Auteur Topic: Ruimtevaart topic  (gelezen 28645 keer)

C.G. de Beaufort

 • GPPits groupy
 • ****
 • Berichten: 985
  • Bekijk profiel
Re: Ruimtevaart topic
« Reactie #210 Gepost op: 22 maart 2018 - 13:50:34 »
60 jaar voor 'grapefruit-satelliet' - het oudste menselijke object in de ruimteZestig jaar geleden werd een aluminiumbol met een grapefruitformaat met zes antennes en enkele kleine zonnecellen in de baan van de aarde gelanceerd. De Vanguard 1-satelliet(*) bevindt zich er nog steeds en is nu het oudste door mensen gemaakte object in de ruimte. Het een stukje van ruimtearcheologie... Andere vroege satellieten zoals Spoetnik 1 - de eerste satelliet die de aarde in 1957 verlaat en Explorer 1, de eerste Amerikaanse satelliet - zijn al lang terug in de atmosfeer en zijn opgebrand. Vanguard 1 erfenis is - terwijl we op het ogenblik het zevende decennium van ruimtevaart betreden - dat het een nieuwe generatie van kleine satellieten heeft voortgebracht.

Groet,

C.G. de Beaufort

(*) https://www.nasa.gov/content/vanguard-satellite-1958


C.G. de Beaufort

 • GPPits groupy
 • ****
 • Berichten: 985
  • Bekijk profiel
Re: Ruimtevaart topic
« Reactie #211 Gepost op: 28 maart 2018 - 11:57:35 »
Vergelijking : de Aarde t.o.v. de zon-vlammenWat zijn wij nietig...

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

 • GPPits groupy
 • ****
 • Berichten: 985
  • Bekijk profiel
Re: Ruimtevaart topic
« Reactie #212 Gepost op: 04 april 2018 - 08:07:58 »
Hubble wijst ons naar een ster die 9 miljard lichtjaren ver weg is. Het is de verste ster tot op hedenIn een studie die onlangs in Nature Astronomy is gepubliceerd, kondigde een internationaal team van onderzoekers de ontdekking aan van de meest verre ster ooit waargenomen. Het team ontdekte de blauwe superreus ster(*) - die de zonnestralen van het universum met slechts een derde van z'n huidige leeftijd bevatte - met behulp van zowel de Hubble-ruimtetelescoop als een waarnemingsverschijnsel dat bekend staat als de zwaartekrachtlens. "Dit is de eerste keer dat we een uitvergrote individuele ster zien", zegt Patrick Kelly, astrofysicus en hoofdauteur van de nieuwe studie. "Je kunt daar individuele sterrenstelsels zien, maar deze ster is minstens 100 keer verder weg dan de volgende individuele ster die we kunnen bestuderen, except natuurlijk voor de supernova-explosies." De unieke ontdekking biedt astronomen niet alleen inzicht in de vorming en evolutie van sterren in het vroege universum, maar ook de samenstelling van sterrenstelsels en zelfs de aard van de donkere materie zelf. Het licht van de record brekende ster, die het team de bijnaam Icarus heeft gekregen, werd slechts 4,4 miljard jaar na de oerknal gevuld. Hoewel de ster ongetwijfeld helder was, zou het op een grote afstand zijn onmogelijk gemaakt om het te bekijken, zelfs met onze meest krachtige telescopen. Gelukkig is "de ster helder genoeg om zichtbaar te zijn voor Hubble dankzij een proces dat zwaartekrachtlens wordt genoemd", zei co-auteur Jose Diego. Zwaartekrachtlens-vorming is een effect dat wordt voorspeld door Einsteins algemene theorie. Het treedt op wanneer divergerende lichtstralen van een object op afstand naar binnen worden gebogen of lensvormig worden gemaakt, terwijl ze door een extreem massief object b.v. een cluster van sterrenstelsels passeren. Stel je een zwak sterrenstelsel voor, dat we niet kunnen detecteren met gewone telescopen. Maar als je nu hetzelfde sterrenstelsel toevallig in de gezichtslijn van een melkwegcluster ligt, is het toch zichtbaar. Op basis van de locatie en afstand van de 'lens' kan een vage achtergrondmelkweg meerdere malen worden vergroot, waardoor het minimale licht ons eindelijk kan bereiken. Het is gebruikelijk dat astrofysici in dit veld grote objecten bestuderen, zoals vage blauwe sterrenstelsels bij roodverschuivingen van 2-3 die worden vergroot door nabijgelegen sterrenstelsels, wat niet mogelijk zou zijn geweest.

Groet,

C.G. de Beaufort

* zie post nr. 133, nr. 8 : Superreus sterC.G. de Beaufort

 • GPPits groupy
 • ****
 • Berichten: 985
  • Bekijk profiel
Re: Ruimtevaart topic
« Reactie #213 Gepost op: Vandaag om 11:25:33 »
TESS opgestegen

Een nieuwe orbiter TESS - d.w.z.Transiting Exoplanet Survey Satelitte - is gisternacht gelanceerd om Kepler te vervangen. Kepler heeft tot nu toe zo'n 3700 planeten in de Melkweg om een zon vastgesteld. Uiteindelijk willen ze er met een soort van leven zoals de Aarde o.i.d. De TESS zal 400x groter zijn dan Kepler. Hieronder de lancering en een beeld van'm :


Groet,

C.G. de Beaufort