Ruimtevaart topic

Gestart door C.G. de Beaufort, 31 juli 2015 - 16:04:07

« vorige - volgende »

C.G. de Beaufort

#60


De Bigelow Expandable Activity Module, die bekend staat als BEAM, is met succes geïnstalleerd op het International Space Station. BEAM, met een grootte van een kleine slaapkamer, zal getest worden voor astronauten en onderzoekers.

Groet,

C.G. de Beaufort

[video was  weggehaald door de gebruiker, vandaar  nu een nieuwe, er zijn er nu zat]


C.G. de Beaufort



Hier zie je een video met soundtrack die de NASA van de Aarde heeft gemaakt vanuit het ISS deze week. Een fantastische show met noorder -en zuiderlicht, onweeruitbarstingen, zonsondergang -en opkomst. Tja, het is kleine Aarde waarop we leven in de Melkweg...

Groet,

C.G. de Beaufort

Franky R.

Prachtige beelden inderdaad...

C.G. de Beaufort

#63
Einstein relativiteit theorie wordt getest



Vertrekkend van de ruimtehaven in Frans-Guyana is op  25 april om 18:02:13, een Soyuz opgestegen. Met deze wordt o.a. de wetenschappelijke principes van Albert Einstein getest. Twee stukken metaal, een titanum en een platina-rhodium legering worden losgelaten in een perfecte vrije val van boord van de satelliet. In deze val zal volgens Einstein de beide voorwerpen op precies dezelfde snelheid bewegen. Nou, ik ben benieuwd.

Trouwens, hieronder zie de Aarde wat genomen is met de LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) in een hoge resolutie van de NASA :

https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/earth_and_limb_m1199291564l_color_2stretch_mask_0.jpg

Groet,

C.G. de Beaufort

[vorige poster weggehaald, te groot, je kan hem nu zien bij NASA]

C.G. de Beaufort

#64
SpaceX heeft tot doel 'Red Dragon' capsule te sturen naar Mars in 2018



Elon Musk, de miljardiar en oprichter van de SpaceX, heeft woensdag via Twitter aangekondigd dat hij van plan is op Mars een Red Dragon capsule te laten landen in 2018. Het zou een grote stap in van zijn uiteindelijke doel van de kolonisatie van de rode planeet. Het ruimtevaartuig wordt genoemd als "Red Dragon" aldus Musk. Géén astronauten zullen de Red Dragon begeleiden op deze eerste testvlucht, het interne volume van Dragon heeft de grootte van een SUV, zie hierboven. "Bovendien zou niet geschikt zijn voor langere tochten", volgens  Musk. SpaceX al gebruikt Dragons voor het vliegen naar de ISS (International Space Station) en wordt verwacht  dat zij astonauten gaat vervoeren aan het eind van volgend jaar. Musk zei dat de upgrade Dragon is ontworpen om overal te landen in het zonnestelsel. De voortstuwende landingssysteem werd onlangs getest bij de SpaceX fabriek in McGregor, Texas. Red Dragon zou worden gelanceerd aan boord van een machtiger versie van de huidige SpaceX Falcon raket die zijn debuut op Florida's Kennedy Space Center kan maken aan het einde van dit jaar. Extra details over zijn totale Mars plan zal komen, beloofde Musk. Na de succesvolle landing een Falcon booster op zee eerder deze maand, zei hij dat op een lucht -en ruimtevaart bijeenkomst gehouden in September Mexico, een plan zou onthullen over de oprichting van een stad op Mars.

Fantastisch nieuws! NASA wil pas in 2030 astronauten naar Mars gaan verzenden. Ik ben benieuwd of hij inderdaad in 2018 een Red Dragon gaat sturen...

Hieronder de laatste missie van de Dragon op ISS :



Groet,

C.G. de Beaufort



C.G. de Beaufort

Hier ziet men hoe de astronauten in de ISS leven. De slaapplaatsen, het tanden borstelen, wanneer iemand wat moet lekken of een boodschap heeft, voedsel(waaronder pindakaas wat de ondergetekende ook erg lekker vindt), laboratoria's, trainingsfaciliteiten, service module, enz.



Trouwens, de Russische satelliet met al die knoppen zag er nogal achterlijk uit, ze moeten eens kijken naar Boeing. Daar bouwen ze nu een ´Enterprise'-console  :



Groet,

C.G. de Beaufort

Franky R.

Ik weet het niet...De MIR werd ook al beschimpt omdat het er 'achterhaald' uit zag...uiteindelijk heeft dat "onding" veel langer dan de geplande vijf jaar gefunctioneerd. De Amerikanen leren nu pas hoe ze een module kunnen maken dat net zo duurzaam zal zijn... ;)

Jozef

#67
Het zijn wel andere tijden. Ik heb in 2012 een bezoek mogen brengen aan een aantal ruimtevaartinstellingen in Moskou. De mensen die daar werken zijn stuk voor stuk bijzonder competent, maar de faciliteiten... echt een hoop vergane glorie bij elkaar. Het Russische ruimtevaartprogramma was een deel van de wapenwedloop (en propagandamachine) van de Koude Oorlog. In de jaren '90 is dit compleet ingestort, tot op een punt waar er nog maar 10% van het aantal mensen werkte dat er tijdens het hoogtepunt aan de slag was.

In de laatste 10-15 jaar is er een gestage wederopbouw. De Russen zijn nog steeds een grootmacht op het gebied van ruimtevaart. Maar het is wel allemaal een stuk minder dan dertig jaar geleden.

Edit: blijkbaar ging CG's opmerking over de Sojoez-capsule. Nou, die achterlijk noemen is wel een beetje neerbuigend natuurlijk. Ja, het is een oud stuk technologie. Maar beter een stuk oude werkende technologie om naar het ISS te gaan, dan helemaal géén (VS, EU, Japan...). ::)

C.G. de Beaufort

Citaat van: Franky R. op 05 mei 2016 - 20:10:54
Ik weet het niet...De MIR werd ook al beschimpt omdat het er 'achterhaald' uit zag...uiteindelijk heeft dat "onding" veel langer dan de geplande vijf jaar gefunctioneerd. De Amerikanen leren nu pas hoe ze een module kunnen maken dat net zo duurzaam zal zijn... ;)

Daar zeg ik helemaal niets over, ik zeg alleen dat ze nogal achterlijk zijn. Meestal zijn de gewone knoppen belangrijker, gezien de levensduur... Maar kennelijk heeft Boeing dit kennelijk opgelost.

Groet,

C.G. De Beaufort


Jozef

Een touchscreen biedt natuurlijk oneindig veel meer mogelijkheden en flexibiliteit dan hardware-knoppen. Een smartphone kun je je ook niet inbeelden zonder touchscreen. Voor een ruimtetuig heb je precies dezelfde voordelen.

Touchscreens zijn niet nieuw of zo, ze bestaan al zeker sinds de jaren '90, maar ze zijn wel een stuk betrouwbaarder geworden waardoor ze nu ook meer en meer gebruikt worden in de ruimtevaart en de luchtvaart. Vliegtuigcockpits met touchscreen zie je ook meer en meer verschijnen.

C.G. de Beaufort

SpaceX's Falcon landt op zee voor de 2e keer..

Vanavond - d.d. 6 mei - heeft de SpaceX opnieuw een raketmotor laten landen. De landing was bijzonder uitdagend. Nadat de raket een Japanse satelliet had geleverd in de hoge regionen van de ruimte moest hij opnieuw terugkeren. Door de de snelheid en hoogte werd de raket heter dan normaal. SpaceX verwachtte geen succesvolle landing vanavond, maar vanavond wijst uit dat het geen toevalstreffer was.



[ps. de 1e negen minuten kan je overslaan,dan wordt er alleen SpaceX getoond]

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

Mercurius, trekt voor bij de zon + topografische kaart.

Eindelijk, niet de verste dwergplaneet Pluto - afgezien van de 9e planeet - maar de Mercurius, de dichtsbijzijnde planeet die bij de zon staat. Overdag, met de zon erop is het ong. 450 Celsius, s'nachts wanneer de zon niet schijnt, is'ie -167 Celsius. De planeet heeft ongeveer dezelfde afmetingen van de maan. Op het ogenblik bedekt nu Mercurius een klein gedeelte van de zon vanaf de Aarde, de nieuwe vindt plaats in 2019. Zie hieronder : 

https://twitter.com/NASASunEarth/status/729727411089104897

Voorts heeft de satelliet, de Messenger missie - dit betekent MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging - voor het eerst een globale topografische kaart vrijgegeven. De kaart toont de verscheidenheid van de verhogingen over het oppervlak van Mercurius en kan helpen wetenschappers beter inzicht in de geologische geschiedenis van deze planeet.



Groet,

C.G. de Beaufort


Jozef

Aan de zuidelijke hemel, links van de maan, staat op dit moment Jupiter als een enorm heldere stip te schitteren. Met een gewone verrekijker kun je er zelfs 2 manen naast zien. Kijk effe naar buiten zou ik zeggen!

C.G. de Beaufort

Diepste 3-D sterrenstelsel kaart 'suggereert' Einstein's theorie juist is + een nieuwe dwergplaneet



Door naar de experimentele resultaten te kijken, is de uitdijing van het heelal in de theorie van de Einstein algemene relativiteitstheorie opnieuw vastgesteld. Comoving afstand is een van de afstand schalen gebruikt in de kosmologie. Het is afgeleid van de tijd die het licht van het object om de waarnemer te bereiken, met inbegrip van de wijziging veroorzaakt door de expansie van het heelal dusver(..) Niemand is in staat om sterrenstelsels meer dan 10 miljard lichtjaar afstand te analyseren, maar het team is geslaagd om deze barrière dankzij de FMO's op de Subaru Telescope tot op de sterrenstelsels van 12,4-14,7 miljard jaar te analyseren. De Prime Focus Spectrograph, momenteel in aanbouw is, zal naar verwachting in staat zijn om sterrenstelsels nog verder weg te bestuderen.

Hier tegenover staat de Erik Verlinde bij de Univeristeit van Amsterdam. Hij is de snaartheoreticus die de Spinozaprijs heeft ontvangen. Verlinde's theorie beschrijft het heelal als een soort hologram, waarbij alle informatie over massa's op de denkbeeldige rand van het universum is geschreven. Op korte afstanden geeft de theorie keurig de wetten van Newton, voor grotere afstanden treden afwijkingen op doordat het heelal nog steeds uitdijt. Volgens hem is de zwaartekracht de een ordeprobleem, het is een nevenproduct. Het heeft te doen met een wanorde, een entropie zoals bekend in de thermodynamica. Neem nu het zwarte gat, waar alle dingen erin verdwijnen. Zo'n zwarte gat straalt nog wat uit, het heeft een temperatuur. Zijn promotor - t'Hooft - dacht dat dit heeft te doen met een een hologram, In dit hologram is alle informatie opgeslagen die erin verdwenen zijn. De materie is weg, de rest is de informatie op de horizon. De materie is opgegaan in de ruimtetijd. Dit heeft volgens hem ook te maken met de donkere materie. Volgens de wetten van Einstein en Newton zouden de uiteinden van spiraalstelsels bij de draaiing achterop moeten geraken. Maar de extra - cq. de onzichtbare donkere materie - zouden dit allemaal in het gelid houden. En helaas, dit gebeurt niet. Hoe verder een zonnestelsel staat, hoe sneller het zicht verwijdert tot dat hij sneller dan het licht gaat. De horizon heeft hetzelfde als een zwart gat. Nu heeft hij 2 versnellingen geïntroduceerd die met de quantum-mechanica te maken hebben. Deze versnelling zijn nodig om de uiteinden van het sterrenstelsel mee te laten draaien met de kern die gekoppeld is aan de versnelling waarop het heelal uitdijt. Hierbij rekent hij de kracht uit waarmee de kosmologen de 'donkere' materie mee introduceren. Dus, de donkere materie is een fictie...

Verder, een nieuwe dwergplaneet bij Pluto is ontdekt. Kepler - de i.e. 2007 OR10 - is de grootste naamloze lichaam in ons zonnestelsel en heeft de derde grootte van ongeveer een half dozijn dwergplaneten. De nabij gelegen dwergplaneet Haumea heeft een langwerpige vorm is dan de lengteas dan 2007 OR10, maar is in de totale omvang kleiner. Trouwens, ik vind dat ze hem "De Beaufort" moeten noemen... :)



Het object schijnbare beweging (aangegeven door de pijl) tegen de sterren aan wordt veroorzaakt door veranderende positie van Kepler die om de zon cirkelt. De diffuus licht rechts is van Mars die nabij het gezichtsveld opduikt.

Groet,

C.G.de Beaufort

C.G. de Beaufort

Supergeheime toestel al 1 jaar in de ruimte...



De 1e vlucht, gemaakt op 30 mei 2010

Dit gaat over de Defensie van de USA. Voor enkele jaren is het Boeing X-37B een geheimzinnige ontwikkeling. Origineel was het ontwikkeld als een NASA project - c.q een hergebruikbaar onbemand ruimtevaartuig -, maar het werd overgenomen door het Ministerie van Defensie. Ze hebben dus nu een drone in de ruimte. Zij gaven het volgende op :

"De hoofddoelstellingen van de X-37B zijn tweeledig: herbruikbaar ruimtevaartuig technologie voor volgende Amerikaanse in de ruimte en operationele experimenten die kan worden teruggestuurd naar en onderzocht op aarde ... Technologies getest in het programma zijn geavanceerde begeleiding, navigatie en controle; thermische systemen voor de bescherming; avionica; hoge temperatuur structuren en afdichtingen; conforme herbruikbare isolatie, lichtgewicht elektromechanische vlucht systemen; en autonome orbitale vlucht, re-entry en de landing."



De 4e vlucht van de X-37B op 20 mei 2015

Echter, deze doelstellingen blijken onlogisch en zullen de geheimhouding dat de X-37B-programma blijvend omringen, iets wat men verwacht bij de ontwikkeling van wapensystemen. Ook de lange-termen blijft baan ook lijken niet in overeenstemming met deze, aangezien deze alleen nuttig zou blijken als de beoogde ruimtevaartuig was bedoeld om als een satelliet te beschouwen (bijv. blijven draaien voor langere tijd om informatie te verzamelen).

Zoals Tom Burghardt commentaar in zijn artikel 2010, i.e. - De militarisering van Outer Space: The Pentagon 'Space Warriors' - is de ontwikkeling van de X-37B is een onderdeel van de US Air Force voornemen van het handhaven van de ruimte superioriteit :

"Nu het ministerie van Defensie de inzet van nieuwe, destabiliseren wapensystemen die hoge en lage baan om de aarde zal veranderen in een strijdruimte, gieten ze miljarden in programma's om te bereiken wat Air Force Space Command (AFSPC) al lang heeft gedroomd : nl. ruimte-dominantie. Pentagon heeft de plannen om de uitschakeling, beschadiging of de satellieten van andere landen, allemaal voor de defensieve doeleinden met een robuuste anti-satelliet (ASAT)".



Het interieur van de X-37B

Een voormalig luchtmacht officier Brian Weeden en de huidige technische adviseur van de Secure World Foundation heeft verklaard dat hij denkt dat de X-37B's missie is om verkenning en spion om sensoren te testen, in het bijzonder hoe ze zich houden tegen straling en andere gevaren van de gangbare satellieten. De mogelijkheid die wordt gebruikt om satellieten te vangen heeft volgens hem de 1e superioriteit. In 2014, Alan Hulas van Guardian verklaarde: "Het mysterie van het vliegtuig heeft het doel om van de inwendige holte : het ruimtevaartuig heeft de grootte van een vrachtwagen bed en veel te gezellig voor een mens om in te wonen voor 674 dagen (wat de duur van zijn nieuwste missie is). De belangrijkste theorieën suggereren dat het vliegtuig ​​sensoren en spion apparatuur, satellieten of zelfs wapens zullen bevatten."

Groet,

C.G. de Beaufort