomen. Je kunt dit zien in de video hoe de verborgen galactica's werd gevonden. Deze nieuwe kijk op de regio zou kunnen helpen iets genaamd de Grote Attractor, dat is een mysterieuze plek in het heelal wiens sterke zwaartekracht trekt aan de Melkweg en duizenden andere galactica's een kracht gelijk aan miljoen miljard zonnen. Wetenschappers zijn sinds de jaren 1970 bekend over dit fenomeen.

Groet,

C.G. de Beaufort

C.G. de Beaufort

#35
Nieuwe ASTRO-H sateliet zoekt naar zwarte gaten en clusters van galactica's



Deze afbeelding toont de locaties en energie reeksen van ASTRO-H wetenschappelijke instrumenten en de bijbehorende telescopen. Een keV bedraagt ​​1000 elektronvolt, die honderden keer de energie van zichtbaar licht.

Start op vrijdag - d.d 12-2-2016 - zal de ASTRO-H satelliet een breed scala van hoog-energetische verschijnselen in de kosmos, variërend van de oververhitte materiaal op de rand staat om in een zwart gat te vallen tot aan de evolutie van grote clusters van galactica's. Zwart gat liefhebbers, melkwegcluster liefhebbers en X-ray astronomen zullen er enthousiast over zijn. De lancering van hun zesde satelliet is gewijd aan X-ray astronomie door de Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) en zal worden gevolgd door het Tanegashima Space Center in Kagoshima. Het observatorium heeft twee telescoopspiegels gebouwd bij NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt. De lancering is gepland op 03:00 EST.

ASTRO-H is naar verwachting door een breed scala van hoog-energetische fenomenen in de kosmos, variërend van de oververhitte materiaal op de rand van het vallen in een zwart gat tot aan de evolutie van grote clusters van galactica's. Het is uitgerust met vier geavanceerde instrumenten die een breed scala van energie, van lage-energie X-stralen ongeveer 300 elektronvolt (eV) tot zachte gammastralen tot 600.000 eV. Ter vergelijking, de energie van zichtbaar licht omvat ongeveer 2 tot 3 eV.

Groet,

C.G. de Beaufort

C.G. de Beaufort

http://youtu.be/RzZgFKoIfQI

Ik denk dat we weinig aan de Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) op het ogenblik hebben. Gedurende de operatie, tussen 2002 and 2010 werd er geen zwaartekracht ontdekt. En nu, in 2016, is er eindelijk één... Maar goed, misschien de zwaartekrachtjagers er wat aan, nu kunnen ze verder gaan met hun hyothesen. Maar, niet meer dan Einstein die er 100 jaar geleden over sprak. Misschien moeten ze dus nieuwe LIGO bouwen met 1000 km in omtrek en een nog hogere laser...

Groet,

C.G. de  Beaufort

C.G. de Beaufort

#37
NASA simuleert aardappelen op Mars in Peru

19 februari 2016



Hebben de aardappelen het juiste materiaal in Peru? Dat is de vraag die wetenschappers in Lima  die in een een selectie van tests om te bepalen of de knollen geschikt om te groeien op Mars de volgende maand. NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, zal dit samen met de International Potato Lima Center (CIP) dit baanbrekende experiment uitvoeren. Zij zullen honderd geselecteerde rassen al onderworpen aan een grondige evaluatie in extreme, Mars-achtige omstandigheden cultiveren, die uiteindelijk de weg zou kunnen vrijmaken voor het bouwen van een koepel op Mars voor de landbouw van de groente. De selectie werd gemaakt uit een totaal van 4.500 rassen geregistreerd bij CIP, een non-profit onderzoeksinstituut. Van de geselecteerde kandidaten, 40 zijn afkomstig uit het Andesgebergte, geconditioneerd om te groeien in verschillende ecologische zones, bestand tegen plotselinge klimaatveranderingen en te reproduceren in rotsachtige, dorre terrein.De overige 60 zijn genetisch gemodificeerde rassen kunnen overleven met weinig water en zout. Ze zijn ook immuun voor virussen. Degenen die de tests moet voldoen aan een laatste criterium - ze moeten niet alleen in staat om goed te groeien op Mars, maar ook reproduceeraar in grote hoeveelheden. 'We zijn er bijna 100 procent zeker dat veel van de geselecteerde aardappelen zal voorbij de tests,' zei Julio Valdivia Silva, een Peruaanse NASA astrobiologist die deelneemt aan het ambitieuze project. De bodem in La Joya Pampas - een sector van de Atacama-woestijn in het zuiden van Peru, dat wordt beschouwd als een van de droogste plekken op aarde - is zeer vergelijkbaar met Mars. De wetenschappers zijn van plan om 200 pond (100 kilo) van te transporteren naar een laboratorium CIP in Lima, dat het complex atmosfeer van Mars zullen simuleren - die meestal koolstofdioxide bevat - en blootgesteld aan extreme ultraviolette straling. Wanneer voor dit experiment volgende maand de rassen zich niet aangepassen aan de woestijn bodem, dan zullen de onderzoekers voedingsstoffen en straling invoeren.'Als dat ook niet werkt dan hebben een nieuwe methode van het CIP, genaamd aeroponie. 'De techniek gebruikt voor het kweken planten zonder bodem, zou wortels in een bol of kubus die wordt bespoten met nutriënten en bevat een systeem voor het verwijderen van toxinen bloot' aldus Valdivia. In de komende jaren, NASA is van plan om een ​​Mars onderzoekscentrum in de Peruaanse woestijn te bouwen.Het zou een perfecte replica van de Martiaanse landschap en de sfeer voor toekomstig onderzoek in de ruimte landbouw die bemande missies naar Mars en andere planeten in het zonnestelsel kunnen creëren.

Groet,

C.G. de Beaufort


Jozef

Hehe, die hebben vast The Martian gelezen/gekeken. :P

C.G. de Beaufort

Virgin Galactic's New Spaceplane, de Unity

https://twitter.com/virgingalactic/status/700791888761126912

Unity is niet veel anders dan haar voorganger. Maar een van de belangrijkste verbeteringen is te voorkomen dat het spaceplane weer een ramp te ondervindt zoals het ongeluk van piloot Michael Alsbury in november 2014. De National Transportation Safety Board concludeerde dat Alsbury een re-entry systeem te vroeg lanceerde en dat Virgin Galactic totaal geen plan had voor zulke menselijke fouten. De nieuwe spaceplane heeft dit nu gewaarborgt dat dit niet opnieuw gebeurt en het bedrijf benadrukt dat het opnieuw getest gaat worden. Daarna kunnen de mensen de lucht in, tenminse wanneer je voldoende pecunia's hebt.

Groet,

C.G. de Beaufort

C.G. de Beaufort

http://youtu.be/_QYRVCqwuYI

Héhé, bij deze de bemanningsleden van Apolo 10 die 'kosmosmuziek' horen op de zwarte zijde van de maan waar... geen radiocontact mogelijk is. F.e de Cassini-Huygens-ruimtesonde pikte jaren later een soortgelijk bizar geluid op bij de planeet Saturnus. Voor die tonen is echter een wetenschappelijke verklaring. Ze worden veroorzaakt door geladen deeltjes die zich door de magnetische omgeving van de gasreus verplaatsen. Die uitleg gaat echter niet op voor het mysterie van de 'maanmuziek'. In de nabije omgeving van de natuurlijke satelliet is immers geen atmosfeer of magnetisch veld te bespeuren. Het is aan jullie uit te vinden waar het vandaan komt... Ik weet het niet.

ps. 'NASA's Unexplained Files' is vanaf 23 februari te zien op Science Channel

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

Het volgende doel van de New Horizons is voorlopig vastgelegd

Ruimtesonde New Horizons had de wereld gevangen toen zij inzoemde op Pluto in juli 2015. In januari 2019, zal het een nieuw object bereikt worden in de buitenste randen van het zonnestelsel. 



Bekend als 2014 MU69, zal het inzicht geven in het vroege leven van de zon en de planeten. In tegenstelling zal deze als eerste  worden onderzocht door een ruimtevaartuig. Zowel Pluto en 2014 MU69 liggen binnen de Kuipergordel, een verzameling van de ijzige rotsen, die de buitenste regionen van het zonnestelsel omringt. Deze objecten worden verondersteld dat zij ongerepte monsters uit het vroege zonnestelsel, geworpen op de grenszone met gravitationele interactie met de grotere objecten, die tot planeten zouden uitgroeien. Het onderzoeken zou inzicht in wat er gebeurde in het zonnestelsel en die mogelijk de eerste stadia van het leven zou onthullen.

Al in 2003 heeft de National Academy of Sciences ten zeerste aanbevolen dat het bezoek aan Pluto tevens het voorbij vliegen van de kleine Kuiper Belt objecten (KBO) zouden omvatten. Het observeren van meerdere doelen zou meer inzicht in de eerder onontgonnen segment van het zonnestelsel te bieden. New Horizons die in 2006 gelanceerd met extra brandstof voor zo'n flyby en communicatiesystemen zijn bereid om te werken op afstanden voorbij de baan van Pluto. In 2011 gebruikte de missie wetenschappers telescopen op de grond om te beginnen met het zoeken naar een tweede doel, maar geen van de nieuwe ontdekkingen lag binnen het bereik van New Horizons. In 2014, toen de Hubble Space Telescope lid geworden van het zoeken, vijf objecten lokaliseerde. Een van hen was 2014 MU69, die werd bestempeld 1110113Y na 26 juni 2014, ontdekking en PT1 ( 'potentieel doelwit 1') na zijn verheffing tot één van twee mogelijke bestemmingen. In augustus 2015, de missie team gekozen 2014 MU69 als zijn volgende potentieel doelwit.



'2014 MU69 is een goede keuze, want het is precies het soort van oude KBO die om de zon cirkelt', verklaarde New Horizons hoofdonderzoeker Alan Stern, van het Southwest Research Institute (SwRI). 'Bovendien is deze KBO kost minder brandstof te bereiken [dan andere kandidaat-doelwitten], waardoor er meer brandstof voor het voorbij vliegen, voor de ondersteunende wetenschap en een grotere brandstof reserves te beschermen tegen de onvoorziene details. 'Zelfs voor Hubble, zijn de details van MU69 moeilijk. De kleine object wordt geschat op iets minder dan 30 mijl (ongeveer 45 kilometer) over, minder dan 1 procent van de grootte van Pluto. Als het object helderder, dan is het waarschijnlijk kleiner, terwijl een donkerder object groter zou zijn. Vergelijkbare objecten zou hebben geholpen om de dwergplaneet te bouwen in het verleden. 'Er is zo veel dat we kunnen leren van close-up waarnemingen die we nooit zullen leren van de aarde, zoals de Pluto spectaculair is aangetoond door de New Horizons,' verklaarde teamlid John Spencer van SwRI. 'De gedetailleerde foto's en andere gegevens die bij een KBO flyby zal een revolutie ons begrip van de Kuiper Belt en KBO's waarborgen'

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort



Zie hier, de grootste galactica die onlangs gevonden is. Hij heeft een zwarte gat van ca. 100 miljard van de zon in ons zonnestelsel.

Groet,

C.G. de Beaufort



C.G. de Beaufort

Lockheed Martin ruimteschip Orion dreunen veroorzaakt met 1500 Speakers om hem veilig te maken

Weer wat geleerd. Wanneer de Orion capsule de ​​astronauten draagt in de ruimte ergens in de jaren 2020, zal het vliegen in de meest krachtige raket NASA ooit heeft gemaakt. Vanaf de start zal de Orion gaat om een ​​beetje door elkaar geschud worden. Een deel van deze trillingen zal komen van het bmachtige gebrul van de raket. Net als een luid concert uw botten kunnen rammelen, zal het ruimtevaartuig dan ook niet goed gebouwd zijn. Dat is de reden waarom Lockheed Martin, die de bouw van de Orion capsule, de dreunen opvangt met een test module van meer dan 1.500 sprekers. De eerste test vond plaats op 2 maart in Colorado. Akoestische testen is vrij standaard voor ruimtevaartuigen, maar deze test is anders dan de voorgaande. Gewoonlijk dit soort proeven moeten worden uitgevoerd in een speciale kamer akoestiek. Het enige probleem met dat soort test is, dat het ruimtevaartuig moet worden gedemonteerd, verscheept naar het testcentrum, weer in elkaar gezet.  Dat alles kan duur en tijdrovend zijn. In de test van vorige week, zet Lockheed 1510 luidsprekers in een ring rond een Orion-module en schalde 143 decibel in. Dat is vergelijkbaar met staande ongeveer 50 meters afstand van een straalmotor.



Maar nieuwe systeem Lockheed is niet gewoon een stel speakers die gestapeld zijn bovenop elkaar. Het systeem maakt ook gebruik van een computer algoritme om de geluidsgolven direct in precies dezelfde niveau te krijgen van het ruimtevaartuig tijdens de lancering. Zeventig tot 100 microfoons aan op en rond de Orion capsule geven feedback, zodat de monteurs weten of de geluidsgolven goed zijn. Ze zullen waarschijnlijk worden gebruikt voor de rest van akoestische testen de Orion missie, alsmede voor andere Lockheed ruimtevaartprojecten.

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

http://youtu.be/bdHkgtLgcSY

De Mars verkenning satelliet bestaat nu 10 jaar! Hierboven zijn wat beelden van hem. Hij heeft meer dan 33000 gigabites aan data teruggestuurd naar de aarde.

Groet,

C.G. de Beaufort