World Superbikes 2013

Gestart door Sphinx, 24 februari 2013 - 17:48:09

« vorige - volgende »

Sphinx

In Australië is na de eerste test vorige week nu ook het eerste raceweekend afgewerkt in de WSBK. En opnieuw werd de qualificatie door vele valpartijen ontsierd. Weer lagen o.a. de Alstare Ducati's op het asfalt, waarbij Ayrton Badovini een voetbreuk opliep en al na één vrije training was uitgeschakeld. In de Superpole liet Checa zien dat de nieuwe Panigale weliswaar grillig maar ook snel is, want hij zette de motor op pole voor Eugene Laverty en Michel Fabrizio, die op een klanten-Aprilia van Red Devils Roma aan de start komt. Opvallend was de vierde tijd van Tom Sykes. De Brit had volgens eerdere berichten een armbreuk opgelopen in een van de vele valpartijen, maar het bleek om een gebroken pols te gaan, waardoor hij naar eigen zeggen nog 20% kans had om te starten.

Race 1 werd een 1-2-3 voor Aprilia. Laverty pakte meteen de leiding op de eerste fabrieks-Aprilia, terwijl Sylvain Guintoli op de tweede motor weliswaar slecht startte, maar zich goed naar voren knokte en dankzij beter bandenmanagement de Ier binnenhengelde. Daarachter ging het lang tussen Checa en Marco Melandri om plaats drie, maar in de Honda-corner remde Checa veel te laat en knalde vol op Melandri's achterwiel. Checa raakte bij de landing met zijn hoofd het asfalt en moest per brancard naar de Clinica Mobile worden gebracht. Hij bleek een zware hersenschudding te hebben en zou in de tweede race niet meer starten. Melandri viel opnieuw op zijn gewonde schouder, maar kon in race 2 weer meedoen. Inmiddels was Guintoli licht weggelopen bij Laverty en pakte bij zijn debuut voor de Italianen meteen overwinning. Laverty kwam na een leuk gevecht met Fabrizio 7 duizendsten eerder over de finish dan de Italiaan. Vierde werd Bmw-rijder Chaz Davies, die de tweede Kawasaki's van Sykes en Baz achter zich hield



In race 2 had Sykes een superstart vanaf vier, maar de Aprilia's pakten de Kawa na een paar rondjes al terug. Davies tikte Baz van de baan en Haslam en Camier verloren bij het uitwijken zoveel tijd, dat hun race eigenlijk al over was. Terwijl Baz per brancard werd afgevoerd wisselde Davies zijn achterwiel, maar kon daarna nog eens binnenkomen voor een ride-through als straf voor de crash. Melandri was intussen aangesloten bij de Aprilia's en met zn drieën liepen ze weg van de prive-Aprilia's van Fabrizio en Davide Giugliano. Fabrizio probeerde er alles aan te doen om aan te sluiten bij Melandri, maar omdat hij teveel wilde en rechtdoor schoot viel de Italiaan terug naar de zesde plek, waardoor hij de laatste paar rondjes weer bezig was de vierde plek te heroveren.
Vooraan draaide Laverty nu de rollen van race 1 om en pakte Guintoli in de laatste rondes, Melandri kwam als derde binnen, Fabrizio als vierde. In de stand hebben Laverty en Guintoli allebei 45pt, Fabrizio is 3e met 29pt en Sykes vierde met 22pt.



In de World Supersport moest de start worden uitgesteld na de schuiver van Checa en Melandri om reparaties uit te voeren. Pole was er voor Sam Lowes, die op de Yamaha de twee Kawa's van Kenan Sufuoglu en Fabien Foret te snel af was. Michael vd Mark deed het uitstekend op de Pata Honda en zette een vierde tijd neer. Foret verknoeide zijn start en zag zowat het halve veld langskomen terwijl Sufuoglu, Vd Mark en Lowes er vandoor waren vooraan. Na een paar rondjes ging Lowes de Rotterdammer voorbij, maar Vd Mark sloot aan en zette zelfs een snelste ronde neer die sneller was dan zijn kwali-tijd. Na tien rondjes moest Vd Mark zich helaas gewonnen  geven, maar zijn voorsprong op de achtervolgende Kawa's van Foret, David Salom en Luca Scassa was groot genoeg om in de eerste Supersport Race meteen een podium op te halen. Zes tellen voor hem uit wisselden Sufuoglu en Lowes nog een paar keer van plaats, maar de Turk was aan de finish 1.8sec sneller dan de Brit. Sufuoglu is ook de leider in de stand voor Lowes en Vd Mark. Volgende raceweekend is pas over 7 weken in Aragon op 14 april



Edit: helaas nog geen beeld van de race, zal morgen eens kijken.
There's nothing wrong with the car, except that it's on fire!