Auteur Topic: Vandaag in de F1-geschiedenis....  (gelezen 155709 keer)

Franky R.

 • Redactielid
 • GPPits mythe
 • *****
 • Berichten: 15511
  • Bekijk profiel
  • https://frankyremtlaaaat.wordpress.com/

Franky R.

 • Redactielid
 • GPPits mythe
 • *****
 • Berichten: 15511
  • Bekijk profiel
  • https://frankyremtlaaaat.wordpress.com/
Re: Vandaag in de F1-geschiedenis....
« Reactie #1186 Gepost op: 07 april 2018 - 21:04:00 »
Vandaag las ik dat Dan Gurney is overleden op 86-jarige leeftijd. Volgens mij een van de beste F1-coureurs ooit, althans in de decennia dat ik de sport volg - misschien destijds wel de gelijke van Jim Clark die toch voor velen 'de beste ooit' werd genoemd. Dat de lange Amerikaan slechts 4 GP's won had meer met zijn materiaal en 'verkeerde teams' dan met zijn talent te maken. Daarnaast was Long Tall Dan ook bijzonder allround. Vrijwel altijd was hij de snelste op Le mans (ondanks dat hij daar, vanwege vaak haperende techniek, slechts 1x won) en ook op Indy behoorde hij immer tot de topfavorieten (ook hier weer vaak pech). Daniel Sexton Gurney was naast gevreesd (vanwege zijn snelheid) ook uiterst geliefd in de pitsstraat. Een bijzondere sympathieke man uit een, voor velen, vergeten tijdperk. De jongeren onder ons kennen hem wellicht nog slechts van de gurney flaps, die Dan als eerste toepaste op zijn bolides.
Voor de weet: hij was de enige coureur die Porsche een F1-zege bezorgde (1x) en de eerste die dat voor Brabham deed. Gurney reed immers 2 jaar voor teambaas Brabham en was sneller dan de 3-voudig wereldkampioen. Helaas ging verliet Gurney het team van Brabham juist toen dat team in 1966 en 1967 superieur werd en met Black Jack en Dennis Hulme 2x achter elkaar wereldkampioenen werden. Daarna reed Gurney in zijn eigenbouw Eagle, met wisselend succes.


Een heleboel F1-coureurs waren in die jaren allround...Nu is men lyrisch omdat Alonso naast de F1 ook Indy en WEC doet.. ::)

C.G. de Beaufort

 • GPPits groupy
 • ****
 • Berichten: 985
  • Bekijk profiel
Re: Vandaag in de F1-geschiedenis....
« Reactie #1187 Gepost op: 08 april 2018 - 13:09:39 »
De Ford race-auto 999 uit 1902Dit is een ontwikkeling voor de F1, het begin van de raceauto's. Henry Ford(*1) had interesse in raceauto, hij bouwde en bestuurde in 1901 een 26 pk (19 kW) model dat een race won tegen Alexander Winton(*2) e.a. uitdagers. Het was door de opbrengsten van deze race waardoor de Henry Ford Company werd opgericht. In maart 1902 verliet Ford dit oorspronkelijke bedrijf wegens de geschillen met zijn aandeelhouders en Henry Leland, waarbij hij $900 en schema's voor een geplande racer meenam. Tijdens de afwezigheid van Ford nam Leland het bedrijf over en maakte er later van, de Cadillac Motor Company (1902). Henry Ford werkte samen met wielrenner Tom Cooper en een team van verschillende assistenten om twee vergelijkbare raceauto's te maken. Ze werden respectievelijk rood en geel geverfd. Het resultaat was een enorme motor met een kaal chassis eraan verbonden, zonder enige carrosserie . Beide auto's waren extreem zwaar gebouwd, met 18,9 liter inline-4- motor, een vliegwiel van 100 kg, een boring van 184 mm en een slag van 180 mm. Vermogen werd ergens tussen 70 en 100 pk (75 kW) genoteerd. Er was geen achterwielophanging, geen differentieel en de besturing werd geregeld door een ruwe draaibare metalen staaf, vergelijkbaar met een recht stuur op een mountainbike, maar met rechtopstaande handgrepen aan de uiteinden om het te bedienen. De totale kosten van het project waren $5000. Hoewel Ford's naam aan de auto's en de daaropvolgende legende was gehecht, had hij ironisch genoeg zijn inzet voor 800 dollar aan Barney Oldfield en Cooper verkocht toen de auto's twee weken voor de eerste race hadden geweigerd om te starten tijdens een proefrit. Uiteindelijk zou Ford afstand doen van zijn aandeel in het racegeld, maar het recht op promoties en publiciteit van de auto's zou hij behouden, waardoor zijn imago achter hun uiteindelijke successen schuilging. Intussen bouwde hij Ford Motor Company op, die tegen het einde van 1903 Winton qua productie overtrof. In de zomer van 1902 voerden Cooper en Oldfield verder werk uit en kregen de rode aan de praat. De rode kreeg de naam 999 voor de Empire State Express No. 999. Nr. 999 was een Amerikaanse 4-4-0- Amerikaanse stoomlocomotief die op 10 mei 1893 een wereldsnelheidsrecord van 181,1 km/u had neergezet, waardoor dit het eerste door de mens gemaakte voertuig was dat meer dan 100 km/u duurde (160 km/h) door zijn eigen voortstuwing. De gele pijl heette Arrow m.b.t. de connecties voor een slanke pijl die door lucht vliegt.

Details :Rijdend op de race trackRace carrière

Oldfield leerde, ondanks het feit dat hij geen rijervaring had, te racen met de 999. In zijn debuut in 1902, een race van 8km, bekend als de Manufacturers 'Challenge Cup, ondanks een sterke uitdaging van Winton - opnieuw de rematch die Ford oorspronkelijk had gepland - die door Oldfield gemakkelijk werd gewonnen. De 999 zetten zij een koers op de baan bij Grosse Pointe en reisden door Amerika en scoorden vele andere overwinningen. Cooper behield het eigendom van de auto voor zijn racecarrière, terwijl Oldfield uiteindelijk een racecarrière volgde bij Winton, tegen wie hij in het begin had geracet.

Ijzige snelheidsrecord

Arrow had ook een succesvolle racecarrière, maar haar beroemdste exemplaar zou nog komen. In september 1903 crashte hij tijdens een race en doodde de coureur Frank Day. Henry Ford kocht echter de kapotte auto terug en repareerde deze met de bedoeling een snelheidsrit op een bevroren meer uit te voeren. Hij noemde het 999 omdat de originele rode auto al met pensioen was en de pers noemde het de 'nieuwe 999', 'Rode Duivel' of een combinatie van die twee.
Op 12 januari 1904 reed Henry Ford persoonlijk in New Baltimore, Michigan, met de genoemde 999 met zijn monteur Ed "Spider" Huff op het gaspedaal. Een nieuw snelheidsrecord op het land werd behaald van 147,05 km/h op een ijsbaan uitgehouwen in de baai van Lake St. Clair's Anchor Bay. Het duurde maar een paar weken, maar dit was ruim voldoende om meer goede publiciteit te brengen voor het nieuwe bedrijf van Ford...

Groet,

C.G. de Beaufort

*1 : https://nl.wikipedia.org/wiki/Henry_Ford
*2 : https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Winton